FV Flickr Top 5 (50)

Zoals gewoonlijk tegenwoordig, stonden er weer veel mooie foto’s te wachten op een oordeel van onze jury. In andere opzichten is afgelopen week wel bijzonder. Het begint met de Top 5 van vorige week. Even dachten we voor het eerst de barrière van 100 “Likes” te doorbreken, maar uiteindelijk bleven we steken op 95 stuks. De tweets bleven – zoals gebruikelijk – ver achter (5 stuks) om over de G+ maar niet te spreken. Waarom we zoveel “Likes” kregen weten we niet. Een trend kunnen we daar niet in ontdekken. De Top 5 was mooi, maar niet uitzonderlijk. Naar ons idee mooiere Top 5’s scoorden (veel) lager.
Als je veel “Likes” krijgt verwacht je dat daar ook wat neveneffecten van: veel views en een flinke aanwas van leden in de Flickrgroep. Beide effecten zijn niet opgetreden. Sterker nog, voor het eerst sinds we de Top 5 geïntroduceerd hebben, zijn er afgelopen week (vrijdag t/m donderdag) geen leden bijgekomen. Voer voor psychologen?
Deze week hebben we weer een heel gevarieerde Top 5. Zo ongeveer alle genres zijn vertegenwoordigd als we de eervolle vermeldingen meenemen. Tien foto’s drongen door tot de finale waarvan er uiteindelijk 7 stuks punten kregen. Vandaar “maar” twee eervolle vermeldingen. Misschien wat te weinig gezien de mooie foto’s van deze week. Het was een nek aan nek race tussen de eerste drie, die uiteindelijk maar met één punt verschil hun huidige plaatsen opeisten.

Weekwinnaar:

Untitled
“Untitled” van Anna Utkina Photography

Anna Utkina heeft zich gespecialiseerd in bloemenfotografie en dan met name in bloemdetails. Elke week zijn er voorbeelden te vinden, die tot nog toe (net) niet de Top 5 haalden. Deze foto is een prachtig voorbeeld van haar kunnen. Een zeer gewaagde uitsnede waardoor deze foto duidelijk boven het maaiveld uitsteekt.
De scherpte ligt in het bovenste 1/3 deel van de foto. Dankzij het subtiele kleurverloop en de zachte tinten in de achtergrond, die wordt doorsneden door de stengel, is het onscherpe 2/3 deel van de foto allesbehalve saai. De “softfocus” bloem komt prachtig naar voren tegen deze achtergrond. Fantastische kleuren en scherpte precies daar waar het moet zijn wordt vervolmaakt met een ook nog eens zeer fraai bokeh. In ieder opzicht een perfecte foto. Over de gebruikte instellingen en andere zaken kunnen we jammer genoeg niets zeggen, omdat de Exif ontbreekt.

Tweede plaats:

Indonesie-41
“Indonesie-41” van bartfincken

In een prachtige serie (van op dit moment 42 foto’s) heeft Bart zijn verblijf in Indonesië “handjes en voetjes” gegeven. Er zijn veel fraaie exemplaren bij, waarbij dit portret een beetje de kroon op zijn werk is. Een zeer fraai portret. Super scherp en zeer karakteristiek. Mooie belichting in het gezicht en een fraaie compositie.  Het natuurlijke licht komt van links hoog boven, waardoor de man plastisch wordt uitgelicht. De structuur van het gezicht en de stofuitdrukking is hierdoor erg mooi. Dankzij de geringe scherptediepte komt de man mooi los van de achtergrond. Het moment van de opname is goed gekozen. Hij ziet wel dat hij wordt gefotografeerd, maar lijkt nog te bedenken hoe te reageren. Het lijkt wel of hij indringend naar de camera kijkt en probeert een glimp van de sensor te pakken. Kleuren, helderheid en belichting komen heel natuurlijk over. Al met al een intrigerend portret, zo maar ergens op straat.
Bedankt Bart dat je dit moois met ons hebt willen delen.

Derde plaats:

Sandman
“Sandman” van Robert-Jan van Lotringen

Robert-Jan drukt ons even met de neus op het feit dat de man de foto maakt. Je hebt daar absoluut niet een topcamera voor nodig, wel een mooie scene, goed standpunt, fraaie bewerking en het oog van de fotograaf. Welk objectief is gebruikt kunnen we jammer genoeg niet achterhalen. De foto is al een aantal jaren geleden genomen, zodat we ook niet meer zoveel kunnen zeggen over de weersomstandigheden. De foto plaatst ons namelijk voor een paar raadsels. Met een sluitertijd van 1/250s, een diafragma van f/10 en een brandpuntsafstand van 18 mm (29 mm FF-eq.) zijn de kinderen haarscherp. Het zand – “opspattend” bij zijn voet – gierend in de lucht zorgt dat de foto veel dynamiek, speelse beweging, krijgt. Het geheel is mooi vastgelegd door het lage camerastandpunt en het zand en de kinderen die mooi contrasteren tegen de donkere lucht.
Dat zand is juist ook de oorzaak van ons raadsel. Het lijkt naar ons toe te komen, maar ook naar rechts te vliegen. De strepen bij 1/250s zijn langer dan je zou verwachten, je denkt dan meer aan een sluitertijd van 1/20s of langer. Het maakt de foto wel intrigerend. Robert-Jan geef even wat van je geheimen bloot….

Vierde plaats:

Concentration @ Common kestrel
“Concentration @ Common kestrel” van Marcel Tuit

Bloemen, insecten en vogels kom je niet zo veel tegen in onze Top 5. Hoe knap deze foto’s soms ook gemaakt zijn, geven ze vaak meer de indruk van een registratie. Wellicht dat we met deze opmerking een aantal mensen op het hart trappen – wat absoluut niet de bedoeling is -, het geeft in ieder geval de opvatting van de (huidige) jury weer.
Soms zijn er echter foto’s die ook in die categorieën eruit springen. Hierboven zagen we al de bloem van Anna en hier dan de torenvalk van Marcel.
Mooie foto van een roofvogel die op zijn prooi lijkt te wachten (of is het iets anders). Scherpte en detaillering zijn uitmuntend vooral als je de 500 mm (800 mm FF-eq) en de ISO 1600 in beschouwing neemt. De torenvalk is goed geplaatst in het kader. De diagonale lijn van staart naar kop wordt aan de andere kant – door de blikrichting te volgen – een denkbeeldige diagonaal naar beneden. . De kleuren van het verenkleed herhalen zich in de mooie onscherpte van de achtergrond.

Vijfde plaats:

Lucca exposure /  Tuscany / Italy
“Lucca exposure / Tuscany / Italy” van zilverbat.

Zoals Bart ons in gedachten meevoert naar Indonesië, voert Elvin ons mee naar Toscane/Italië. Gezien zijn set van 84 foto’s over Italië mogen we wel stellen dat hij een liefhebber van dat land is.
Het lage standpunt, het mooie licht, de LE (50 sec.) en de groothoek (10mm, 16 mm FF-eq) geven de San Michele in Foro een bijzondere uitstraling. De kerk wordt door menigeen verward met de kathedraal van Lucca die naar ons idee een minder mooie voorgevel heeft. Door de LE is het leuk om te zien hoe de figuren die door het beeld lopen nog net een klein beetje zichtbaar zijn als “geesten”. Goed gedaan.

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

Brand!! Zonsondergang in het Westduinpark

Hartelijk dank voor jullie aandacht en prettige paasdagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *