FV Flickr Top 5 (47)

Het was weer een genot om deze week de keuzes te maken voor de Top 5. Erg mooie foto’s met één van de beste portretfoto’s die we dit jaar in onze groep hebben langs zien komen. Het niveau was zo hoog dat bijvoorbeeld een – altijd weer hoogwaardige – foto van Wim Hazenhoek alleen een eervolle vermelding haalde. Maar zo zijn er nog wel een paar te noemen, die in sommige weken zo in de Top 5 zouden staan, en nu nog niet eens een eervolle vermelding krijgen…..
Maar bepaal zelf wat je ervan vindt en laat vooral niet na om dat ook te zeggen, een beetje meer discussie kan echt geen kwaad.

Weekwinnaar:

Franca
“Franca” van Riechard

Uitgevoerd volgens de voorschriften die in Pébru gedicteerd worden. Geschoten in JPG, een panty over de lens als opdracht en een softe off-camera uitlichting vanaf de juiste positie. Dit prachtig portret is daar al beloond met een plaats in een zeer selecte groep. Die keuze kunnen wij alleen maar onderschrijven. Eén van de mooiste portretten die we dit jaar in de Technyx Flickr groep onder ogen hebben gekregen. Fantastisch uitgelicht met één enkele lichtbron. Al het licht valt precies daar waar het zijn moet. Verder is Franca mooi gekaderd. Dat wat ertoe doet staat erop; wat niet van belang is, is weggelaten. Het harde licht en de focus zijn wat verzacht door een panty strak over de lens te trekken. Een truc die zo’n 60 jaar geleden al werd toegepast en soms zelfs betere resultaten op kan leveren dan de duurste softfocus portretlens. Een genot om naar te kijken.

Tweede plaats:

U-Bahn Munich
“U-Bahn Munich” van BertBeckers

Als Bert symmetrie ziet, dan maakt hij er wat van. Dat hebben we de afgelopen maanden al vaker mogen waarnemen. We hebben heel wat stations voorbij zien komen, maar deze afbeelding is één van de hoogtepunten. De foto heeft een enorme snelheid dankzij het perspectief en de aan beide kanten voorbij stormende treinen. Wie denkt dat dit effect door het lang wachten op het juiste moment is (twee treinen die gelijktijdig passeren), moeten we enigszins teleurstellen. Bekijk de foto maar eens goed en je zult zien dat het een gespiegelde foto is om de verticale as. Dit is echter zeer fraai en smaakvol gedaan. Het licht en de kleuren zijn niet te verbeteren. Een prachtig resultaat.

Derde plaats:

gedroogde rozen, roses oubliées....
“gedroogde rozen, roses oubliées….” van fransje 2103

Eigenlijk is dit voor France een zeer ongewone foto. Niet direct passend in de stijl die we normaal van haar zien. Des te leuker dat een totaal andere manier van fotograferen toch ook waardering krijgt en zelfs een derde plaats scoort deze week. Een heel teer onderwerp in heel fijnzinnige pasteltinten weergegeven. Bijna High Key en een DOF die zeer gering is. Hierdoor wordt het scherptepunt zeer kritisch. Alles buiten dat kleine gebiedje vervaagt, net zoals de kleuren van de roos zijn vervaagd. Een afbeelding en uitbeelding van vergankelijkheid.

Vierde plaats:

Take Shelter
“Take Shelter” van RobK1964

Je moet veel geluk hebben om een dergelijke opname te kunnen maken. Natuurlijk kan Rob ook voortdurend in contact staan met de “buienradar” en dan maar hopen dat die radar ook goed werkt. Wat een geweldig verlaten landschap. De struiken zijn half onder het zand verdwenen. De paar sporen – vogel en konijn zo te zien – vergroten zo mogelijk nog het desolate karakter van dit duingebied. Gelukkig (of niet) is in de verte beschutting zichtbaar in de vorm van oprukkende verstedelijking. Het lage avondlicht straalt prachtig onder de dreigende wolken door. Een magnifiek shot van de Hollandse duinen en dito lucht. Een lucht die overigens vanwege zijn (te) zware aanzet ook wel wat kritiek kreeg.

Vijfde plaats:

Theatre of broken dreams
“Theatre of broken dreams” van Adrie_v

Een andere foto van dit onderwerp was één van de juryleden al eerder tegengekomen op Flickr. Beide foto’s zijn exact op dezelfde dag genomen. Als wij als jury zouden moeten kiezen – maar dat hoeven we niet, omdat alleen de foto van Adrie in onze Flickr groep staat – dan zou de foto van Adrie naar ons idee met vlag en wimpel winnen. Terwijl de andere foto meer een registratie is, heeft Adrie gevoel in de foto gelegd door erg mooi met het beschikbare licht te spelen. Toch is het niet direct een uniek shot en het model zal ook niet zo snel weglopen. Hier is gekozen voor een goed camerastandpunt. De hand reikt het touw al aan. Je hoeft alleen nog maar de strop aan te trekken. Tevens is hierdoor een diagonale lijn ontstaan richting hoofd. Door het standpunt komt het licht als strijklicht binnen, waardoor niet alleen het onderwerp plastischer wordt weergegeven, maar ook de dramatiek wordt verhoogd

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

CITY LIGHTS-OOSTERHAVEN/GRONINGEN ALLEGORY OF THE CAVE

Blackbird

Hartelijk dank voor jullie aandacht voor de toch wel weer erg interessante Top 5.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *