Gerucht: zes Sony-primeurs op Photokina?

De geruchtenstroom rond Photokina komt deze week goed op gang. We zullen niet over alles berichten, maar als het nieuws concreter wordt, zoals bij Sony, dan vinden we het wel een vermelding waard. Zoals het er nu naar uitziet, introduceert Sony namelijk zes belangrijke producten op de komende fotografiebeurs.

Drie nieuwe E-objectieven

We beginnen met de objectieven. Volgens een roadmap van Sony zelf hebben we dit jaar nog drie nieuwe modellen tegoed. Van twee van die modellen lijken de gelekte basisspecificaties redelijk betrouwbaar.

Op de roadmap staan vier introducties gepland in 2012. Daarvan heeft er tot nu toe maar één plaatsgevonden: de “High Magnification Zoom”. Dat was de vernieuwde 18-200mm die in mei is aangekondigd. Dan blijven er drie over, en de verwachting is dat deze alledrie tijdens de Photokina geïntroduceerd worden.

De “Standard Zoom” lijkt een compact model te worden met een brandpuntsafstand van 16-50mm, zoals eind mei al verwacht werd. Het gaat dus om een pancake-zoom zoals de Panasonic 14-42mm X Vario, en geen vervanging van de bestaande 16-50mm f/2.8.

Er staat ook nog een “Wide Angle Zoom” op het programma. Volgens Sony Alpha Rumors is de kans groot dat dit een 11-18 mm objectief wordt, met een vast diafragma van f/4.0. Hiermee zou dit objectief mooi aansluiten op de standaardzooms in het assortiment.

Tot slot moet er nog een “Large Aperture Standard” worden ingevuld. Daar is nog niets over bekend, maar de omschrijving laat niet zoveel te raden over: een objectief met een brandpuntsafstand rond de 30mm, en een diafragma van zo’n f/1.4.

Twee nieuwe NEX-camera’s

Dat er een opvolger voor de NEX-5N aan zit te komen, in de vorm van de NEX-F5, is al wat langer bekend. Maar SAR heeft intussen van een zeer betrouwbare bron vernomen dat er nog een model komt. Ook daarover gaan al langer geruchten, met name over een model met APS-C sensor en vast zoomobjectief; die geruchten zijn sinds de lancering van de RX100 niet minder geworden. Toch houden we een slag om de arm. Er wordt tenslotte over een NEX-camera gesproken, en tot nu toe is die naam alleen voor camera’s met een E-mount gebruikt.


De NEX 5N, die in september hoogstwaarschijnlijk wordt afgelost.

Nieuwe SLT: A99

In juni schreven we al dat we de A99 waarschijnlijk op de Photokina zou worden aangekondigd. Het laatste gerucht dat daarover op Sony Alpha Rumors gepubliceerd is, wijst nog steeds in die richting. Aan de specificaties is ten opzichte van ons eerdere bericht ook niets veranderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *