FV Flickr Top 5 (51)

Met oorspronkelijk twee zwart-wit competities op Technyx (waarvan één het thema gewijzigd heeft in soft tones, een wijziging die overigens nog verwerkt moet worden), verwacht je dat je dat ook in onze Flickr-groep terug zult zien. Wellicht dat de competitie nog wat “te vers” is om echt een impact te hebben. Toch zie je dat drie van de zeven geplaatste foto’s in de Top 5 deze week uitgevoerd zijn in zwart-wit. Daarmee ligt het wel wat boven het gemiddelde, maar het effect is nog niet echt schokkend te noemen. Het is interessant om te zien of de komende weken dat percentage hoger komt te liggen.
Dat zwart-wit fotografie zich voor alle genres leent is duidelijk. Per slot van rekening hebben we decennia lang alleen maar in zwart-wit gefotografeerd. Belangrijk naast de keuze voor zwart-wit is het belangrijk wat je over wilt brengen. De moderne camera’s voorzien allemaal in zwart-wit opnames, maar omdat het kleurencamera’s zijn, voeren ze die taak toch maar zeer beperkt (lees: matig) uit. Het is beter om een kleurenfoto achteraf te converteren naar zwart-wit, waarbij je door het maken van verschillende keuzes erg sterk de sfeer van je foto kunt bepalen. Er zijn zelfs aparte softwarepakketten om foto’s te converteren. In ieder geval zal het zeker zijn vruchten afwerpen als je je in de verschillende mogelijkheden wat verdiept.

Weekwinnaar:

The Stack
“The Stack” van 50D-Ray

Ray heeft ons al wat vaker verblijd met mooie architectuurfotografie. Hierbij zet hij zijn groothoeklens (10mm, 16 mm FF-eq.) en grijsfilter vaak als bijna onmisbare attributen in. Zo ook bij dit bijzonder stukje architectuur, waarbij de plaat tot stand is gekomen na een belichting van 30 seconden.
Dit deel en het gebouw dat er aan vast zit is veel gefotografeerd, ook min of meer vanaf hetzelfde standpunt. Weinigen hebben echter de portretstand gebruikt. Door deze keuze wordt de indruk gewekt van een uit segmenten opgebouwde losstaande toren. De wolken geven dynamiek aan het statische onderwerp. De zwart/wit omzetting is mooi uitgevoerd.

Tweede plaats:

IMG_0421
“IMG_0421” van francisca-s

Francisca is divers in haar fotografie, zeer divers, getuige de foto’s die we van haar langs hebben zien komen. Een perfecte belichting, fraai lijnenspel en prachtige kleuren grijpen je direct aan in deze foto. Maar dat is niet alles, er is heel veel te zeggen over dit straatportret.
De primaire kleuren (rood, geel en blauw) zijn mooi gescheiden. De compositie bestaat uit diverse driehoekjes, gevormd door schuine lijnen, zoals het zichtbare deel van het gelaat, het haar links en de zwarte jas. De vrouw heeft duidelijk niet in de gaten dat ze gefotografeerd wordt. Ze kijkt naar iets of iemand anders met een aandachtige intrigerende blik.
Als overweging willen we graag nog een andere uitsnede meegeven. Door bijvoorbeeld te kiezen voor landschapsweergave en van de bovenkant een stuk weg te snijden – en onder langs de kin, komt de nadruk (nog) sterker op het oog te liggen en het rood van de mond. Andere keuzes zijn trouwens ook mogelijk. Zoiets lukt meestal alleen met een goede foto.

Derde plaats:

90 seconds and a purple pinky / Rijnhaven / Rotterdam
“90 seconds and a purple pinky / Rijnhaven / Rotterdam” van zzapback

In zijn niet aflatende inzet om de unieke sky line van Rotterdam vast te leggen – misschien wel de enige stad in Nederland die zich daar echt voor leent – heeft Rob weer eens een mooie foto in onze groep geplaatst. Ook al een locatie die we vaker zijn tegenkomen, maar die door de hand van Rob toch weer iets extra’s krijgt. De compositie is apart door het onderwerp juist naar boven te verschuiven en de foto straalt door het juiste moment (het blauwe “uurtje”) een erg prettige en indrukwekkende sfeer uit. Door de lange belichtingstijd is het water in een ijsbaan veranderd. Belichting en scherpte zijn – natuurlijk – ook weer voortreffelijk.

Vierde plaats:

Breskens - 3
“Breskens – 3” van phoTom – photography from Stekene

Flickr wordt een beetje verziekt met zonsondergangentjes aan de zee. Een relatief makkelijk onderwerp dat al gauw een zgn. WOW-foto oplevert voor menig Flickr-gebruiker. Zelfs als de foto’s qua kleuren, belichting, bewerking, enz. enz. niet kloppen worden ze – in onze ogen onterecht – hogelijk gewaardeerd. Maar soms is er dan toch eentje die zich onderscheidt. Een foto waar wat meer in zit dan alleen een grote zon en een weerspiegeling. Deze foto van Tom is er zo eentje.
Een zonsondergang, maar net even anders. Niet de zon is het hoofdonderwerp, maar de schaduwen die ze werpt. Gekozen is voor een laag camera standpunt met de toppen van de paaltjes net op de horizon. Ook dankzij dit standpunt komt het schuim van een laatste stukje golf als een tsunami het beeld binnenrollen. Precies op het goede moment op de goede plek. Die tsunami-indruk zou nog sterker worden wanneer de foto als panorama zou zijn uitgesneden met een stuk van de blauwe lucht er af. De kleuren zijn erg mooi en gelukkig niet zo oveverrzadigd als je vaak tegenkomt.

Vijfde plaats:

Strangers in the night
“Strangers in the night” van PeterJ©

In tegenstelling tot “The Stack” – onze weekwinnaar –  heeft Peter hier voor een harde z/w-conversie gekozen. Deze contrastrijke aanpak past perfect bij het scenario en is wat ons betreft erg goed gekozen. “Shadows on the wall” had ook de titel kunnen zijn. De schaduwfiguren staan er bij als gluurders die proberen te zien wat zich achter het raam afspeelt. Een boeiend licht/donker spel met spannende lijnen en een mooie bewerking. Of er nog een speciale bedoeling was om de relatief statische figuren naast het “Tempo-team” neer te zetten weten we niet. Het is in ieder geval en leuk contrast. De wat te centrale opstelling van de schaduwen stoorde sommige juryleden. Wellicht dat een iets andere uitsnede de foto nog meer kracht kan/zal geven.

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

reflection BW The Grill,......

Volgende week zit ons eerste jaar van de Top 5 erop. Wat de nummer 52 gaat brengen weten we nog niet, misschien dat er wel iets aparts bij komt kijken, we weten het nog niet….
Dank voor jullie aandacht.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *