Gerucht: 18 oktober een nieuwe Canon 1D-serie?

Op Canonrumors staat momenteel een opvallend bericht. Men is er voor 99% van overtuigd dat er volgende week dinsdag een nieuwe Canon DSLR wordt aangekondigd. De geruchten worden gevoed door geplande persconferenties en CPS bijeenkomsten (onder andere in Nederland) op dinsdag 18 oktober, een mysterieuze foto in een krant in Singapore en fotobeurs voor professionels in New York eind oktober. Dat kan haast niets anders dan een nieuwe 1D-serie betekenen, aldus de geruchtensite.

Ondenkbaar is dat niet, aangezien de 1Ds Mark III al ver over de houdbaarheiddatum heen is. Er is inmiddels wel een 1D Mark IV, maar de 1Ds III is nog altijd niet opgevolgd. Dit lijkt versterkt te worden door meldingen over lage voorraden van de 1Ds. Ook de voorraden van de 1D Marik IV schijnen trouwens beperkt te zijn. Oftewel, een nieuwe 1-serie klinkt niet onlogisch. Maar iets minder logisch, zijn de vermeende specificaties, volgens Canonrumors.

  • 16-18 megapixels
  • Full Frame
  • ISO 51,200
  • Dual Digic V
  • 12-14fps 
  • 61 AF punten

De huidige 1D Mark IV heeft een APS-H CMOS sensor met 16 megapixels. Volgens de geruchtensite zou de nieuwe camera 16 of 18 megapixels bieden, maar dan op basis van een fullframe sensor. Voor fotografen die een vanwege de cropfactor van 1,3x een voorkeur voor de 1D-serie hebben, zou dat een achteruitgang in het aantal megapixels betekenen. Of dat erg is, is een tweede, maar opvallend is het wel. Minder pixels zou de signaal-ruisverhouding wel ten goede komen (lees: minder ruis, snellere sluitertijden in slecht licht dankzij hoge ISO’s), waar met name fotojournalisten profijt van zouden kunnen hebben.

Eerdere geruchten spraken over een fusie tussen de 1D en de 1Ds-serie, maar ook dat lijkt – vanwege de achteruitgang in het aantal megapixels – niet logisch. Het ligt dan meer voor de hand dat er later een nieuwe 1Ds wordt aangekondigd met meer megapixels. Dat zou in lijn zijn met andere geruchten over een 36 megapixel fullframe sensor van Sony, die in de a99 en een toekomstige Nikon D800 en mogelijke ‘D4X’ gebruikt zou worden. 

Oftewel, speculatie ten top. Dinsdag weten we meer…

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *