Gerucht: Sony NEX met fullframe sensor in de herfst

De geruchten worden steeds luider dat de introductie van een Sony NEX systeemcamera met fullframe-sensor nabij is. Een dergelijke camera zou in theorie vergelijkbare beeldkwaliteit bieden als de beste professionele spiegelreflexcamera’s van dit moment. Tot nu toe waren systeemcamera’s uitgerust met beduidend kleinere sensoren, van 1 inch (CX) tot MFT en APS-C (identiek aan de sensoren van consumenten DSLR’s). Een systeemcamera met een fullframe sensor zou uniek zijn. Sony heeft weliswaar al de RX1, maar die heeft een vaste 35mm f2 lens. In dit geval zou het om een camera met verwisselbare objectieven gaan, voortbordurend op de bestaande E-mount. 

De eerste geruchten over een fullframe Sony NEX dateren al van eind 2011. Ze werden in september 2012 opnieuw gevoed toen Sony met de NEX-VG900E videocamera op de proppen kwam. Dit is een videocamera met een fullframe sensor én NEX E-mount vatting. Als dezelfde sensor en vatting zou worden gebruikt, roept dat wat vragen op. Zoals op de bovenstaande afbeelding te zien is, is een fullframe sensor eigenlijk net te groot voor de NEX-vatting: de uiterste hoeken kunnen geen beeld opvangen. De NEX-VG900W gebruikt dan ook een 16:9 verhouding en heeft daardoor geen last van de hoeken. Een ander gerucht spreekt over een camera met ‘sensor shift’ ala de Olympus 5-assige ‘in body image stabilisation’ (IBIS) waarbij een bewegende sensor alle trillingen opvangt. Dit zou mogelijk zijn dankzij de samenwerking tussen Sony en Olympus. Het is echter de vraag of dat wel technisch haalbaar is met een fullframe-sensor. Ook zou een dergelijke camera speciale fullframe objectieven vereisen om het maximale uit de sensor te halen.

Volgens de laatste geruchten zou de camera in de herfst worden aangekondigd. De prijs zal waarschijnlijk pittig zijn, maar mogelijk minder dan $ 3000 bedragen. Als dit alles klopt zou de camera de directe concurrentie kunnen aangaan met de Leica M-serie en fullframe spiegelreflexcamera’s. Zou jij interesse hebben in een compacte systeemcamera met fullframe sensor?

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *