Galaxy SIII, iPhone 5, One X+ en 8X shootout: videokwaliteit

Door de almaar groeiende populariteit van smartphones worden er steeds minder compacte fototoestellen en videocamera’s verkocht. Binnenkort gaan we de fotokwaliteit van smartphones uitgebreid vergelijken, vandaag richten we ons op video. Om een inzicht te geven in de videokwaliteit van een aantal populaire smartphones hebben we de Samsung Galaxy S III, Apple iPhone 5, HTC 8X en HTC One X+ head to head met elkaar vergeleken, zowel buiten bij daglicht, als binnen in een matig verlichte hal. De video op de volgende pagina van dit artikel laat deze directe vergelijking zien, zodat je zelf een oordeel kunt vellen.


Alle camera’s zijn getest in 1080p, met de hoogst mogelijke opslagkwaliteit en beeldstabilisatie ingeschakeld, wanner dit ondersteund wordt.  Bij de iPhone 5 en HTC 8X heb je als gebruiker geen keuze om beeldstabilisatie in of uit te schakelen, de Samsung Galaxy S III en HTC One X+ bieden deze optie wel. Bij de Samsung Galaxy S III wordt de kijkhoek van de camera duidelijk kleiner als beeldstabilisatie is ingeschakeld, bij de HTC One X+ is dit niet het geval.

Voor de test hebben we de telefoons met elastieken op een vlak handvat gemonteerd en tijdens het filmen hebben we dit handvat met twee handen, zowel aan de boven als aan de onderzijde, vastgehouden om heftboomeffecten tegen te gaan. Alle telefoons stonden tijdens de test dus zoveel mogelijk bloot aan dezelfde omstandigheden.


Van boven naar onder: Samsung Galaxy S III, Apple iPhone 5, HTC 8X, HTC One X+

Kijken we naar de beeldkwaliteit bij het opnemen van video, dan komt de iPhone 5 nipt als beste uit de bus, op de voet gevolgd door de Galaxy S III van Samsung. Die tweede laat vooral punten liggen op het vlak van beeldscherpte wanneer beeldstabilisatie is ingeschakeld. Zonder beeldstabilisatie doet de Galaxy S III het op dat punt beter, maar worden schokken in het beeld niet opgevangen. De camera van de HTC 8X levert erg scherpe, maar wat donkere beelden. Bij schemering gebruikt de camera automatisch een lange sluitertijd, wat leidt tot heldere en ruisarme beelden, maar ook tot veel onscherpte bij beweging. Ook de HTC One X+ laat erg mooie, scherpe beelden zien, maar stelt wat teleur op het vlak van beeldstabilisatie en beeldcompressie. Door zijn relatief lage bitrate worden bewegende beelden bij deze telefoon al snel blokkerig. Hopelijk biedt HTC met een volgende softwareupdate de mogelijkheid om een hogere bitrate te gebruiken. De verschillen tussen de toestellen zijn echter klein en zeker de Galaxy S III, iPhone 5 en HTC 8X produceren – voor smartphonebegrippen – erg goede videobeelden.

Wij hebben de beelden uitgebreid bekeken en geven hieronder een oordeel over de videokwaliteit van de vier smartphones op verschillende punten.


Bekijk de video full screen en selecteer 1080p in de player.

Beeldscherpte

De twee HTC smartphones winnen dit onderdeel en laten duidelijk meer detail zien dan de iPhone 5 en Galaxy S III. Vooral die laatste scoort matig op dit punt. Wanneer beeldstabilisatie wordt uitgeschakeld laat de S III overigens betere resultaten zien. Beelden van de HTC One X+ bevatten bij (snelle) bewegingen wel duidelijk meer compressiefouten dan beelden van de andere camera’s. Dit is het gevolg van de beduidend lagere bitrate. De HTC One X+ neemt 1080p video namelijk op met een bitrate van net geen 10 Mbit/s, waar de overige camera’s dit doen met 15 tot 17 Mbit/s, een verschil van ruim 50%.

Kleurweergave

De verschillen in kleurweergave tussen de camera’s zijn klein. Tijdens onze test op een bewolkte dag laten de Galaxy S III en de HTC 8X de meeste neutrale kleurbalans zien. De iPhone 5 neigt vaak iets naar geel, terwijl de HTC One X+ beelden vaakt iets te rood registreert. De HTC 8X geeft schaduwpartijen aanzienlijk donkerder weer dan de andere drie smartphones, wat resulteert in een hoger contrast, maar ook in licht verminderd detail in donkere delen van het beeld.

Stabilisatie

Apple heeft de meeste effectieve beeldstabilisatie, de iPhone 5 onderdrukt schokken net iets beter dan de Galaxy S3. HTC eindigt op dit punt onderaan, met de 8X als derde en de One X+ als hekkensluiter. Het inschakelen van stabilisatie lijkt nauwelijks effect te hebben bij de One X+.

Lichtgevoeligheid

Bij de tests in een schemerige hal aan het eind van de video is duidelijk te zien dat de HTC 8X het helderste beeld en de minste beeldruis produceert. Dit komt echter omdat de camera automatisch een lange sluitertijd kiest. Het nadeel hiervan is dat de zogenaamde bewegingsresolutie omlaag gaat: wanneer we de camera bewegen of wanneer er snel bewegende objecten in beeld zijn, wordt het beeld erg onscherp. Om deze reden is de HTC 8X lastig te vergelijken met de overige drie smartphones die dit niet doen, en wél gewoon een korte sluitertijd vasthouden. Van die drie laat de iPhone 5 de beste resultaten zien, met de minste beeldruis. Tweede is de Samsung Galaxy S III, gevolgd door de HTC One X+, die veel veel last heeft van compressiefouten.

Geluidskwaliteit

De verschillen in geluidskwaliteit tussen de camera’s zijn klein. Qua detaillering lijkt de Galaxy S III een licht voordeel te hebben op de concurrentie, maar de S III heeft ook het meest last van storend windgeruis. De iPhone 5 en HTC 8X lijken dat zoveel mogelijk te onderdrukken, maar vooral bij de 8X gaat dat wel ten koste van de weergave van hoge tonen. Het geluid van deze camera klinkt wat dof.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *