FV Flickr Top 5 (45)

Vaak hoor je ons zeggen dat het niveau stijgt en we daardoor problemen hebben een Top 5 samen te stellen. Veel foto’s doen we dan te kort, wat we gedeeltelijk opgevangen hebben door de eervolle vermeldingen. Deze week hadden we ook een probleem om een Top 5 samen te stellen, maar juist door het gebrek aan naar ons idee goede foto’s. Worden we kritischer; proberen we nieuwe dingen te ontdekken? Wellicht dat daardoor foto’s die in het verleden met vlag en wimpel de Top 5 haalden, er nu niet meer inkomen. Een Top 5 maken lukt altijd wel natuurlijk, maar deze week zijn we toch aanzienlijk minder enthousiast dan de afgelopen tijd het geval was.

Weekwinnaar:

Poem of a photographer
“Poem of a photographer” van PhotoSolutions

Hans begon met een derde plaats, gevolgd door een tweede en nu mag hij zich weekwinnaar noemen met dit scherpe low-key zelfportret (?). Opvallend is de uitsnede. De trui nog maar nauwelijks zichtbaar zorgt dat alleen het hoofd bovenin het kader eruit springt. Een enigszins vorsende blik, recht in de lens. Portretten die hangen aan de bovenrand van het kader stralen macht en dominantie uit. De foto is duister in ieder opzicht. Zowel de blik, de zeer mooie uitlichting, de lichte onderbelichting, de plaatsing in het kader en het fraaie zwart/wit maken er een sinister geheel van. Het beeld roept associaties op met Silence of the lambs.

Tweede plaats:

Scherenwelle
“Scherenwelle” van BrinksFotografie.nl

Willem heeft van dit stukje IJssel bij Wilsum twee foto’s in de groep geplaatst. Een iets ander standpunt, een verticale spiegeling en een z/w conversie zijn de belangrijkste verschillen. Wij hebben gekozen voor de gekleurde versie, maar er was ook een jurylid die de z/w versie mooier vond. Een bijna minimalistische weergave van de rivier op een rustige winterdag. Met een fraaie scherpe spiegeling van het landschap met een dominante boom en de oever op ongeveer 1/3. Meer heb je niet nodig om een sfeervolle panorama foto te maken. Zo simpel kan een landschap zijn en toch zo mooi om naar te kijken. Fraai van kleur, mooie pasteltinten en een oer Hollands sfeertje.

Derde plaats:

Cayman Lizzard
“Cayman Lizzard” van maykoga

Eén hagedis springt eruit, de rest valt weg, zo klein is de scherptediepte. Een leuke diagonale lijnvoering en een repeterende fel groene kleur in de achtergrond. De foto is iets te nauw gekaderd; aan de rechterkant vallen een aantal dingen weg die we toch liever op de foto hadden zien staan.

Vierde plaats:

Winter Forest
“Winter Forest” van RobK1964

Rob heeft hier een heel interessant onderwerp gefotografeerd. Een onderwerp waar je letterlijk hele bomen over op kunt zetten waarom het op deze foto wel werkt en op andere, schijnbaar vergelijkbare foto’s heel erg saai is. We gaan toch een poging ondernemen om aan te geven waarom het in dit geval voor ons wel werkt. De bijna z/w aandoende foto kenmerkt zich door een verloop veroorzaakt door de nevel, de strakke kale bomen en het sneeuw. De nevel zorgt voor diepte, de jonge beuken staan prettig geplaatst in het kader. Beginnend bij de donkerste stammen wandel je met je ogen steeds dieper het bos in. Mooi van kleur, goed belicht en mooi hoe een bos er anders en fascinerend uitziet als er geen groen aanwezig is.

Vijfde plaats:

Cows
“Cows” van Robert-Jan van Lotringen

Een zonovergoten landschap met koeien en een goede compositie. De (te) contrastrijke kleuren zijn oververzadigd waardoor het geheel onrustig oogt (mede door de scherpte, of beter het gebrek daaraan) en wat onnatuurlijk overkomt. De compositie heeft gezorgd dat deze foto toch nog de Top 5 heeft gehaald.

Eervolle vermelding:

The lonely ball

Hartelijk dank voor jullie aandacht.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *