Gerucht: fullframe Sony NEX-camera’s gaan A7 en A7r heten

We hebben er al eerder over geschreven, maar de aankondiging van een tweetal(!) fullframe Sony NEX camera’s lijkt nu echt aanstaande. Zoals eerder gezegd gaat het om een NEX-camera met E-mount vatting, maar dan met een fullframe-sensor. De namen die nu opgedoken zijn luiden A7 en A7r. De A7 zou een 24 megapixel fullframe sensor bevatten en de A7r een exemplaar van 36 megapixels (dezelfde sensor als de Nikon D800). Dit in tegenstelling tot de RX1 (review) en RX1r waarbij de r staat voor een sensor zonder antialias-filter. Ietwat verwarrend allemaal, we hopen te weten te komen tijdens de officiële aankondiging en die zou al binnen twee weken zijn.

368ce2c4-5825-4a41-a0a7-bc20d07cfab6_zps769a6fb7

Zou dit ‘m zijn? Nee, dit is een Photoshop-poging waarbij de NEX en RX1 zijn geïntegreerd. Beeld: sonyalpharumors

 

Alpha?

Eveneens verwarrend is de A in de nu opgedoken productnamen. Deze zou verwijzen naar ‘Alpha’. De camera’s zouden weliswaar feitelijk niets te maken hebben met de Alpha spiegelreflexen met A-mount van Sony, maar dit zou een marketing-gerelateerde keuze zijn. De A7 en A7r modellen zouden qua body identiek zijn, waarbij de grip op de NEX-7 zou lijken, de EVF in het midden zou zijn geplaatst en omvang niet veel groter zou zijn dan de RX1. De 24 megapixel-variant zou de snelste van de twee zijn. Over prijzen is nog niet veel bekend, maar deze zouden beginnen op het niveau van de Nikon D600 en Canon 6D. Als dat zou kloppen, zou een dergelijke fullframe camera in een systeemcamera-jasje erg aantrekkelijk kunnen zijn voor fotografen die niet met een spiegelreflex willen sjouwen.

Voor meer achtergrondinformatie, zie ons vorige bericht over de NEX fullframe-camera’s.

Deel dit

3 antwoorden op “Gerucht: fullframe Sony NEX-camera’s gaan A7 en A7r heten”

 1. Ik ben als Sony gebruiker erg benieuwd naar de nieuwe producten van sony, maar tegelijkertijd ook wel bang over het voortbestaan van de A-mount.
  Ik kan me maar moeilijk voorstellen dat het voor sony interessant is om zowel de e-mount als de a-mount te blijven ontwikkelen. Sony heeft aangegeven dat de A-lijn en de A-mount als high end cameras blijven bestaan. Nu alle nieuwe cameras E-Mount zijn en er FF E-mounts aan de A-lijn worden toegevoegd kan ik me maar moeilijk voorstellen dat de A-mount APS-C zal blijven bestaan. Nu wil ik wel over naar FF, maar dat wil ik wel met de zekerheid doen dat ik daar voorlopig mee vooruit kan, Ik heb voorlopig een lenzen-koop-stop ingesteld en als Sony daadwerkelijk stopt met de A-mount wordt mijn volgende camera geen sony meer, hoe goed de nieuwe cameras ook mogen zijn. Daarnaast hou ik ook gewoon nog van OVF :).

  1. Maar OVF (als dat tenminste optical view finder is) maakt sony toch al een tijdje niet meer? Of heb ik dat altijd verkeerd begrepen…….

   1. Ja dat klopt. Ik heb nog een A580. de laatste met OVF. Hoewel deze nog prima functioneert kijk ik toch naar een toekomstige opvolger. Over een EVF kan ik mij nog heen zetten als het nodig is, maar dan moet het verder wel een verbetering zijn.
    De huidige modellen zijn dat niet. Ze presteren over het algemeen minder door de vaste spiegel die een bepaalde hoeveelheid licht tegen houdt. Als ik mijn a580 vergelijk met een a57 dan is de a580 bijna een stop beter als je de ruis vergelijkt. En dat terwijl de camera 1,5 jaar ouder is.

    Dus als Sony met een camera komt die beter presteert, waar de EVF niet aanvoelt alsof die achterloopt op wat er daadwerkelijk te zien is en die een A-mount heeft, dan denk ik er over na om bij Sony te blijven. In alle andere gevallen zie ik geen toekomst met de nieuwe koers die Sony vaart en stap ik bij de volgende camera of grote lensaankoop over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *