GoPro Hero 3 Black Edition uitgebreide review

De nieuwste telg van GoPro is aangekondigd: de Hero 3 Black Edition. Naast deze versie komen er ook nog twee andere modellen die onder de Black Edition gepositioneerd worden (zie verderop in deze review). GoPro is marktleider op het gebied van zogenaamde PoV (Point-of-View) camera’s. Oftewel compacte actiecamera’s die je overal op kunt monteren en zo vanuit een uniek perspectief (jezelf) kunt filmen. Denk bijvoorbeeld aan een camera op een helm (of via een band op je hoofd), in de auto of gemonteerd op een surfplank of ski. De camera is vooral populair bij sporters, die hiermee makkelijk zichzelf (en vrienden) tijdens acties kunnen vastleggen. Dat is met een normale camera heel lastig, alleen al om het feit dat deze niet zo klein, robuust en koppelbaar is. Wellicht heb je tijdens het skiën, surfen of schaatsen wel eens iemand met een kleine camera op z’n hoofd gezien – grote kans dat dat een GoPro was. Niet alleen bij consumenten is de camera populair, ook bij tv programma’s en films wordt hij steeds vaker ingezet, omdat hij zo klein is en goede beeldkwaliteit levert.

De nieuwe Hero 3 bevat een heel scala verbeteringen. Zowel het aantal beelden per seconde (bps/fps) is flink toegenomen als de resolutie. De Hero 3 kan opnemen in 1080p FullHD met 50 of 60 bps en in 720p zelfs met maximaal 120 bps. Daarnaast kan de camera zelfs nog hogere resoluties aan, van 2,7k (30 bps) tot en met 4k (15 bps). Dat laatste is uniek in een consumentencamera. Er zijn simpelweg geen andere betaalbare camera’s waarmee je in 4k (Ultra HD) resolutie kunt filmen. Overigens geldt dat alleen voor de Black Edition, maar daarover verderop in deze review meer.


Er komen drie verschillende versies van de Hero 3, om bereikbaar te worden voor een groter publiek. De Black Edition is het topmodel en in feite de enige echte opvolger van de Hero 2. Alleen de Black Edition bevat de nieuwe resoluties en snelheden (4k en 120 bps) en een nieuwe sensor die beter om kan gaan met low-light omstandigheden.

Silver en White

De Silver en White editie bevatten wat behuizing betreft dezelfde verbeteringen als de Black Edition. Ook deze is 30% kleiner en 25% lichter en beschikken standaard over wifi en de vernieuwde waterdichte behuizing. Maar de beeldkwaliteit wijkt af. De Silver editie is van binnen in feite een Hero 2. En de White editie ten slotte biedt dezelfde resoluties van de eerste Hero. De naamgeving is daardoor misschien wat verwarrend omdat alle camera’s Hero 3 heten. Maar aan de andere kant bieden ze allemaal FullHD opnamemogelijkheden. Het is dus puur afhankelijk van het budget en kwaliteitseisen welke versie je kiest.

De Hero 3 Black Edition

Prijsstrategie

Vermoedelijk is de nieuwe typering een strategische zet om enerzijds GoPro voor nieuwe doelgroepen met minder budget op de markt te brengen en anderzijds het productaanbod te verruimen. Met een adviesprijs van € 249 kun je nu al Hero 3 kopen en de straatprijs zal zeker lager uitkomen. Dat is een aardige doorbaak. Aan de andere kant moet GoPro ook wel, want de concurrentie neemt toe.

Het instapmodel, de White Edition, kost dus € 249. Het prijsverschil tussen de Silver en de Black edition is bewust beperkt gehouden. Weliswar kost de Zilver editie € 349 en de Black Editie € 100 meer ( € 449), maar nij de Black Edition ‘krijg’ je dus standaard de waterbestendige afstandsbediening. Als je die van plan bent te gaan gebruiken is de Black versie gezien de geringe meerprijs interessanter dan de Silver.

GoPro is een relatief jong bedrijf. Het werd opgericht in 2002, toen het eerste product uitkwam: een pols-camera om opnamen te maken tijdens het surfen. Iets dergelijks bestond toen nog niet en al snel werd het product ook in andere sporten gebruikt. Momenteel is GoPro niet meer van het toneel weg te denken. De gemiddelde consument denkt bij videocamera’s waarschijnlijk het eerst aan Sony, Canon en Panaonic, maar GoPro is in het segment actiecamera’s overduidelijk marktleider. Sinds november 2009 zijn er meer dan drie miljoen GoPro’s verkocht. 

Concurrentie

Ook andere fabrikanten hebben de toenemende populairiteit van actiecamera’s ingezien, waardoor de concurrentie flink is toegenomen. Desondanks is GoPro de onbetwiste marktleider, zoals te zien is aan de cijfers hieronder. Echter, recentelijk kwamen Sony en JVC ook met een actiecamera en die zitten waarschijnlijk nog maar gedeeltelijk in deze cijfers verwerkt.

We hadden ook een gesprek met Nick Woodman, de oprichter van GoPro. Hij vertelde hoe het allemaal was begonnen. Op z’n 26e reisde hij de wereld rond, niet wetende wat hij precies wilde gaan doen met de rest van z’n leven (op werkgebied). Reizen bood inspiratie. Na een rondreis door Europa besloot hij een aantal weken naar Australie te gaan om te gaan surfen. De prachtige omgeving en golven zouden waarschijnlijk een mooie herinnering opleveren en hij zocht naar manieren om die te kunnen bewaren. Onderwatercamera’s bestonden wel, maar die konden niet filmen. Bovendien was de kwaliteit niet echt om over naar huis te schrijven. Een camera die alle actie filmde bestond nog niet, waarop Nick besloot deze te gaan maken. Het eerste product was een pols-camera.

Oprichter Nick Woodman

Al snel bleef het niet meer bij surfen alleen. Ook bij andere takken van sport kwam een dergelijke actiecamera van pas. Vooral omdat hij zo klein is en overal op bevestigd kan worden. Zonder probleem plaats je hem op een surfplank, op een helm op je hoofd of ergens in de auto. Alles wordt gefilmd. Het unieke van een actiecamera is bovendien dat je als kijker de actie meebeleeft. Mede omdat de beeldhoek 180 graden bedraagt voel je alsof je om je heen kunt kijken. Dit hebben we regelmatig op Technyx kunnen zien in diverse actievideo’s (zoals deze). Vanwege het perspectief (de camera op het hoofd) lijkt het net alsof je zelf midden in de actie staat.

Inmiddels werken er meer dan 300 mensen bij GoPro en het bedrijf is nog steeds sterk groeiende. Volgens Nick is het unieke dat de gebruikers van de GoPro actiecamera’s het grootste deel van de promotie doen. Door hun beelden op Youtube te zetten worden anderen geinspireerd én komen zij in aanraking met het merk GoPro.

Op Technyx besteden we heel vaak aandacht aan bijzonder video’s, onder andere die gemaakt zijn met GoPro’s. Typ maar eens ‘gopro‘ in het zoekveld en klik dan op nieuws. Je ziet dan niet alleen nieuwsitems, maar ook een groot aantal spectaculaire video’s.

Hieronder zie je een aantal foto’s van de GoPro Hero 3

Wat is een de GoPro eigenlijk voor camera? De GoPro Hero (3) is een zéér compacte camera. Het is een klein vierkant doosje, dat makkelijk in je broekzak past – dus ook makkelijk in een klein hoekje kan worden gebruikt (zoals op het dashboard van een auto). De kleine bolle lens biedt een enorme beeldhoek van maximaal 170 graden (instelbaar). Dat is dus bijna 180 graden, wat hetzelfde is als wanneer je je armen uitspreid. Door die beeldhoek legt de camera zeer veel details vast, zowel in de hoogte als de breedte.

Hij wordt standaard geleverd met een waterdichte behuizing van transparant kunststof (die je bij concurrenten soms los erbij moet kopen). Die behuizing beschermd de camera tegen vallen en storen en maakt het bovendien mogelijk om hem aan diverse oppervlakken te bevestigen. De camera zelf heeft hiervoor namelijk geen mogelijkheden – zelfs geen statiefaansluiting. Door de transparante behuizing ziet de camera er een beetje uit als speelgoed, maar het tegendeel is waar. Met de behuizing kun gerust een duik in het water nemen, want de behuizing is waterdicht tot een diepte van maarliefst 60 meter.

De camera is standaard niet voorzien van een lcd-scherm. Dat is een gebrek als je een normale camera gewend bent, want je ziet dus niet wat je opneemt. Daar staat tegenover dat je door de grote beeldhoek van 170 graden in de meeste gevallen vastlegt wat je zelf ook ziet. Maar toch, helemaal zeker weet je dat niet. Vooral wanneer je foto’s maakt is het lastig om een goede compositie te bepalen. Voor actie is dat iets minder van belang. Er is overigens wel een lcd-scherm als accessoire beschikbaar, dat je zo op de achterkant kunt klikken.


De optionele elastische hoofdband kan om een fietshelm, of direct om het hoofdgedragen worden.

Accessoires voor bevestiging

De GoPro camera is bedoeld om in de meegeleverde waterdichte behuizing gebruikt te worden. Zonder omhulsel kun je hem namelijk nergens aan vastmaken en eigenlijk alleen in de hand houden of ergens neerzetten waar hij stabiel kan staan. Mét het omhulsel is de camera zo’n beetje overal vast te klemmen of plakken. Naast de onderwaterbehuizing bestaan er overigens ook andere omhulsels die compacter zijn (maar dan de camera dus minder goed beschermen).

GoPro levert verschillende accessoires om de camera ergens aan te bevestigen, zoals zelfklevende voetjes voor montage op helmen en zuignappen voor de tank van een motor of ruiten van een auto. Maar ook diverse hoofd-, borst- en polsbanden zijn beschikbaar om hem op te monteren. Voor surfers is een speciale kit met een extra grote zuignap beschikbaar waarmee de camera op elke surfplank te plakken is. Naast speciale kits levert GoPro alle accesoires ook los. Buiten de in de kits aanwezige extra’s is er ook montagemateriaal voor fietssturen en frames beschikbaar, is er een ‘wrist mount’ waarmee de camera aan je pols vastgemaakt kan worden en is er een borstharnas waarmee de camera direct op de borst te dragen is. Ook een statief-adapter met standaard schroefdraad is optioneel verkrijgbaar.


De bike-mount maakt het mogelijk de camera aan een fietsstuur, frame of andere ronde buis zoals bijvoorbeeld een skistok te monteren.

Wat is er nieuw aan de GoPro Hero 3? Het grootste nieuws is dat hij vanaf nu ook in 4k kan opnemen. Weliswaar nog met slechts 15 bps (wat niet ideaal is voor actie), maar het kan. En dat is uniek voor een consumentencamera! De schare 4k camera’s die er momenteel zijn, kosten vele duizenden euro’s. Het is een knappe prestatie dat GoPro deze enorme resolutie (vier keer FullHD) in de camera heeft kunnen proppen, maar vanwege het aantal beelden per seconde (15 in plaats van de gangbare 24-30) is die stand niet echt geschikt voor actiemomenten vanwege de snelbewegende beelden (en de beperkte bps).

Hij heeft ook een 2,7k stand die ook beduidend meer detail biedt dan 1080p en dan wel gewoon 30 bps haalt. Meer van praktisch nut is het feit dat er in 1080p nu met 50/60 bps gefilmd kan worden. Dat is ideaal voor actie, omdat meer beelden worden vastgelegd en slowmotions makkelijker te realiseren zijn. In 720p haalt de camera zelfs 120 bps, waardoor snelle acties bijna helemaal kunt bevriezen. Verder beschikt de Hero 3 nu standaard over wifi, zodat daar geen accessoire voor gekocht hoeft te worden. Hij communiceert met een (optionele) afstandsbediening, maar kan ook bestuurd worden via een smartphone (inclusief live view en een hoop instellingsmogelijkeden). De iOS versie (voor iPhone en iPad) is nu al beschikbaar en de Android versie volgt zeer binnenkort (waarschijnlijk eind deze maand). Nog niet alle functionalieit van de app is functioneel (live preview werkt momenteel bijvoorbeeld nog niet), maar op 20 november wordt een grote update verwacht.

Waterbestendige afstandsbediening

Als je de Black Edition koopt zit de afstandbediening er standaard bij. Deze is eveneens waterbestendig zodat je hem in alle omstandigheden (zoals in het water) kunt gebruiken. Bovendien kan hij 50(!) GoPro camera’s tegelijkertijd aansturen, wat voor filmmakers een enorme plus is. Je kunt dan dus diverse canera’s die verschillende hoeken opnemen snel aan- en uitzettten.

Kleiner en lichter

Verder is de camera 30% kleiner en 25% lichter geworden. Dat is altijd meegenomen, want hoe minder gewicht hoe beter (hij wordt immers vaak op een helm of kleding gemonteerd). Hij past daardoor nog makkelijker in een broekzak als de Hero en Hero 2. Ook kun je hem nu nog beter in een klein hoekje kwijt. Een handige vernieuwing is ook dat er een rubberen rand rondom de camera zit, zodat hij meer grip heeft. Je kunt hem daardoor makkelijker ergens op plaatsen (bijvoorbeeld het dashboard van een auto), omdat hij minder snel wegglijdt. De kleinere vormgeving betekent wel dat de camera nu MicroSD slikt in plaats van SD. Een ramp hoeft dat niet te zijn. Als je de camera rechtstreeks aansluit op een computer om het beeldmateriaal te kopiëren hoef je ook niet te klooien met het kleine kaartje en een adapter. Als je echter heel veel filmt, kan dit wel een nadeel zijn. MicroSD kaartjes zijn zo klein dat je makkelijker kwijt raakt.

Andere verbeteringen

Het optische deel van de lens is ook verder verfijnd. Deze glazen lens is geschikt voor de hogere resolutie en toont wat minder vervorming dan zijn voorgangers. Toch blijft er natuurlijk altijd sprake van enige vervorming door de grote beeldhoek van 170 graden en dat is ook een beetje een handelsmerk van een GoPro camera. Verder is de f/2.8 lens van de behuizing nu vierkant en plat. Vooral duikers zullen dit kunnen waarderen, want de vorige behuizing leidde tot extra vervorming en onscherpte in de hoeken, waardoor zij genoodzaakt waren een ander type behuizing te kopen voor hun activiteiten. Ten slotte is de verwerkingskracht van de camera flink toegenomen. Volgens GoPro is de beeldprocessor twee keer zo snel, kan hij twee keer zoveel framerates (bps) aan, presteert hij twee keer zo goed in low-light en worden beelden drie keer zo snel verwerkt. Dat laatste heeft als gevolg dat je maar liefst 30 foto’s(!) per seconde kunt maken op volle resolutie (12 megapixels).

Voor de Hero 3 is ook een nieuw type lcd-scherm beschikbaar dat nu aanraakgevoelig is. Dat maakt de camera een stuk makkelijker te bedienen.

Na de praktijkdag hebben we de GoPro Hero 3 nog een volle week kunnen testen voor deze review. We hebben hem twee dagen meegenomen naar het beroemde Yosemite natuurpark (op circa 3,5 uur afstand vanaf San Francisco) en hem daar op allerlei manieren in de auto laten filmen. De camera aan de buitenkant van de auto bevestigen kon nog niet vanwege een gebrek aan de juiste accessoires (die ondertussen wel binnen zijn). Hetzelfde gold voor combinaties met een statief (want zonder bijpassende accessoire kun je hem niet op een statief plaatsen). Naast het registreren van de autorit hebben we de GoPro Hero 3 ook uit de hand gebruikt evenals via een hoofdband. Dat laatste registreert dan een wandeling vanuit het perspectief van de figurant; de camera kijkt immers steeds dezelfde kant op als jij. Vooral in combinatie met hoogteverschillen leverde dat interessante beelden op.

Bediening

Als je eerder met GoPro-achtige camera’s hebt gewerkt, zoals een oude Hero of de Contour, dan ben je waarschijnlijk wel vertrouwd met de ietwat simpele bediening van de GoPro. De Hero 3 heeft slechts drie knoppen. Eén aan de voorkant (de aan-uitknop die ook een dubbelfunctie heeft om het menu te doorlopen), één aan de bovenkant (waarmee de opnamen wordt gestopt en gestart – en eveneens voor het menu) en een knop aan de zijkant op wifi aan- en uit te zetten. Het monochrome lcd-scherm aan de voorkant is vrij klein. Voor wie de bediening van een compactcamera, camcorder of spiegelreflex gewend is, is dat even wennen. Iets als het doorlopen van het menu gaat dus via twee knoppen en dat gaat soms wat onpraktisch. Bijvoorbeeld: er is geen knop om het menu te verlaten en terug te keren naar de standaard (opname)modus; je moet dan het menu doorlopen tot je ‘Exit’ tegenkomt. Niet onoverkomelijk, wel even wennen. Met het optionele (aanraakgevoelige) lcd-scherm dat je aan de achterzijde kunt prikken is de bediening al een heel stuk makkerlijk. Maar die vreet wel stroom en je kunt hem niet uitzetten.

De GoPro app op een iPhone

Het feit dat je nu ook je smartphone kunt gebruiken om de Hero 3 te bedienen maakt het leven al een heel stuk makkelijk. Daarmee kun je heel overzichelijk de instellingen bij langs lopen en wijzigen. Ook de modus (video, foto, meerdere bps en timelapse) kun je rechtstreeks vanaf een smartphone instellen. En last but not least kun je je smartphone ook gebruiken als afstandsbediening. Het verschil met de dedicated afstandsbediening van GoPro (die bji de Black Edition zit) is dat die waterdicht is, op grotere afstand werkt en 50 GoPro’s tegelijkertijd kan aansturen.

Resoluties

De Hero 3 Black Edition biedt verschillende videoresoluties. Zoals gezegd is de hoogste resolutie 4k. Daarmee kun je dus materiaal filmen dat je momenteel nog niet optimaal op de meeste computers – laat staan tv’s – kunt afspelen, maar dat gaat wel komen. Vooralsnog lijkt er voor amateurgebruik weinig reden om 4k te gebruiken, nog los van het feit dat het aantal beelden blijft steken op 15 bps. Voor professionals is het echter smullen. Ook is er een 2,7k stand, die wel 30 bps biedt (voor soepele overgangen). Maar waarom zou je deze modus gebruiken? 2,7k tv’s en computers bestaan immers ook niet. Er zijn twee manieren waarop het toch nuttig is: je kunt de resolutie upscalen naar 4k, waarbij het dan toch betere beeldkwaliteit biedt dan 1080p. Maar nog interessanter is dat je het bronmateriaal kunt gebruiken om een 1080p uitsnede te maken. Je kunt je compositie dan achteraf nog bijstellen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit en je kunt zelfs de camera bewegen; bijvoorbeeld van de linkeronder naar rechtsboven in het beeld. Een dynamische uitsnede dus, wat voor creatieve videobewerkers zeker van meerwaarde is.

Gewone sterveingen zullen waarschijnlijk ook tevreden zijn met de 1080p stand die nu ook 50 of 60 bps biedt (afhankelijk of je voor PAL of NTSC kiest). Dat geeft je meer ruimte om actiemomenten te vertragen (slowmotion). De 120 bps stand in de 720p modus leent zich daar ook uitermate goed voor. De Hero 2 kon ook al opnemen met 120 bps, maar dan in VGA modus en dat is echt een andere kwaliteitsklasse.

De video hieronder bevat een door ons gemaakte compilatie met praktijkbeelden die gemaakt zijn met verschillende Hero 3 camera’s, met name door fotojournalisten tijdens de persdag, maar ook met enkele Hero 3’s in een vaste opstelling, zoals op de vleugel van een vliegtuig. De persdag was door GoPro goed aangepakt. Er waren drie hoofdactiviteiten, maar wat deze inhielden werd tot op het laatste moment geheimgehouden. Je kon kiezen uit land, zee of lucht. De groep journalisten werd uiteindelijk in drieën verdeeld. De zee-groep ging duiken met haaien in het aquarium bij Fishermans Warf (San Francisco) en nam later die middag plaats op een bloedsnelle catamaran (waarvan er een dag eerder nog een was omgegaan in de baai van San Francisco). Het landteam ging racen met Audi R8’s op een circuit om vervolgens achterop een MotoGP motor te springen. Het luchtteam ten slotte begon met een ballonvlucht (waarbij halverwege een ‘passagier’ er uit sprong) en nam ‘s middags plaats in een straaljager. Na het evenement hebben we de camera nog in de praktijk getest in Yosemite, al zijn die beelden uiteraard wat minder spectaculair. De beelden geven een goede indicatie van de beeldkwaliteit van de nieuwe Hero 3 Black Edition. Overdag zijn deze scherp en kleurrijk, maar ‘s avonds worden ze wat ruizig (al valt dat bij schemerlicht nog mee).

De onderstaande video is gemaakt door GoPro zelf. GoPro werkt actief samen met enkele actiesporters die filmbeelden aanleveren en is daarnaast zelf op pad gegaan om spectaculaire video’s op te nemen. Alle scenes zijn gemaakt met de GoPro Hero 3 (Black Edition):

Op de slotavond van het GoPro-event was er nog een paneldiscussie tussen verschillende (lokale) beroemdheden die GoPro gebruiken. Onder hen was ook filmmaker (en voormalig fotograaf) Vincent Laforet en fotograaf en filmer Chase Jarvis. Met name die laatste twee kwamen relatief vaak aan het woord en hadden ook wel interessante uitspraken. Uiteraard moet je wel in je achterhoofd houden dat de heren zijn uitgenodigd (en betaald) door GoPro om een praatje te komen houden, maar desondanks is het wel aardig om te bekijken.

De discussie is uit de hand gefilmd met een hagelnieuwe Hero 3 (Black Edition), vanuit een lastige hoek. Er is geen bewerking toegepast, met uitzondering van stabilisatie. Op basis van de opname krijg je meteen een indruk van de low-light prestaties van de Hero 3 BE èn van het geluid (want ook dat is duidelijk beter dan dat van de Hero2). Aan het eind van de discussie (waarvan we 13 minuten gemonteerd hebben) komt CEO Nick Woodman aan het woord. Inhoudelijk gaat het onder andere over de positie waarin GoPro zich bevindt ten opzichte van smartphones, compacts en DSLR’s.

De beeldkwaliteit die uit de GoPro Hero 3 komt is redelijk indrukwekkend. Bij goed licht zijn de beelden kristalscherp, gedetailleerd en contrastrijk. Bij lastig licht, zoals tegenlicht of situaties met weinig licht, heeft de camera het wat moeilijker. Als jde behuizing in aanraking is gekomen met zout water, zoals bij ons het geval was, zul je bij tegenlicht al snel zoutvlekken gaan zien waardoor het beeld wat troebel wordt. Regelmatig schoonmaken dus. Het optische element van de lens is van glas en ziet er goed uit. Het is met een lensopening van f/2.8 ook behoorlijk lichtsterk. Verder worden contrastrijke situaties soms te donker of te licht weergegeven en dat is niet goed te corrigeren.

Schemering

Volgens GoPro kan de Hero 3 (BE) twee keer zo goed omgaan met licht. Dit zagen we in de praktijk ook wel terug. In binnensituaties (zie de GoPro panel discussie die we eerder publiceerden) houdt de camera zich goed staande. Ook in de schemering, net na zonsondergang (zie de foto hieronder), blijft ernstige ruisvorming in eerste instantie achterwege. Dergelijke beelden zijn prima bruikbaar. En dat is een hele prestatie.

Desondanks hebben we het ook een paar keer meegemaakt dat de camera ineens het analoge signaal van de sensor versterkt en waarbij de beelden ineens erg ruizig worden. Dat is ook terug te zien aan het eind van onze testvideo. Je ziet het ook aan de foto hieronder. Dit is slechts circa een minuut later dan de opname hierboven. Blijkbaar vond de camera het te donker en schakelt deze over naar een versterkte modus. Wat ons betreft was het beter geweest als de versterking achterwege gelaten zou worden en het beeld simpelweg donkerder wordt (iets dat bij de vorige GoPro’s wel het geval was).

Hieronder hebben we nog een aantal beelden uit eigen opnamen geselecteerd. Alle beelden zijn stills uit een video:

Ter vergelijking: de volgende beelden zijn afkomstig van GoPro zelf (duidelijk bewerkt):

Aangezien de fotomodus van de Hero 3 niet zo uitgebreid in te stellen is als een fotocamera (bijvoorbeeld: ISO, witbalans, e.a.) hebben we hem niet in onze reguliere testprocedure voor camera’s mee kunnen nemen.

Tijdens het testen zijn we wel tegen een aantal eigenaardigheden aangelopen. We kregen onze Hero 3 Black Edition een halve week voordat deze in de winkel lag. Het waren productie-exemplaren, zoals die ook in winkel zouden liggen, maar het was al snel duidelijk dat de firmware nog niet helemaal ‘af’ was. In de doos zat een briefje dat er een nieuwe firmware gedownload moest worden vanaf de GoPro-website. Tijdens de praktijkdag werden alle camera’s door assisterende medewerkers nog voor het filmen van een nieuwe firmware voorzien. Ondanks de nieuwe firmware stuitten we wel op een aantal onvolkomenheden, die waarschijnlijk alsnog een andere firmware-update vereisen. En eenmaal weer thuis was er alweer een nieuwe update die enkele problemen zou moeten aanpakken. We hebben er het volste vertrouwen in dat GoPro de kinderziekten opgelost heeft voordat de Hero 3 in de Benelux in de winkel ligt. Desondanks willen we onze ervaringen wel met je delen.

Problemen

Allereerst werkte de fotomodus soms niet goed. Het merendeel van de door ons gemaakte foto’s (in de fotomodus dus) waren 100% groen. Verder bleef de camera soms hangen en reageerde dan niet meer goed. Zowel in een bepaalde modus als bij het aan- en uitzetten (er werd bijvoorbeeld tijdens het aanzetten een volle accu getoond, maar er gebeurde verder niets).

Verder viel het ons op dat de accu zeer snel leeg was. Soms zelfs na 10 tot 20 minuten filmen, waarbij de camera tussentijds uit was gezet. Hierbij moet worden opgemerkt dat de camera de eerste dagen werd geladen via de usb-poort op een notebook en (om logistieke redenen) niet rechtstreeks via het stopcontact. Wel een hele nacht overigens, maar dat terzijde. Het kan het gelegen hebben aan het feit dat de camera soms gewoon niet aan wilde gaan, ook al was hij wel opgeladen. De accu er in en er uit doen biedt dan soelaas. We hebben de accuduur later nog eens uitgebreid getest en toen ging hij zo’n 1,5 uur mee (zonder lcd-scherm). Wel kregen we, ook met een tweede fimware, af en toe nog vastlopers te verwerken (en momenten dat de camera simpelweg niet aan wilde). Er restte dan niets anders dan de accu uit de camera verwijderen. Dat is wat onpraktisch omdat je dan de behuizing moet verwijderen.

Verder viel het ons op dat de Hero 3 op bepaalde plekken zeer warm wordt. Vooral rond de lens is dat het geval. Ook wanneer er niet actief gefilmd wordt maar de camera wel aanstaat, is dat het geval. Het lijkt verder geen consequenties voor het beeld te hebben, maar het is wel opvallend.

Het klepje voor de accu aan de achterzijde is wat minder goed uitgedacht dan bij de vorige Hero’s. Het is wat fragiel en sluit niet helemaal goed (waardoor hij soms half los zit). In ons geval krijgen we hem zelfs helemaal niet sluitend meer. Dat heeft overigens geen directe gevolgen. De accu blijft zitten en ook in de behuizing zit de Hero 3 nog steeds solide. Maar we kunnen ons voorstellen dat met wat schokken de accu het contact kan verliezen.

Ook hebben we een paar keer meegemaakt dat de camera ineens contnu luid begon te piepen. Dat is niet handig als je, in ons geval, net bij de veiligheidscheck op een Amerikaanse luchthaven staat (goed afgelopen verder)..

Verder werkte de smartphone app zoals eerder vermeld nog niet optimaal. Soms werden instellingen die via de app waren ingesteld niet overgenomen door de camera. En live beeld was nog niet te zien. Volgens GoPro is dit rond 20 november opgelost.

Prijs

Een laatste kanttekening – die los staat van de firmware – is dat de prijs voor ons Europeanen wat ongunstig uitpakt. Hoewel de doller circa 30% lager staat dan de euro is de Europese prijs hoger dan die in de VS. Dat komt deels door allerlei importbelastingen, maar het verschl is wat ons betreft wel fors. In de VS betaal je voor de White editie (de instapper) $ 199, terwijl dat in de EU € 249 is. Een Amerikaan die in Europa het instapmodel koopt is dus omgerekend $ 320 kwijt (inclusief BTW). De meeste fabrikanten gebruiken de zogenaamde dollar = euro-formule, waarbij $ 199 dus € 199 wordt. De Zilver editie kost € 349 (in de VS $299) en de Black editie € 449 ($ 399).

De positieve noot is dat er vanaf nu een hagelnieuwe GoPro Hero 3 beschikbaar is vanaf € 249 (White Edition) en dat is goedkoper dan ooit.

De GoPro Hero 3 is in de genoemde drie smaken (Black, Silver en White edition) vanaf nu leverbaar in de VS. In Europa en specifiek de Benelux moeten we nog even wachten. Het is nog onbekend tot wanneer maar de berichten die nu de ronde doen spreken van november en december. Uiteraard kun je wel proberen de camera rechtstreeks in de VS te bestellen. 

GoPro heeft met de Hero 3 Black Edition een waardige opvolger gepresenteerd van de Hero 2. Het feit dat de camera nog kleiner en lichter is geworden is een groot voordeel voor sporters die zo min mogelijk gewicht mee willen zeulen. De camera is nu zo klein dat hij zonder behuizing in je broekzak past zonder dat je het merkt. Ook kun je hem hierdoor makkelijker op krappe locaties positioneren. De specificaties zijn indrukwekkend. Vooral 4k is een positieve verrassing, al is deze modus vanwege het relatief lage aantal beelden per seconde niet heel erg bruikbaar. Verder is de nieuwe Hero vooral met z’n tijd meegegaan en is alles een stuk opgeschroeft. Het is erg prettig dat wifi nu standaard is, zodat je niet in de weer hoeft te gaan met accessoires. De bediening met de smartphone (dat nu dus standaard kan) is een zeer nuttige aanvulling, omdat je daardoor makkelijker instellingen kunt aanpassen en (later) ook het camerabeeld rechtstreeks kunt bekijken.

Pluspunten

 • Zeer compact
 • Standaard geleverd met onderwaterhuis
 • Hoge framerate (1080p met 60bps en 720p met 120bps)
 • Zeer hoge resoluties mogelijk (4k en 2,7k)
 • Goede beeldkwaliteit bij goed licht (redelijke beeldkwaliteit bij slecht licht)
 • In de basis eenvoudige bediening
 • Zeer groot aantal accessoires beschikbaar om hem overal op te monteren
 • Standaard wifi-functionaliteit
 • Bediening via smartphone is een uitkomst

Minpunten

 • Europrijzen fors hoger dan dollarprijzen
 • 4k met beperkte framerate (15 bps)
 • Instellingen aanpassen zonder lcd-scherm, app of afstandsbediening wat complex
 • Geen GPS (zoals concurrent Contour)
 • Geen statiefaansluiting (zonder accessoire)
 • Kleine issues zoals vastlopers (waarschijnlijk op te lossen via een firmware-update)

De GoPro Hero 3 zit dicht tegen goud aan, dankzij de compacte body, beeldkwaliteit, de flexibiliteit de standaard onderwaterbehuizing, wifi en de bediening via smartphone. Toch hebben we na wikken en wegen gekozen voor een bijna net zo prestigeuze Silver award. De beeldkwaliteit zou nog net wat beter kunnen (vooral in low-light) en 4k is fantastisch maar 15bps is te traag voor de meeste actiebeelden. Maar vooral de prijs van de Black Edition vinden we met € 449 aan de hoge kant.

Deel dit

3 antwoorden op “GoPro Hero 3 Black Edition uitgebreide review”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *