Gerucht: Apple wil cameramarkt betreden met iSight

Zou onze 1 april grap dan toch uitkomen? Er zijn nieuwe geruchten dat Apple momenteel bezig is met concrete plannen om de digitale cameramarkt te bestormen. Tijdens een evenement zou backstage geopperd zijn dat Apple werkt aan een ‘standalone’ iSight-camera. De naam ‘iSight’ wordt momenteel gebruikt als naam voor de webcams van Apple, die al jaren geïntegreerd zijn in iMacs en MacBooks. Voordat sprake was van deze integratie, in 2003, introduceerde Apple al eerder een iSight-camera (een externe webcam). Men stopte met de productie van deze webcams, toen er standaard een camera werd ingebouwd in Apple computers. De naam iSight bleef echter behouden.

De oorspronkelijke iSight-webcam uit 2003. Komt er een vervolg?

iSight camera

In de nieuwe iPad Buyers Guide van iLounge (PDF) staat er artikel genaamd ‘Making the case for iSight’. Daarin blikt iLounge terug op de situatie van vòòr de iPhone; telefoons waren ingewikkeld en lastig te bedienen. Datzelfde geldt voor de cameramarkt, zo stellen de auteurs. De huidige generatie camera’s zouden consumenten afschrikken met teveel opties, zoals ISO, diafragma en sluitertijd, dat het maken van foto’s ingewikkeld maakt. De meeste consumenten zouden niet weten hoe ze om moeten gaan met al deze instellingsmogelijkheden. Tegelijkertijd vinden ze kwaliteit wel belangrijk en kiezen daarvoor wel voor gevorderde camera’s met een grote sensor, zoals een spiegelreflexcamera. Tegelijkertijd stellen de auteurs van iLounge dat de camera van de iPhone weliswaar sterk verbeterd is (en de meest gebruikte ‘camera’ op Flickr), maar dat de doelstelling om de telefoon compact te houden ertoe leidt dat lichtgevoeligheid en het zoomvermogen nauwelijks verbeterd kunnen worden omdat er geen ruimte is voor een grotere sensor en een zoomlens. Daarom zou er vraag zijn naar een echte camera, volgens het simplistische ontwerp van Apple. Het zou met nadruk niet gaan om een camera met verwisselbare lenzen, om het concept simpel te houden. Goede beeldkwaliteit, zoom, eenvoudige bediening en een origineel design zijn de belangrijkste speerpunten. 

Het iSight-artikel van iLounge

Lytro

Ook de Lytro camera wordt aangehaald in het stuk. Het is formeel bevestigd dat Apple en Lytro gesprekken hebben gevoerd en het gerucht gaat dat Steve Jobs serieuze interesse zou hebben in het concept. In zijn biografie wordt fotografie eveneens aangehaald als ambitie van Apple. iLounge stelt dat het eigenzinnige ontwerp van de Lytro goed aansluit bij Apple.Maar in het huidige ontwerp is het lcd-scherm duidelijk te klein. Volgens de auteurs heeft Apple vacatures geplaatst waarin personeel gevraagd werd om te werken aan camera-apparatuur. Men verwacht dat de naam van de camera iSight wordt, vernoemd naar de webcam van weleer, en dat de launch ná de aankondiging van Apple’s iTV gepland staat. De cameramarkt – goed voor een jaarlijkse omzet van 68 miljard dollar – zou te interessant zijn om te laten liggen.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *