Handleiding ‘Party fotografie’

In de clubs varieert het licht vaak enorm. En ook nog eens heel frequent. Het ene moment is er haast geen omgevingslicht, en het volgende moment straalt het vele licht daar je tegemoet. Het is daarom verstandig om bij het begin te kijken hoe het licht is opgesteld op de locatie waar je fotografeert. Persoonlijk vind ik de foto’s met veel kleur en achtergrondlicht in de foto’s het mooiste. Je ziet ook wel foto’s die gemaakt zijn op “standje auto”, vaak door beginnende fotografen. De geportretteerde is dan vaak prima belicht, maar de omgeving is inktzwart. Probeer dat te vermijden. Je bent tenslotte partyfotograaf. Zorg dan ook dat je werk er strak (zo scherp mogelijk) en kleurrijk uitziet. Dat waarderen de meeste bezoekers en komt de waardering voor jouw werk zeker ten goede. Size Matters Worldtour 2011_0078

Size Matters Worldtour

Het is dus belangrijk om de mensen goed neer te zetten. Met hun rug naar stage of een leuke, (liefst goed belichte) achtergrond toe. Dat lukt op een volle dansvloer natuurlijk lang niet altijd, maar aan de randen waar het vaak minder druk is kun je dat zeker proberen. Dat geldt ook voor shoots tijdens de zomer (overdag) op feesten en festivals. Draai de geportretteerde in de juiste positie, naar een boeiende, mooie achtergrond toe. Daar waar mogelijk. Waar het voor een belangrijk deel op neer komt bij dit werk is dat je op het juiste moment afdrukt, onder de beste lichtomstandigheden. Kies het juiste moment van afdrukken. Let op het moment van afdrukken.

Fusion of Dance - Indoor_0027

Je fotografeert vast wel eens op feestjes. Dat kan bij iemand thuis zijn, maar ook in een café of een club. Als je dan foto’s wilt maken, dan loop je al snel tegen problemen aan. Op feestjes is het vaak donker, wat de kans op ‘bewogen’ (lees: onscherpe) foto’s vergroot. Daardoor moet je al snel de hulp inroepen van een (externe) flitser. Maar ook de automatische stand voldoet eigenlijk niet. Los van al het technische geneuzel moet je als partyfotograaf over meer vaardigheden beschikken. Hoe ga je om met het publiek dat je op de foto wilt zetten? En voorkom je dat je camera-apparatuur aan het eind van een feest onder het bier zit. Een ervaren rot in het vak, Korsjan Punt, heeft als gastauteur een bundel tips en trucs opgeschreven.

Even voorstellen

Mijn naam is Korsjan Punt, ik ben 44 jaar en woon in Alphen aan den Rijn. Ik ben hoofdzakelijk werkzaam in de media (auteur en fotograaf). Ik ben 5 jaar geleden toevallig in deze tak van fotografie gerold en in die 5 jaar heb ik ongeveer 350 feesten en festivals bezocht. Ik had destijds bij het begin geen idee wat het werk inhield en had heel weinig ervaring met spiegelreflexfotografie. Wat ik wel snel in de gaten had is dat er een paar voorwaarden zijn om dit werk goed te kunnen doen. En die voorwaarden liggen op het persoonlijke vlak en hebben met de apparatuur te maken die je het beste kunt gebruiken.

Size Matters Worldtour 2011_0087

Laat je niet gek maken

Voor wat betreft de persoonlijke eigenschappen is het fijn als je over goede sociale eigenschappen beschikt. Daarnaast is het fijn als je onder moeilijke en soms hectische omstandigheden altijd cool en rustig blijft. Laat je niet gek maken door de vele verzoeken voor een foto en het getrek aan je shirt en het voortdurende getik op je schouder. Ook is het handig als je mensen op hun gemak kunt stellen, en hen kunt overhalen om een leuke foto te scoren op het moment dat ze uitgaan. Vaak is dat niet zo moeilijk. De meeste mensen zijn over het algemeen in een goede stemming wanneer ze in het weekend uitgaan. Daarnaast is het handig wanneer je over een goede conditie beschikt. Het meeste van het werk gebeurt op tijden dat veel mensen slapen. In de nacht dus. Het zomerseizoen, met de festivals is over het algemeen best goed te doen. De meeste festivals zijn om uiterlijk 24.00 uur afgelopen. Dan kun je op een “normale” tijd weer thuis zijn. Buiten het zomerseizoen zijn de werktijden vaan tussen 23.00 uur en 05.00 uur. Wanneer je dan ieder weekend op stap zou zijn, is dat best zwaar om vol te houden. Maar de keerzijde is dat het werk veel leuke momenten oplevert en dat je ook veel energie terugkrijgt tijdens de bezigheden. Ik bezoek vooral trance, house en techno feesten. Die muziekstijlen spreken mij het meeste aan. Maar er zijn natuurlijk veel meer muziekstromingen waar leuke feesten gegeven worden en een fotograaf van meerwaarde kan zijn voor de bezoekers en de organisatie van het feest. Bedenk wel, na het doen van een shoot ben je nog niet klaar. Daarna, weer thuis is er het werk van fotobewerking op de computer. Vaak de dag na het evenement. Ik heb met mijn opdrachtgever afgesproken dat de set daags na het evenement wordt aangeleverd. Maar dat is voor mij geen probleem, want fotobewerking is leuk om te doen vind ik.

Size Matters Worldtour 2011_0090

Voor wat betreft de basisuitrusting die noodzakelijk is om dit werk te kunnen doen, is een minimale vereiste een spiegelreflexcamera met een externe flitser. En omdat je voor een belangrijk deel in een donkere omgeving werkt komt een lichtsterke lens erg goed van pas. Je kunt natuurlijk beginnen met een kitlens die vaak bij de camera wordt geleverd. Zo ben ik ook begonnen. Maar op een gegeven moment loont het om te investeren in goed glas. Dus een lens met een f-getal van 2.8 of nog lager. Dat zijn best forse uitgaven. Zeker wanneer je bedenkt dat (beginnende) fotografen in de meeste gevallen weinig tot niets betaald krijgen voor hun werk.  Ik zelf werk met drie Nikon DSLR’s: Nikon D50/D80/D3000.

Een spiegelreflexcamera met externe flitser is de minimale vereiste

Ja.. de toegang tot de evenementen, die is wel geregeld. Maar ik betaal mijn eigen reiskosten en voedsel en drinken. Je moet dus wel een beetje verslaafd zijn aan dit werk om het zolang te blijven doen. Maar het is boeiend. En het belangrijkste voor mij is denk ik, je leert goed allround fotograferen onder de meest uiteenlopende omstandigheden. Overdag met goed licht en ’s nachts binnen met weinig en vaak erg fluctuerend licht. En daarnaast vind ik het contact met bezoekers, artiesten en organisatie van een evenement erg leuk en boeiend. Maar wanneer je over een (instap) spiegelreflex beschikt + (kit)lens en een externe flitser dan heb je in principe de apparatuur in huis om aan de slag te kunnen. Wanneer je dan ook nog over de juiste persoonlijkheid beschikt dan kun je met deze vorm van fotografie aan de slag. Hoe geslaagd je foto’s worden hangt voor een belangrijk deel van jezelf, de fotograaf af. En hoe langer je bezig bent, hoe meer ervaring je opdoet, hoe beter je kan inschatten welke camera instellingen je moet gebruiken voor een leuke foto. De compositie van de foto is toch vooral afhankelijk van je eigen inzicht en creativiteit.

Beattime - Kika Edition 24-05-2010_0022

Compactcamera om mee te beginnen?

Natuurlijk kun je ook een compact camera gebruiken. Overdag op festivals, bij goede lichtcondities presteert die prima. Maar binnen, in een donkere omgeving is het een heel ander verhaal. Daar kun je met een compact eigenlijk niet de foto’s maken die je wilt. Om voldoende omgevingslicht in je foto te vangen moet je de gevoeligheid (ISO) zodanig hoog instellen dat het ruisniveau vaak erg storend wordt. Bedenk ook dat je als bezoeker van een evenement/feest vaak alleen een compact camera mee mag nemen. Semi professionele apparatuur (spiegelreflex camera) kun je vaak alleen meenemen als je over een officiële accreditatie beschikt. Jezelf aansluiten bij een van de vele partysites is dan ook noodzakelijk om een dergelijke camera mee te brengen. Je moet al een erg goede fotograaf zijn om zelfstandig je accreditaties te verzorgen. En als je dat al bent, dan ken je alle ins en outs in deze wereld zeker al. Ik zelf neem naar de grotere evenementen en festivals vaak twee camera’s mee. Een Nikon D80 met een Tamron 17 – 50 mm f 2.8 lens + SB600 flitser en een Nikon D3000 + AFS Nikon 18 – 55 mm f 3.5 – 5.6 + AFS Nikon 55 – 200 mm f 4 – 5.6 + Sunpak PZ42X. De Nikon D3000 ondersteunt alleen AFS lenzen als je gebruik wilt maken van autofocus. Als back-up heb ik een Nikon D50 achter de hand. Voor het geval er een camera technische problemen heeft en gerepareerd moet worden. Ook neem ik voldoende geheugenkaarten mee voor een shoot. Vaak drie keer 4 GB. Dat is per camera (Nikon D80/D3000) voldoende voor > 500 foto’s in de hoogste resolutie. En die worden dan geschoten in jpg. Wanneer je in raw wenst te fotograferen dan is het aantal maximaal 200 per 4 GB geheugenkaart. Voor mij volstaat het schieten in jpg. Het nabewerken op de computer van de foto’s gaat een stuk sneller dan in raw op mijn oudere machines.

Het voorbereidende werk

Voordat je op pad gaat, draag zorg voor een extra accu, geheugenkaart + extra (oplaadbare) AA batterijen voor de flitser. Een tweede accu is erg handig, zeker op festivals en shoots die langer duren. Op mijn Nikon D80 gebruik ik een MB D80 grip. Dat biedt een aantal voordelen. Allereerst zul je snel merken dat je de camera stabieler kunt vasthouden. Ten tweede kan ik een extra accu plaatsen. Het derde voordeel is dat ik ook verticaal een ontspanknop ter beschikking heb. Wanneer je daaraan gewend bent, dan is het eenvoudiger om af te drukken en hoef je je handen/armen niet in allerlei bochten te wringen voor een goede afdruk. Vergeet ook zeker niet om voldoende visitekaartjes van de organisatie/partysite waarvoor je werkt mee te nemen om uit te kunnen delen tijdens de shoot. Zorg dat je accu’s volledig zijn opgeladen. Je wilt niet dat tijdens een shoot je accu(s) opeens leeg zijn.

Zomerspektakel aan het Meer_0051

Let zeker op de volgende zaken. Blijf altijd netjes en correct naar de geportretteerde. Wensen zij geen foto? Jammer dan. Je merkt snel genoeg, of de geportretteerde een foto wenst, ja of nee. Tik de mensen bijvoorbeeld vriendelijk op de schouder en vraag of ze een leuk aandenken in de vorm van een foto aan het feest wensen bijvoorbeeld. Dat werkt bijna altijd vanzelf. Het komt natuurlijk ook voor dat mensen je vanzelf aanschieten voor een foto. Zorg voor voldoende afwisseling in je shoot. Een goede mix van de locatie, portretten, overzichten van de dansvloer, lasers, detail opnamen en DJ’s levert een gevarieerde, interessante shoot op voor de bezoeker, DJ/artiest, partysite en de organisatie.

Super Sunday X-Mas Bash_0034

Heel belangrijk om rekening meet te houden is om DJ’s en andere mensen die direct betrokken zijn bij het feest niet te storen bij hun werk. Jij bent gast op dat moment en hebt het voorrecht uitgenodigd te zijn. Dat is soms best lastig. Want als fotograaf ben je voortdurend op zoek naar het beste, unieke plaatje. De kunst is om in weinig tijd, zeker wanneer je onstage actief bent toch een mooie foto te kunnen maken. Maar foto’s kunnen nu eenmaal mislukken en dan heb je pech. Maar blijf zeker niet on stage hangen. Dat leidt de artiesten waar het op een feest om draait alleen maar af. Zorg daarom dat je de instellingen van de camera vooraf goed hebt ingesteld voor die paar specifieke momenten onstage. Een gemiddelde shoot op een feest van een beetje omvang bedraagt al snel minimaal 200 foto’s. Maar varieert toch zeker wel tussen de 150 en 300 foto’s. Op de grotere festivals kan het aantal foto’s snel > 400 bedragen.

Soenda Indoor_0076

De belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden zijn: 1. Compositie, 2. Belichting en 3. Camera-instellingen. Vooral wanneer je begint aan dit werk en fotografie in het algemeen, zeker in het eerste half jaar is mijn ervaring dat je nog minder geneigd bent naar de compositie te kijken. Maar veel meer kijkt naar hoe goed is de foto technisch. Is de foto scherp genoeg en zijn de kleuren ok? Maar alle zaken, dus zowel compositie, kleur en belichting zijn belangrijk voor een goede foto. Probeer voldoende te variëren in horizontale en verticale foto’s. Ook het scheef draaien van je camera levert doorgaans leukere, speelse en spannendere foto’s op.

Dat ga je vanzelf snel genoeg zien, hoe je het beste het shot kunt nemen. Na wat oefenen ga je dat steeds meer op je gevoel doen is mijn ervaring. Op een gegeven moment denk je er bijna niet meer bij na, maar kies je je compositie intuïtief. Op die manier ontwikkel je op een gegeven moment vanzelf je “eigen stijl” van fotograferen. Varieer met close-ups en totaalplaatjes van de geportretteerde.

Size Matters Worldtour 2011_0093

City Moves Den Bosch_0059

Kies een spannende hoek

Hoewel close-ups erg mooi kunnen zijn, stelt niet iedereen dat even zeer op prijs. Houd daar rekening mee. Zie je mooie mensen of mensen in/tijdens bijzondere situaties? Dan kun je ze altijd proberen over te halen. Zullen we niet één foto proberen? Of je doet de suggestie om samen met een vriend of vriendin samen een foto te laten maken. Dan gaan de meeste bezoekers wel akkoord met een foto. Zijn de mensen dan alsnog ontevreden over het resultaat, dan kan je die foto altijd nog weggooien.

City Moves Den Bosch_0132

Close-ups zijn ook leuk

De lens die je het beste voor portretten kunt gebruiken is bijvoorbeeld je kitlens met een bereik van 18 – 55 mm. Helaas zijn de meeste kitlenzen niet erg lichtsterk, diafragma f > 3.5 vaak. En een lichtsterke lens is vooral handig wanneer je binnen in een donkere omgeving fotografeert. Voor foto’s overdag bij goed licht is het gebruik van een kitlens nooit een probleem.

Denk bij het bepalen van de compositie aan de “regel van derden. Probeer de geportretteerde op 1/3 van de zijkant of boven- of onderkant van het plaatje te zetten. Maar je kunt natuurlijk ook speelser en creatiever te werk gaan. En bij DJ’s of geportretteerden bewust een deel van de persoon of het onderwerp weglaten in de foto. Een voorbeeld: alleen die sprekende ogen, of een half portret of een detail van een bezoeker. Of je zet een deel van het gezicht van een DJ bijvoorbeeld helemaal aan de rechterkant van de foto. Probeer ook het totale plaatje neer te zetten in je foto. Een DJ is met apparatuur en knoppen bezig. Neem die zaken dan ook mee in je uiteindelijke compositie. Dus naast het gezicht ook de handen en apparatuur waarmee de artiest werkt. Je kunt hierbij spelen met scherptediepte. Dus de Pioneers, platenspeler, hand aan de knoppen of het mengpaneel scherp en de DJ op de achtergrond meer onscherp. Of andersom natuurlijk. Daarvoor stel je het diafragma van de lens maximaal in (f-waarde zo klein mogelijk, 1.4, 2.8, 3.5).

City Moves Den Bosch_0046

Het juiste moment

Een ander aspect waar je op kunt letten is de expressie van mensen. Probeer die emotionele momenten van euforie of andere soorten emotie te vangen in een shot. En probeer altijd opmerkzaam te zijn voor die omstandigheden.

City Moves Den Bosch_0164

Size Matters Worldtour 2011_0050

Rook

Houd ook rekening met eventueel aanwezige rookmachines. Wanneer er veel rook aanwezig is op de achtergrond, kun je beter even wachten met het maken van een foto, zeker wanneer je inflitst. Zo voorkom je een witte waas in de foto’s. Die witte waas kun je trouwens in Photoshop voor een belangrijk deel weer reduceren, door het aanpassen van de levels. Waarover meer in de laatste paragraaf. Het selecteren van je uiteindelijke set is zeker in het begin lastig. Je vindt natuurlijk als beginnend fotograaf alle foto’s bijzonder geslaagd, anders had je ze niet gemaakt in de eerste plaats natuurlijk. Ook speelse foto’s van randzaken die jij wel interessant vindt daar zit een organisatie soms echt niet op te wachten. Denk daarbij aan lege bierglazen of blikjes. Soms kun je een prachtige foto met veel mooie kleuren en een fantastische scherptediepte maken, maar haal die gewoon uit je shoot die je aanlevert. Probeer een goede selectie te maken van de beste foto’s. Jij bepaalt wat je online zet. Hoe beter je selectie, hoe beter die wordt beoordeeld door bezoekers. Niemand ziet wat jij niet plaatst. Iedereen kan zien wat je wel geplaatst hebt.

Probeer dus energie te steken in de selectie die je aanlevert bij je opdrachtgever. Dus een complete selectie waarin alle onderdelen terugkomen. Misschien zijn portretten wel niet helemaal technisch goed, wat compositie of belichting betreft? Gewoon niet selecteren. Jammer dan… maar jij bent de fotograaf en bepaalt de uiteindelijke selectie. Een goede selectie is goed voor jouw portfolio. Dus probeer kritisch te zijn op het resultaat van je shoot. Het gaat uiteindelijk meer om kwaliteit dan om kwantiteit. Natuurlijk kun je bij het schieten van portretten ook een paar shots maken. En dan ook weer daaruit de beste selecteren. Vooral wanneer mensen hun ogen dicht hebben, maak dan nog een keer die extra foto. Probeer niet te veel mensen onder invloed van drank en/of drugs te fotograferen en in je set op te nemen. Organisaties zijn daar ook niet echt blij mee. En tijdens het fotograferen valt je dat in het donker soms niet direct op. Maar bij thuiskomst zie je zulke zaken direct op de pc. Kortom besteed aandacht aan je selectie en upload zeker niet alles wat je geschoten hebt. Je hebt de complete shoot zelf thuis op de computer… en wanneer mensen toch per se hun onscherpe en/of wazige foto willen hebben, dan kun je (wanneer je daartoe bereid bent natuurlijk) altijd nog het fotootje nasturen. In de praktijk komt dit heel weinig voor, gelukkig maar. Het blijft mensenwerk en foto’s kunnen dus ook mislukken.

En wanneer je denkt, hé dit is ook iets voor mij? Dan raad ik je aan om contact op te nemen met een van de vele partysites die er zijn in Nederland. Vooral als beginnend fotograaf is het zeker lastig om zelfstandig op eigen titel op (grotere) evenementen aan de slag te kunnen. Denk daarbij aan evenementen als Sensation, Thunderdome, en festivals als Dancevalley, Extrema en Mysteryland.


Sensation White

Aan de hand van deze shoots kun je direct goed zien onder welke gevarieerde omstandigheden dit werk plaatsvindt.  Daarvoor heb je toch de partysites nodig die de accreditatie vaak voor je kunnen regelen. En je zult vaak geduld moeten opbrengen alvorens je daar daadwerkelijk rondloopt. Dat heeft met ervaring te maken natuurlijk, maar daarnaast zijn er zeker voor de grotere feesten en festivals meerdere aanvragen van fotografen bij de site waar je actief voor bent, maar zeker ook bij de organisatie van het evenement door andere sites. En dan is het afwachten of de site waarvoor je werkt geaccrediteerd wordt en of jij de fotograaf bent die dan naar het evenement kan gaan. Ik noem een paar partysites. Als eerste: Dancegids.nl waar ik zelf bijna 3 jaar actief voor ben. Daarnaast heb je BetribesDJ Guide en Partyflock. Er zijn er meer, maar dit zijn de belangrijkste.


Anekdote

Nog een grappige anekdote misschien? Of grappig? Ik ben in al die jaren al vaak wat verloren, variërend van lensdoppen, lenskapjes tot oculairkapjes aan toe. Daarnaast is mijn UV filter twee keer gebroken na de val van een camera en lens. Dus zorg zeker voor een filter op je lens. Het glas van de lens was – daardoor – gelukkig onbeschadigd. En ook de camera die twee keer was gevallen was in orde. De camera die ik op een speaker had gezet was van de speaker afgetrild en gevallen van een meter hoogte. Daarnaast is er eens een hele speakertoren van zo’n twee meter hoog tijdens een feest mijn kant uitgevallen. Ik had gelukkig niks, maar die toren viel op mijn beide camera’s + flitsers. Gevolg, een van mijn lenzen was van de body afgebroken. Maar de camera’s + flitsers zelf waren nog in orde. De bajonetsluiting van de lens was wel stuk. Maar ook die kun je laten repareren. Bedenk dus: een ongelukje zit in een klein hoekje. Het is dus aan te raden om altijd goed alert te zijn op de situaties waar je je bevindt. En natuurlijk krijg je wel eens wat bier over je camera, maar dat is doorgaans geen probleem. Dat haal je met een beetje water op een doekje zo weer weg.


Deel 2

Lees meer over partyfotografie in het tweede deel. Daarin komen onder andere de instellingen, zoals ISO-waarde, sluitertijd, diafragma, flitsen en beeldbewerking aan bod. Klik HIER om verder te lezen.


Korsjan Punt is 44 jaar en enthousiast partyfotograaf. Hij rolde vijf jaar geleden in deze tak van fotografie en heeft sindsdien ruim 350 party’s en festivals bezocht. Hij fotografeert in opdracht van verschillende organisaties en hij publiceert ook zelf onder de naam Dutchpartypics. Zijn foto’s (en video’s) staan onder andere op Flickr en Youtube en hij is ook actief op Twitter en Facebook.

De foto’s in dit artikel zijn afkomstig van Korsjan en Dancegids.nl

 

Deel dit

3 antwoorden op “Handleiding ‘Party fotografie’”

  1. Hallo ik zit met het logo. Hoe krijg ik het logo van bijvoorbeeld een kroeg of discotheek op meedere foto’s gelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *