Gebruik van de regel van derden

Als fotograaf denk je continu na over composities. De regel van derden is hierbij een handig hulpmiddel en kan je foto’s nét wat interessanter maken.

De regel van derden is ontzettend simpel. Neem een rechthoekige vorm en verdeel deze zowel horizontaal als verticaal in drieën. Je krijgt nu 9 vakken van gelijke grootte en 4 snijpunten, waar de lijnen elkaar kruisen.

De regel van derden

De snijpunten zijn de basis in de regel van derden. Waarom? Als je het onderwerp van je foto op één van deze vier snijpunten vastlegt, ziet de foto er een stuk spannender en interessanter uit. Vergelijk onderstaande foto’s, vlak na elkaar genomen:

Derden-01Derden-02

Dat is toch een heel verschil?

Hoe kan dat?

Onderstaande foto is interessanter en dynamischer. Om deze reden is het ook altijd een goed idee om de horizon bij een landschapsfoto nooit in het midden te fotograferen, maar op 1/3 of 2/3 van het beeld. Het gedeelte boven en het gedeelte onder de horizon zijn in dat geval heel duidelijk in ongelijke vakken verdeeld. Als je de horizon op het midden zet, is de kijker onbewust bezig met kijken of de horizon wel precies in het midden valt. Als dat overduidelijk niet zo is, gaat de aandacht van de kijker eerder naar de inhoud van het beeld en dat maakt het beeld dynamischer en spannender om naar te kijken.

Zo zit het ook met portretten. Maak maar eens een portret waarbij het gezicht (of een stapje verder: de ogen) zich in het midden van de foto bevinden, en daarna een portret waarbij je de regel van derden toepast. Speel daarnaast eens met de kijkrichting of gezichtsuitdrukkingen van je model en je krijgt een veel spannender portret!

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik lang niet altijd bewust gebruik maak van deze gebruiksregels. Wél kwam ik erachter dat veel van mijn foto’s daadwerkelijk gemaakt zijn volgens de regel van derden. Het zijn meer richtlijnen, die je kunt hanteren als je even niet zo goed weet waar je naartoe wil met je compositie, maar eigen inzicht voert nog altijd de boventoon.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *