Hands-on Canon EOS 6D (video)

We hebben gisteren een tijdje met de Canon EOS 6D kunnen werken en hebben daardoor een impressie van wat de camera kan en hoe hij functioneert. Heel makkelijk ging dat overigens niet, want aangezien het nieuws ‘vers van de pers’ was, stortte een flinke meute zich op de camera, waarvan er slechts enkele pre-productie exemplaren beschikbaar waren. Deze camera’s waren nog niet af, dus niet geschikt om er een concreet oordeel over te vormen. Omdat de beeldkwaliteit nog niet definitief is, konden er ook geen foto’s worden gemaakt. We zijn vooral benieuwd hoe de nieuw ontwikkelde 20 megapixel-sensor presteert. Als hetzelfde ontwerp- en productieproces is gebruikt als de 5D Mark III, zit het met de beeldkwaliteit wel snor.

Body

In vergelijking met de 5D Mark II en III is de body wat kleiner, maar hij ligt wel goed in de hand. Wel is de body aan de boven- en onderkant van plastic in plaats van magnesiumlegering. Dat is een opvallend verschil met de 5D-serie die een unibody behuizing van magnesiumlegering heeft, tot en met de boven- en onderkant aan toe. Dit gebrek maakt de camera iets gevoeliger voor valschade. Wat ook meespeelt is dat de wifi- en gps-module geïntegreerd zitten in de bovenkant van de behuizing en plastic is dan beter om een goed signaal te bereiken. Het knoppenspel oogt wat leeg in vergelijking met de 5D-serie, maar het valt toch mee. We tellen 10 knoppen aan de achterzijde van de 6D (het draaiwieltje en de SET-knop niet meegerekend) en 12 op de 5D Mark III. De knoppen zitten vooral op een andere plek. Wat natuurlijk wel mist is de multifunctionele joystick waarmee je makkelijk door het menu kunt bladeren. Verder is ook het draaiwiel afwijkind ten opzichte van de 5D- én 7D-serie. Deze is gelijk aan die van 60D. Ook de zoomfunctie is als vanouds en niet zoals bij de Mark III (waarmee je met één knop op het focuspunt kunt inzoomen). En zoals eerder genoemd gebruikt de 6D dus SD-geheugen in plaats van CF. Eigenaren van een 5D I of II en 7D (en oudere EOS-camera´s) zullen hier niet blij mee zijn, omdat ze hun collectie moeten verkopen (en de vraag is beperkt). Aan de andere kant is SD wel overduidelijk de standaard.

Wifi en gps

Een uniek punt van de 6D (een zogenaamd USP) is de geïntegreerde wifi en gps-functionaliteit. Het is de eerste DSLR camera die beide functies combineert, zonder dat je er add-ons voor nodig hebt. Of je het nodig hebt is een tweede, maar het biedt absoluut een scala nieuwe mogelijkheden. Een losse gps-unit is bijvoorbeeld onhandig omdat deze niet ‘slim’ met de camera communiceert (waardoor je hem handmatig aan- en uit moet zetten, om te voorkomen dat de batterij leegraakt). Ook nemen ze extra ruimte in beslag en is het niet prettig als ze op de flitsvoet of naast de body gemonteerd moeten worden. Wifi biedt de mogelijkheid om foto’s snel te versturen naar anderen (ook zakelijk erg handig) en maakt het ook mogelijk om je camera met je smartphone aan te sturen (met live view). De laatste tijd zijn er legio camera’s met wifi uitgekomen en raakt de consument er steeds meer aan gewend.

Test

Voor een definitief oordeel moeten we een testexemplaar afwachten en die worden pas in december verwacht. De productie is dus nog niet helemaal op stoom. Hieronder zie je nog een korte video waarop de camera (inclusief het magnesium frame) vanuit meerdere hoeken wordt getoond.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *