FV Flickr Top 5 (46)

Fotografie is het schrijven met licht. Deze letterlijke betekenis zien we in de foto’s van deze week opvallend terugkomen. Of het nu gaat om het strijklicht dat Elvin gebruikt, de mooie regenboog van Nicole, de stralen van Rob, de subtiele lichtlijnen van Jan of het uitlichten van de powerplant, overal is het licht een belangrijk element. Door het juiste gebruik geeft het de foto’s wat extra’s, iets waardoor ze boven het maaiveld uitsteken. Boven het maaiveld uitsteken doen alle foto’s van deze week. En als je de Top 5 hebt gezien, kijk dan ook nog eens even naar het gebruik van het licht bij de eervolle vermeldingen!

Weekwinnaar:

Fairy Glen Betws-y-Coed
“Fairy Glen Betws-y-Coed” van Jan Linskens

Grijsfilters en grijsverloopfilters behoren meer en meer tot de standaarduitrusting van de meer serieuze fotograaf. Dit heeft tot gevolg dat, waar iedereen een jaartje of vijf geleden (of zelfs nog korter) nog “oh” en “ah” riep bij het zien van “stilgezette” watertjes, je er tegenwoordig niet meer echt van opkijkt. Het trucje wordt maar al te vaak uitgevoerd en heeft niet altijd een meerwaarde. Soms echter is het resultaat zo mooi, dat je een tweede en derde keer ernaar gaat kijken, zoals bij deze foto. Het spoor van de stroming van het riviertje is prachtig zichtbaar geworden en levert een fraaie diepte op. Een componist zou uit deze foto inspiratie kunnen putten. “Sprookjeswater” en “Zichtbare Muziek” zijn benamingen om de sfeer in deze foto te omschrijven. De belichting is goed voor elkaar, waardoor veel details zichtbaar zijn. De kleuren ogen natuurlijk, wat nog wel eens fout gaat bij het gebruik van grijsfilters.

Tweede plaats:

Our Mayor is busy / The Hague
“Our Mayor is busy / The Hague” van zilverbat.

Het is altijd weer een leuk moment als één van de coryfeeën van Nederland voor je camera verschijnt. Een zeer fraai voorbeeld van straatfotografie op zijn top. De foto straalt actie uit en geeft in één blik weer dat we hier wel met een heel druk “baasje” te doen hebben. Ook als het hier niet een bekende persoonlijkheid betrof, zou de foto hoge ogen gooien. Inhoudelijk is het een fraaie momentopname van het drukke leven in de huidige tijd. Ook over de techniek niets dan lof. Prima standpunt zo recht voor z’n raap. Het licht valt prettig als half strijklicht, waardoor jas en gezicht mooi worden gemodelleerd. De belichting is perfect met een mooie doortekening in de lichtste en donkerste partijen. Scherpte en DOF zijn van hetzelfde hoge niveau. Een foto om te koesteren en vooral goed in de gaten te houden, want voor je het weet is er één of ander medium mee op de loop zonder de auteursrechten te respecteren.

Derde plaats:

full circle rainbow over the Victoria Falls
“full circle rainbow over the Victoria Falls” van Nicole Cambré Photography

Nicole heeft samen met de zeer jeugdige Rebecca Deckmyn (13/14 jaar en reeds in het bezit van de runner-up prijs bij TPOTY 2012) een mooie site over verschillende facetten uit het leven van Afrika (www.withinafrica.com). Stuk voor stuk foto’s die hoge ogen gooien en meer dan een bezoek aan de site waardig zijn.
Meestal als we een regenboog zien kunnen we, doordat de horizon roet in het eten gooit, maar een halve boog waarnemen. Dit wordt anders als je de kans krijgt een regenboog te fotograferen vanaf een bergtop of vanuit een vliegtuig. Dan kun je de volledige cirkel waarnemen. In deze foto is de volledige cirkel bijna te zien dankzij de diepe kloof bij de waterval. We zien tegenwoordig de meest verbazingwekkende natuurfilms op de TV voorbijkomen. Dit beeld kan daar zo tussen worden geplaatst. De regenboog verleent een niet zo heel bijzondere opname van een wel heel bijzondere waterval een extra dimensie. Als door een soort oog kijk je diepte in. De magie van water en licht.

Vierde plaats:

Powerplant in colour
“Powerplant in colour” van 50D-Ray

Ray heeft deze foto in z/w en “in colour” in zijn stream staan. Een foto die de indruk geeft van houten orgelpijpen vanuit een mooi standpunt genomen. Echter de titel vertelt dat het hier om een echt groot gebouw gaat, want de grootte van het onderwerp is op de foto moeilijk in te schatten. Dat betekent dat de fotograaf er in is geslaagd iets vervreemdends aan het beeld toe te voegen. Zie je “de fabriek” in het weiland staan, dan weet je wel wat het voorstelt, maar dat is uit de foto niet te herleiden. De uitsnede (kadering) is goed gekozen. De kleuren zijn indringend. Het licht werkt plastisch en driedimensionaal. De vignettering versterkt het krachtige effect. Normaal gesproken zijn we geen voorstander van vignettering. Als de foto het niet op eigen kracht kan, dan zit er iets fouts in de foto; een “lapmiddel” dat maar al te graag wordt toegepast en nog op veel ohhs en ahhs kan rekenen.In dit geval heeft het zeer zeker een toegevoegde waarde en zou de foto zonder de vignettering nog steeds indruk maken. Moderne architectuur in een bruin jasje, erg fraai in beeld gebracht.

Vijfde plaats:

Amazement
“Amazement” van RobK1964

In deze foto draait ook alles om het licht, dat in volle kracht op diverse plekken door de wolken breekt. Op zulke momenten zie je dat de natuur de mensjes toch wel erg klein weet te maken. Zelfs de reusachtige industrie in de verte wordt nietig speelgoed. De silhouetten op de voorgrond versterken het gevoel van weidsheid en grootsheid. Je moet het geluk maar hebben gehad daar net op dat moment te zijn.
Om jaloers van te worden.

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

Cinque Terre - Manarola Tenament Kids

Snow

Allen wederom hartelijk dank voor de aandacht. Laat de mooie foto’s maar komen.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *