Gerucht: high-end Canon EOS xD met 46 megapixels op komst

De Photokina, met bijzonder veel aankondigingen, is nog maar net achter de rug, of geruchten over nieuwe cameramodellen steken al weer de kop op. Ditmaal over een nieuwe high-end Canon EOS camera met een fullframe sensor met maar liefst 46 megapixels. Geruchten hierover waren er overigens ook al vòòr de Photokina, maar toen waren ze nog vaag. Nu worden ze steeds concreter. Volgens bronnen zijn er verschillende testmodellen in omloop die door een aantal exclusieve Canon fotografen in de praktijk worden getest. Het zou gaan om een model met een hoge resolutie, dat een concreet antwoord moet zijn op Nikon’s D800 (met 36 megapixels). Canon bediende al sinds 2003 een nichemarkt van studiofotografen die zeer hoge resoluties vereisen met de 1Ds-serie, maar met de komst van de 1D X is deze serie verdwenen en is de resolutie zelfs naar beneden bijgesteld. Canon fotografen die hoge resoluties vereisen, bijvoorbeeld voor reclamewerk, moeten nu overstappen op de concurrentie of op middenformaatcamera’s.

Aankondiging in 2012

Volgens de geruchten zouden er twee camera’s met verschillende resoluties in omloop zijn; met 39 en 46 megapixels. De laatstgenoemde zou de meeste kans maken om in productie te gaan. Volgens zeggen zou de camera nog dit jaar worden aangekondigd, maar pas in 2013 beschikbaar zijn (net als de 1D X destijds). De grootste kanshebber voor de aankondiging is tijdens de PhotoPlus Expo in New York. Deze beurs mikt al van oudsher op professionals en was diverse keren het podium voor aankondigingen van topmodellen. De beurs wordt van 24 tot en met 27 oktober gehouden in het  Jacob Javits Center in het hart van Manhattan.

Zo zal hij er in elk geval niet uitzien

EOS xD?

Net als bij de 6D is de naamgeving nog gissen. Als de camera de 1D body zal gebruiken zal deze vermoedelijk de naam ‘1D’ plus een toevoeging krijgen, zoals 1D Xs. Als hij gebaseerd is op de 5D body, zal er waarschijnlijk een nieuwe naam komen die tussen de andere modellen in komt te staan. Het meest voor de hand ligt dan 3D, al doet die naam al sinds 2004 de ronde. De naam 3D impliceert echter het maken van driedimensionale beelden en is dus niet ideaal. De naam 4D is dat ook niet, omdat Japanners het cijfer 4 liever vermijden. Dat is dus nog even afwachten…

Specificaties

De vermoedelijke specificaties zijn als volgt:

  • 46.1 megapixel fullframe CMOS sensor
  • 5 foto’s per seconde
  • Dual DIGIC 5+
  • ISO: 50 – 12800
  • 16 bit
  • Zelfde AF-systeem als de 1D X of 5D III
  • USB 3.0
  • CF+SD

Wat denk jij? Is er behoefte aan een dergelijke camera? Kan Canon niet achterblijven na de succesvolle Nikon D800?

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *