FV Flickr Top 5 (6)

Door de verlegging van de wekelijkse sluitingstijd naar donderdagnacht was dit een kort weekje. Desondanks zijn in de afgelopen 6 dagen 68 nieuwe foto’s geplaatst tegen 55 in de vorige week. Dit kan natuurlijk te maken hebben met een stijgend enthousiasme voor deelname, maar ook wel met het stralende weer.

De jury hanteerde deze week een nieuw waarderingssysteem. Tot dusver werden vijf foto’s door elk van de juryleden genomineerd. Dit leverde vaak problemen op doordat er bijvoorbeeld twee eerste plaatsen waren of drie derde plaatsen. Deze keer werden aan iedere foto door de afzonderlijke juryleden ook punten toegekend. Zes punten voor de hoogst gewaardeerde en dan aflopend naar twee punten voor een vijfde plaats. Met vier juryleden kan de winnende foto dus maximaal 24 punten krijgen. Er bleken nu dan ook geen foto’s bij de eerste vijf met een gelijk aantal punten, waardoor de discussietijd achteraf aanzienlijk werd bekort.

Toch is de keuze altijd weer moeilijk bij zoveel goede inzendingen. In totaal werden 9 foto’s genomineerd, waaruit de 5 met de meeste punten werden gekozen.

Weekwinnaar:

In dit geval was de jury vrijwel unaniem in haar keuze.

BAM! Thijs!
Bam! Thijs! van Wim1961

De scherpte is perfect geplaatst. Belichting, licht en kleur zijn fantastisch. De krappe uitsnede met een juiste verhouding tussen onderwerp en leegte maakt de foto extra boeiend, bijna intiem. “Zou zo gebruikt kunnen worden als platen/CD hoes”, en: “fantastische impressie, alsof ik hem hoor fluiten”.

Tweede plaats:

Meestal zien we dierenfoto’s van Bram Reinders, en dan specifiek van vogels. Deze keer komt hij met een fraai landschap op een verdiende tweede plek.

Koolzaadvelden nabij Meedhuizen
Koolzaadvelden nabij Meedhuizen van Bram Reinders

De jury vond dit een strakke compositie en een mooi voorbeeld van het feit dat niet iedere goede foto aan de “gouden regeltjes” hoeft te voldoen. Alle lijnen lopen naar hetzelfde punt; de rechter benedenhoek. Vanuit die hoek waaieren de kleuren uit over de rest van de foto.
Commentaren: “Veel dieptewerking door de bomen en de lijnen richting rechterkant”, en “fantastische compositie; een foto die blijft boeien”.

Derde plaats:

Als deze foto zou hebben meegedaan aan de “panning-competitie”, waren we allemaal kansloos geweest!

Vulture
Vulture van Joost Lagerweij

Het is ontzettend moeilijk om dit goed te krijgen, maar het is Joost Lagerweij gelukt. “De foto is scherp waar hij scherp moet zijn”.
“Snelheid en focus on the spot”. “Mooi meegetrokken. De scherpte ligt precies goed en het landschap is prettig onscherp”.

Vierde plaats:

Dit keer twee nominaties voor verschillende foto’s van Wim Hazenbroek. Beiden afkomstig uit zijn “vluchtelingenkamp Ter Apel” serie. Die met de meeste punten werd:

All Kinds of People:
All kinds of people “refugee camp Ter Apel” van Wim Hazenbroek

Een zeer sterke en actuele foto, die in geen enkel medium over dit onderwerp zou misstaan. De vrouw kijkt de fotograaf en dus ook de kijker indringend aan. De blik is moeilijk te peilen. Gevaar? Woede, of angst voor herkenning? Belichting en kleur zijn fraai.

Vijfde plaats:

Een prachtig schouwspel, vroeg in de ochtend vastgelegd.

Vlieland - punt Vliehors - 06.18 uur
Vlieland – punt Vliehors – 06.18 uur, van Dirk Bruin

Mooi om te zien hoe de zon door de wolken prikt. Misschien niet een superspannende foto, maar wel mooi uitgevoerd. “De vogel onder de zon heeft een toegevoegde waarde”.

Graag tot volgende week.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *