Gerucht: Apple komt in 2012 met digitale camera

Apple komt in 2012 met een digitale camera. Op een Chinese site verschenen kortstondig de specificaties van de camera. Een foto ontbrak echter (er stond wel een illustratie bij en de datum ‘2012’). Kort na de publicatie zijn de gegevens alweer offline gehaald. De site Mirrorless rumors had een screenshot van de Chinese site gepubliceerd, maar het hele item werd echter kort daarna weer offline gehaald, zonder enige toelichting.

Specificaties

Wat wij ervan hebben gezien is dat het een totaal ander ontwerp is dan Apple’s iPhone, waarmee het bedrijf uit Cupertino momenteel als meest populaire “camera” te boek staat op sites als Flickr. Het concept heeft nauwe verwantschap met de Lytro lichtveldcamera waarover we eerder een hands-on preview schreven. Dit bevestigt bovendien de geruchten dat Steve Jobs al enige tijd in gesprek was met Lytro over een gezamelijke camera

Net zoals de Lytro is het ontwerp langwerpig; in feite een lange lens met aan het uiteinde de elektronica en helemaal achterop een 7,6 cm lcd-scherm. Het verschil met de Lytro-camera is echter dat Apple’s concept een stuk groter is, ongeveer even ‘dik’ als een 18-200mm van een spiegelreflexlens. In de specificaties was te lezen dat Apple een APS-C sensor met 96 miljoen pixeldiodes gebruikt (het is onduidelijk wie de fabrikant is). Vanwege de lichtveld-techniek blijven hier effectief circa 10 megapixels van over. Dat is minder dan de huidige generatie camera’s, maar alsnog een stuk meer dan de oorspronkelijke Lytro camera die effectief 1080×1080 pixels produceert

Illustratie van het Lytro-ontwerp, dat ook voor de Apple camera zou opgaan

Verwisselbare lenzen

Het mooiste nieuws komt echter nog! Apple zou geen eigen lenzen gaan produceren, maar de camera los verkopen. De ‘body’ komt namelijk samen met een aantal lensadapters op de markt, waarmee het mogelijk wordt om Nikon (AF-S) en Canon (USM) lenzen te gebruiken, inclusief behoud van autofocus en lichtmeting. Kort daarna zouden er ook adapters komen voor het NEX-systeem van Sony en MicroFourThirds (MFT) van Olympus en Panasonic. Over andere lensvattingen was niets te lezen, maar als Apple dit al voor elkaar heeft gekregen lijkt dat een kwestie van tijd.

Zoals je in onze preview kon lezen kun je met de Lytro camera achteraf scherpstellen, zij het via de pc of het lcd-scherm aan de achterzijde. Maar met de techniek is vanwege de diepteinformatie meer mogelijk: bijvoorbeeld 3D foto’s maken met één enkele lens (en één opname) en 3D video’s. Het is onduidelijk of de Apple camera dit vanaf het begin ook zal kunnen. Ook Lytro biedt deze functionaliteit momenteel nog niet. Wel stond in de specificaties dat de camera Bluetooth en Wifi aan boord heeft.

Prijs

Over de prijs van al dit moois heerst enige onduidelijkheid. Op de Chinese site was het bedrag van 3550 Chinese Yuan te lezen, wat neerkomt op circa € 422 (vermoedelijk $ 399). Maar andere valuta werden niet genoemd. Die prijs is dus zonder objectief. Toch lijkt dat niet al te duur, zeker wanneer je al een aardig lenzenarsenaal hebt. Door een extra lensadapter te kopen zou je bovendien ook met lenzen met een andere lensvatting kunnen werken. Zou Apple dan na de muziek-, telefoon- en tabletmarkt nu dan eindelijk ook toeslaan op de cameramarkt? (ooit een belofte van Steve).

P.S.: 1 april!

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *