GoPro Hero 3: lichter, kleiner, 4k video en wifi

Over een uurtje is het pas officieel, maar wij mogen het alvast verklappen. GoPro heeft vandaag de Hero 3 aangekondigd. Technyx is momenteel live in San Francisco aanwezig bij een speciaal evenement, als enige medium in de Benelux. Vandaag waren we live bij de aankondiging en morgen en de daarop volgende dagen gaan we de Hero 3 Black Edition in de praktijk testen. Volgende week maandag ligt hij in de winkels.

GoPro is een relatief jong bedrijf. Het werd opgericht in 2002, toen het eerste product uitkwam: een pols-camera om opnamen te maken tijdens het surfen. Iets dergelijks bestond toen nog niet en al snel werd het product ook in andere sporten gebruikt. Momenteel is GoPro niet meer van het toneel weg te denken. De gemiddelde consument denkt bij videocamera’s waarschijnlijk het eerst aan Sony, Canon en Panaonic, maar GoPro is in het segment actiecamera’s overduidelijk marktleider. Sinds november 2009 zijn er meer dan drie miljoen GoPro’s verkocht. 

Update: ondertussen is onze uitgebreide review gepubliceerd. Lees hem hier.

We hadden ook een gesprek met Nick Woodman, de oprichter van GoPro. Hij vertelde hoe het allemaal was begonnen. Op z’n 26e reisde hij de wereld rond, niet wetende wat hij precies wilde gaan doen met de rest van z’n leven (op werkgebied). Reizen bood inspiratie. Na een rondreis door Europa besloot hij een aantal weken naar Australie te gaan om te gaan surfen. De prachtige omgeving en golven zouden waarschijnlijk een mooie herinnering opleveren en hij zocht naar manieren om die te kunnen bewaren. Onderwatercamera’s bestonden wel, maar die konden niet filmen. Bovendien was de kwaliteit niet echt om over naar huis te schrijven. Een camera die alle actie filmde bestond nog niet, waarop Nick besloot deze te gaan maken. Het eerste product was een pols-camera. 

Oprichter Nick Woodman

Al snel bleef het niet meer bij surfen alleen. Ook bij andere takken van sport kwam een dergelijke actiecamera van pas. Vooral omdat hij zo klein is en overal op bevestigd kan worden. Zonder probleem plaats je hem op een surfplank, op een helm op je hoofd of ergens in de auto. Alles wordt gefilmd. Het unieke van een actiecamera is bovendien dat je als kijker de actie meebeleeft. Mede omdat de beeldhoek 180 graden bedraagt voel je alsof je om je heen kunt kijken. Dit hebben we regelmatig op Technyx kunnen zien in diverse actievideo’s (zoals deze). Vanwege het perspectief (de camera op het hoofd) lijkt het net alsof je zelf midden in de actie staat.

Inmiddels werken er meer dan 300 mensen bij GoPro en het bedrijf is nog steeds sterk groeiende. Volgens Nick is het unieke dat de gebruikers van de GoPro actiecamera’s het grootste deel van de promotie doen. Door hun beelden op Youtube te zetten worden anderen geinspireerd én komen zij in aanraking met het merk GoPro.

Wat is er nieuw aan de GoPro Hero 3? Het grootste nieuws is dat hij vanaf nu ook in 4k kan opnemen. Weliswaar nog met slechts 15 bps (wat niet ideaal is voor actie), maar het kan. Hij heeft ook een 2,7k stand die ook beduidend meer detail biedt dan 1080p en dan wel gewoon 30 bps haalt. Meer van praktisch nut is het feit dat er in 1080p nu met 50/60 bps gefilmd kan worden. Dat is ideaal voor actie, omdat meer beelden worden vastgelegd en slowmotions makkelijker te realiseren zijn. In 720p haalt de camera zelfs 120 bps. Verder beschikt de Hero 3 nu standaard over wifi, zodat daar geen accessoire voor gekocht hoeft te worden. Hij communiceert met een (optionele) afstandsbediening, maar kan ook bestuurd worden via een smartphone (inclusief live view en een hoop instellingsmogelijkeden). De iOS versie (voor iPhone en iPad) is nu al beschikbaar en de Android versie volgt zeer binnenkort (waarschijnlijk eind deze maand). Verder is de camera 30% kleiner en 25% lichter geworden. Dat is altijd meegenomen, want hoe minder gewicht hoe beter (hij wordt immers vaak op een helm of kleding gemonteerd). 

Drie smaken

Er komen drie verschillende versies van de Hero 3, om bereikbaar te worden voor een groter publiek. De Black Edition is het topmodel. Dit is de enige met de nieuwe resoluties en snelheden (4k en 120 bps). Deze bevat ook een nieuwe sensor die beter om kan gaan met low-light omstandigheden. De Silver editie bevat behalve de resolutie de in de vorige alinea genoemde verbeteringen (inclusief wifi), maar de motor is afkomstig uit de Hero 2. En de White editie ten slotte is eveneens identiek, maar dan met de resolutie van de eerste Hero. 

En verder

Het topmodel, de Black Editie (die overigens niet zwart is) kan ook foto’s maken in een resolutie van 12 megapixels. Dat kan zelfs in een burst van 30 in één seconde. Ook alle timelapse-functies zijn weer van de partij. De Black Editie komt trouwens met een ‘gratis’ waterdichte afstandsbediening die los $80 kost. Verder zijn er weer een hoop accessoires beschikbaar. De onderwaterbehuizing is standaard, zoals altijd al bij GoPro. Een los lcd-scherm is ook beschikbaar en bevat nu een touchscreen. En er zijn hulpmiddelen om hem op iedere gewenste positie te gebruiken, op een helm, met een band op je hoofd of op de borst en via plakstrips op ieder ander oppervlak.

De onderstaande beelden zijn allemaal gemaakt met de GoPro Hero 3 (Black Edition):

De bovenstaande video is nauwkeurig geregisseerd door GoPro. Die hieronder is door ons gecompileerd en bestaat uit praktijk (amateur)beelden van de Hero 3 Black Edition.

En de video hieronder toont zet alle nieuwe snufjes nog eens op een rijtje:

GoPro launches new HD Hero3

The maker of the world’s most durable and versatile cameras and the producers of today’s most engaging content has just announced the release of its new HD HERO3 camera line up.

The new camera line up will include: 

–       White Edition

–       Silver Edition

–       Black Edition

Each new edition retains the iconic look of the award winning HD HERO cameras but comes in at about half the size of its predecessors and has built-in Wi-Fi technology.

At the top end of the new product line up, the HD HERO3 Black Edition is one of the most powerful camera systems available, delivering astounding 4K and 2.7K video resolutions all in the size of a small box of matches – making sharing even easier.

The White, Silver and Black editions are available for pre-order at GoPro.com and are shipping to specialty retailers around the world for MSRP $199.99 (White), $299.99 (Silver) and $399.99 (Black) respectively.

White Edition –  249 Euros  / £199
Silver Edition –  349 Euros / £279
Black Edition –  449 Euros / £359

Deze tekst is afkomstig van GoPro:

About GoPro
During an Australian surfing trip, GoPro Founder and CEO Nick Woodman struggled to find a way to capture high-quality photos of him and his friends while surfing. Since most surfers, aren’t pros there are no photographers in the water waiting to take pictures. Nick thought if he could just create a wrist strap, surfers all over the globe would easily be able to use cameras to take their own photos inexpensively. At the time, Woodman didn’t realize he would one day produce the world’s most innovative action sports cameras.

After a couple years of research and many sleepless nights, GoPro released its first product, a 28 mm film-based camera that could be worn on one’s wrist in 2004. Always the adrenaline junkie, Woodman moved on to his next passion, race car driving. When the local race track offered to rent him a mountable camera for $100, Woodman had a light bulb moment. He decided to start manufacturing different mounts and harnesses for his cameras so other extreme sports enthusiasts would be able to capture and share the same high-quality content from their own unique point-of-view.

In 2010, GoPro rolled out its first high-definition camera, the HD HERO, changing the game for wearable, mountable and affordable HD video cameras. Since that time the company has continued to expand and now employs well over 300 people, a far cry from the original 4 people Woodman started with. With the recent launch of the new HD HERO3 line of cameras the company hopes to bring its dream of democratizing content creation and allowing people to document and share their most incredible life experiences to a larger worldwide audience of extreme athletes, cinematographers, scientists and many more.

Watch an early 2011 Outside Magazine interview with Woodman, to learn more and hear the GoPro story from him directly.

Did You Know?

  • Founder and CEO Nick Woodman initially raised money to start GoPro by selling bead and shell

    belts out of his Volkswagen van

  • The GoPro video with the most views is the GoPro HERO2 Highlight Reel

  • Every minute a new piece of GoPro content is uploaded to YouTube

  • In 2012, GoPro’s HD HERO2 was named “Gear of the Year” by National Geographic

  • GoPro’s own produced videos have close to 170 million views on YouTube 

De specificaties zijn indrukwekkend. Vooral 4k is een positieve verrassing, al is deze modus vanwege het relatief lage aantal beelden per seconde niet heel erg bruikbaar. Verder is de nieuwe Hero vooral met z’n tijd meegegaan en is alles een stuk opgeschroeft. Het is erg prettig dat wifi nu standaard is, zodat je niet in de weer hoeft te gaan met accessoires. De bediening met de smartphone (dat nu dus standaard kan) is een nuttige aanvulling, omdat het camerabeeld daarmee ook rechtstreeks kunt bekijken. En kleiner en lichter is altijd een voordeel, vooral bij sport. 

Een kanttekening voor ons Europeanen is wel de prijs. Hoewel de doller circa 30% lager staat dan de euro is de Europese prijs hoger dan die in de VS. Dat komt deels door allerlei importbelastingen, maar het verschl is wat ons betreft wel fors. In de VS betaal je voor de White editie (de instapper) $ 199, terwijl dat in de EU € 249 is. Ga je dat weer omrekenen naar dollars, dan komen we uit op circa $ 320. Een fors verschil. Wie een bezoek brengt aan de VS kan daar flink besparen. De Zilver editie kost € 349 en de Black Editie € 449.

Update: ondertussen is onze uitgebreide review gepubliceerd. Lees hem hier.

Hieronder zie je een aantal foto’s van de GoPro en het event

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *