GPS camera’s werken niet in in China! Waarom niet?

Steeds meer camera’s worden uitgerust met een gps-chip. Handig, want dan wordt de locatie waar de foto gemaakt is (en soms zelfs de richting waarin de camera fotografeert) opgeslagen in het fotobestand. Je kunt dan achteraf – ook jaren na dato – zien waar de foto exact gemaakt is. Daarnaast kunnen dergelijke camera vaak ook kaartgegevens tonen, waardoor je weet waar je bent en welke fotografische highlights er in de buurt zijn. In 2008 zagen we de eerste camera’s met een gps verschijnen en dat aantal neemt snel toe. Alleen bij spiegelreflexcamera’s wil het nog niet echt van de grond komen (doordat fabrikanten het niet implementeren, maar alleen via een optionele accessoire aanbieden). 

Maar er is iets mysterieus aan de hand. Als je met je gps-camera op vakantie naar China gaat, werkt de gps niet – zo ontdekte het weblog Ogleearth. Dat staat ook in de kleine lettertjes van fabrikanten als Panasonic, Fujifilm, Samsung, Nikon en Leica. Letterlijk staat er ‘GPS may not work in China or in the border regions of countries neighboring China’, oftewel in èn dichtbij China ‘kan’ de camera niet werken. Dat ‘kan’ is nog voorzichtig uitgedrukt, want het blijkt dat de fabrikanten de gps-functionaliteit – indien de camera zich in China bevindt – simpelweg hebben uitgeschakeld.

GPS in de hele wereld, behalve in China…

De reden? De Chinese overheid staat het niet toe omdat men dit als een veiligheidsrisico ziet (o.a. met betrekking tot spionage). Men is bang dat mensen zich vermommen als toerist en zo gps-data verzamelen. Leveranciers van producten die locatieinformatie vast kunnen leggen, moeten een licentie hebben van de Chinese overheid. Blijkbaar kiezen fabrikanten ervoor om zichzelf en de consument te ‘beschermen’ door de functionaliteit standaard uit te schakelen. In een handleiding van Samsung staat dat de gps alleen werkt bij camera die in China zijn aangeschaft. Het is onduidelijk hoe andere camerafabrikanten als Canon en Sony hiermee omgaan (zij melden hier niets over in de handleiding). Handig om te weten als je van plan bent om naar China te gaan. Heeft iemand hier ervaring mee?

Sony legt zonder blikken of blozen op hun Chinese site uit hoe de gps-functionaliteit werkt

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *