FV Flickr Top 5 (49)

De portretten – in allerlei vormen – waren deze week sterk vertegenwoordigd. Uiteindelijk zijn de eerste twee plaatsen in de Top 5 en één in de eervolle vermeldingen bezet door deze genre. Architectuur en macro’s waren duidelijk ondervertegenwoordigd in vergelijking met voorgaande weken. De natuur toonde zich voornamelijk als twee facetten: het strand of de dit jaar maar niet aflatende winter. De eenzijdigheid is ook terug te vinden in onze Top 5. Niet dat hij – naar ons oordeel – daarom minder is, maar wel minder gevarieerd dan we gewend zijn. Oordeel zelf en geef vooral weer wat we wel dan niet over het hoofd gezien hebben.

Weekwinnaar:

Living Colour - Doug Wimbish
“Living Colour – Doug Wimbish” van plemlijn

Degenen die de Top5 geregeld lezen, zullen niet verbaasd zijn dat Living Colour hoge ogen gooit. Alle facetten waar de jury grote waarde aan hecht heeft Pascal in deze plaat weten te vangen. Het bijna monotone bruin, aangepast aan de huidskleur van Doug. Die kleuring is bijna tot in perfectie uitgevoerd, zoals je ook aan het aangepaste logo kunt zien. De vlakverdeling is erg mooi en door de scherpte gaat je oog direct naar het expressievolle gezicht. De lijnen in de foto zorgen dat je vervolgens alle geheime van de foto één voor één ontrafelt. Een sfeervolle technisch erg goed uitgevoerde foto die we graag en met volle overtuiging op de eerste plaats positioneren.

Tweede plaats:

Curly Sue
“Curly Sue” van Gert-Jan Mes

We hadden al een tijdje geen foto’s meer van Gert-Jan gezien in onze pool. Deze week post hij twee opvallende portretten waar de creativiteit vanaf druipt. Aanvankelijk waren de meningen binnen de jury verdeeld, maar uiteindelijk is deze als winnaar uit de bus gekomen. Vooral op een zwarte achtergrond komt deze foto helemaal tot wasdom.
De foto scoort goed op zaken als: de compositie, bewust gekozen kleurenspel, mooi ontspannen model, erg fraaie softe uitlichting, de razend knappe belichting, de achtergrond, enz. De afwerking met de softe huid doet prettig aan. Naar ons idee licht de scherpte echter niet perfect op de ogen, maar dat is in deze foto een minder belangrijk punt, maar wel jammer bij deze verder zo knappe foto.

Derde plaats:

IMG_7368
“IMG_7368” van francisca-s

In het commentaar van vorige week konden we al lezen dat we nog wel wat meer mochten verwachten van Francisca. Die “belofte” maakt ze één week later al waar, ook al moest ze daarvoor in haar archief duiken. Een erg fraaie afwisseling tussen zichtbare en minder zichtbare facetten. Als subtitel krijgt de foto “A foggy day at the lake.” mee. Er zit echter nog zoveel meer in deze foto. De compositie, gekozen kleuren en scherpte verloop is allemaal perfect gekozen. Als toetje krijg je een foto met verhaal. De landpunt legt de aandacht op de hengel. Aan de andere kant zie je een man vertwijfeld staan. Is het een passant die zich afvraagt waar de visser is? Zijn houding past wel helemaal bij deze gedachte. Maar het zou ook zo de visser kunnen zijn, die zich afvraagt hoelang het nog duurt voordat de vissen bijten. Wat het ook is, intrigerend is het in ieder geval.

Vierde plaats:

Waiting for the things to come...
“Waiting for the things to come…” van J@N187

Niet de plaats – Kinderdijk – maakt deze foto bijzonder. Kinderdijk is één van de meest gefotografeerde plaatsen in Nederland en het is moeilijk om daar nog iets origineels van te maken. Je ziet ze soms, maar ze zijn zeldzaam. Het is ook niet de POV, het water of de molen die deze foto bijzonder maken, maar het moment van de dag, het onheilspellend naderende weer. Hierbij is de omgeving alleen maar de kers op de taart. De compositie is goed de belichting is perfect. De wolkbreuk in zijn prachtige vorm komt volledig tot zijn recht. Een moment dat je absoluut op de foto wilt zetten.

Vijfde plaats:

Virgin snow landscape
“Virgin snow landscape” van Jan Linskens

Ondanks de statische omgeving straalt deze foto toch snelheid uit. De indruk van snelheid komt door de lijnen in de foto die door het gebruik van een 10mm objectief (15 mm FF-eq.) nog eens extra versterkt worden. Alle lijnen lopen naar eenzelfde verdwijnpunt. Het punt dat deze foto bijzonder maakt. De belichting en kleurbalans zijn goed gekozen. Een mooi voorbeeld van foto’s die mogelijk zijn met een groothoekobjectief.

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

Portrait Landgoed de Horsten Wassenaar

Jonas Dunescape

Hartelijk dank voor de aandacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *