Groei systeemcamera’s stagneert

De opmars van systeemcamera’s (CSC’s) ligt op dit moment stil. De marktcijfers van de eerste helft van 2011 leek dat al impliceren, maar toen was het nog te vroeg om hier een harde conclusie aan te verbinden. Ondanks de vele nieuwe modellen die Olympus, Panasonic, Sony en Samsung uitrollen, zijn er iets minder systeemcamera’s verkocht dan de afgelopen twee kwartalen. 

Op basis van cijfers van het derde kwartaal, die Technyx van GfK ontving, lijkt de opmars van de systeemcamera gestuit. Op basis van de nieuwste cijfers, van oktober, is er zelfs sprake van achteruitgang. In oktober 2011 was nog slechts 10% van alle camera’s met een verwisselbare lens een systeemcamera (en dus 90% spiegelreflexcamera’s). Tot nu toe schommelde dit percentage steeds rond de 12%. Dat is ook nog steeds het gemiddelde voor het jaar tot nu toe, maar in het eerste kwartaal hadden systeemcamera’s nog een marktaandeel van 13%. Oftewel, de achteruitgang ten opzichte van het begin van het jaar is 3%. 


1.033.000 camera’s

In de eerste tien maanden van dit jaar zijn er 1.033.000 camera’s verkocht volgens GfK Retail & Technology. Hiervan waren 85% compactcamera’s en 15% een camera met een verwisselbare lens. Op basis van waarde waren spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s samen goed voor 57% en compactcamera’s voor 43%. Het marktaandeel van systeemcamera’s in de totale cameramarkt is slechts 2%. 

Andere landen

Groot Britannië is in Europa één van de voorlopers geweest met systeemcamera’s. Het percentage ligt daar nu op 19,5% (van de camera’s met een verwisselbare lens). In Japan is dat nog hoger; 35%. Overigens schommelen de cijfers nogal. In juni was het percentage in Groot Britannië 17%, in augustus 23% en in september 18%.

Zijn systeemcamera’s een overwaaiende hype? Wat denken jullie? Laat je mening achter in het reactieveld en in de poll.

Met dank aan GfK

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *