FV Flickr Top 5 (52)

Deze week was enigszins opmerkelijk in een aantal opzichten. We hebben het dan niet over ons eerste jubileum, daar komen we in een ander artikel op terug, in de loop van de komende week. Nee, we hebben het over de foto’s die deze week in onze Flickr-groep zijn ingezonden. Zoals jullie weten maken we eerst een voorselectie. Normaal zitten daar ongeveer twintig tot dertig foto’s in. Deze week meer dan vijftig!! Van deze ruim vijftig haalden uiteindelijk tien foto’s de finale. Omdat er weinig verschil was in het niveau van de foto’s haalden ook alle foto’s punten en zijn ze in de Top 5 of in de eervolle vermeldingen terecht gekomen. De verschillen in punten waren echt minimaal.
De goede kant hiervan is dat we wel veel foto’s presenteren deze week.

Weekwinnaar:

100 bicycles project #20
“100 bicycles project #20” van Barton -Photography

Als je beter wilt worden in de fotografie zul je uitdagingen voor jezelf neer moeten zetten. Een project is daarvoor één van de aangewezen manieren. Op Flickr kom je diverse groepen tegen waar je hetzij projecten (100-strangers is één van de bekendste) of op andere manieren leeropdrachten krijgt (o.a. Our daily Challenge, de groep van Patrick waarin zijn (oud-)leerlingen opdrachten krijgen). Je kunt het natuurlijk ook zelf doen. We zijn projecten tegen gekomen van iedere dag een foto, 100 paraplu’s enz. enz. Dirk heeft gekozen voor 100 fietsen en is ondertussen aangekomen bij foto twintig. Bij de twintigste begin je de discipline aardig in de vingers te krijgen, zoals hier te zien is. De stad weerspiegelt in een mooie rode fietsbel en diezelfde stad is vaag op de achtergrond aanwezig. De compositie is zeer fraai met de verschillende schuine lijnen. De spiegeling in de bel is op een sterk punt in de foto geplaatst, zodat je blik direct daarheen schiet. De dieptewerking is geweldig. Mede dankzij de uitgekiende DOF lijkt het handvat van het stuur het beeld uit te komen. Ook de bewerking achteraf is smaakvol uitgevoerd met o.a. de milde vignettering.

Tweede plaats:

Reflect
“Reflect” van Thingus

Kruinen van bomen komen we vaker tegen. Kruinen van bomen weergegeven als een reflectie in water met ook nog het wateroppervlak redelijk scherp zijn wat dunner gezaaid. Het brengt extra complicaties met zich mee (de scherptediepte), maar levert ook voordelen op omdat je door de reflectie minstens een stop extra belichtingsruimte krijgt. De scherpte is mooi hoewel maar een diafragma van f/5 is gebruikt. Het gekozen brandpuntsafstand (16 mm, 24 mm FF-eq.) heeft de oplossing gebracht, waardoor de gewenste scherptediepte alsnog verkregen werd. De belichting is ook erg goed en de doortekening in de wolken is goed te zien.
Het leuke bij dit soort foto’s is, dat je ze meestal alle kanten uit kunt kantelen. Hier heeft de fotograaf waarschijnlijk links gestaan en is de foto in portretstand genomen (gezien de reflectie van de bomen en de grootte van de bladeren in het water).  De compositie is heel plezierig met de lange stammen rechts en het lichte deel van de wolk in de ruimte tussen de kruinen. De reflectie zelf is mooi krachtig.
De foto boeit ons en is erg fraai uitgevoerd.

Derde plaats:

-Stolen Art-
“-Stolen Art-” van www.hansvink.nl

Hans is voor ons een oude bekende. Zijn fraaie, originele series in de duinen en langs het strand zijn ondertussen wereldberoemd bij Technyx. Hij weet met zijn onderwerpen, zijn originele ideeën en eigen kleurgebruik duidelijk een eigen stijl neer te zetten die uniek is in de fotografie.
Dit is weer zo’n heerlijk verhalende (actuele) foto van Hans. Technisch zeer goed uitgevoerd, al houdt misschien niet iedereen van de zachte tonen en de wat fletse kleuren. Ze passen echter wel mooi bij het wat nevelige sfeertje dat rond kunstmisdrijven hangt. Ook compositorisch weer perfect in beeld gebracht. We hebben alleen wel wat te doen met het model, want het was nogal fris op 7 april, maar wie mooi wil zijn moet pijn lijden…..

Vierde plaats:

IMG_8705-3
“IMG_8705-3” van francisca-s

Francisca mag ook deze week (weer) niet ontbreken. Als enige kreeg ze van elk jurylid een nominatie. Het is eigenlijk vreemd dat de foto dan uiteindelijk met een vierde plaats genoegen moet nemen. Het goede nieuws is dat de foto wel in de Top 5 staat.
We hadden nog even een discussie of de andere foto in de serie niet beter is, maar de context in deze foto heeft de doorslag gegeven. Beide foto’s zijn uniek met een erg mooi verhaal.
Wanneer je deze foto eerst in klein formaat ziet, zie je er niet veel in. Een paar mensen wachtend in de tramtunnel in Den Haag. Tot je die witte vlekken beneden ziet. Twee linker en twee rechter schoenen. Verder omhoog kijkend zie je golvende witte lijnen en een gele lijn. Een plastic draagtas waarschijnlijk. Het lichte vlak daarboven vermoedelijk een lichte regenjas. De opname heeft 2,5 seconden geduurd, minstens zo lang moeten de figuren op de bank hebben stilgezeten. Zelfs die jongen met zijn i-pod èn mobieltje. Helemaal links komen nog twee bruine schoenen het beeld binnenwandelen. Bij nader inzien blijkt dit weer zo’n intrigerende foto waarnaar je kunt blijven kijken. Leuk om verder mee te experimenteren.

Vijfde plaats:

DSC_0042_  Dinner is served ..........
“DSC_0042_ Dinner is served ……….” van anneke van dijk.

Zo heel vaak worden macro’s niet genomineerd. Deze foto is niet alleen scherp waar hij scherp moet zijn, maar ook de kleuren zijn erg mooi.
De titel is goed gekozen. Voor insecten moet dit “Tafeltje-dekje-tafereel” er erg aantrekkelijk uitzien. Het hoge tegenlicht helpt mee bij de dieptewerking. Door de extreme vergroting weer eens een heel ander beeld van onze zo vertrouwde tulp. Wederom een knappe foto van Anneke.

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

Knobbelzwaan (Cygnus olor) Zeeland bridge II

Lonely cyclist

Patrick Oefening 41 Tegenstellingen Morning fog - 2

Tien foto’s die wederom de moeite van het bekijken waard zijn. Met deze serie sluiten we één jaar Top 5 af. Van de week nog een ander artikel over het afgelopen jaar en wat daar in komt te staan…. Kijk zelf maar.

Dank voor jullie aandacht en… keep up the good work.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *