FV Flickr Top 5 (44)

Hadden we vorige week bijna uitsluitend vierkante foto’s, deze week zijn ze bijna allemaal wat donker getint. Alsof we het erom doen, de stemming van de week. Of is het juist toeval, we zullen het maar op dat laatste houden. Een ander opvallende zaak deze week is dat als je de complete selectie bekijkt er duidelijk meer foto’s zijn met inhoud. Naast de schoonheid van de foto an sich, vertellen ze ook nog veelal een verhaal. Soms duidelijk, soms dieper verborgen, altijd fascinerend. Eén ding is duidelijk, het thema de winter heeft deze week veld moeten ruimen voor een ander type foto’s.

Weekwinnaar:

Hospital
“Hospital” van Tim Hogendoorn

Een onderwerp dat tegenwoordig bijna niet meer denkbaar is: roken in een ziekenhuis. Hoe mooi is dat hier uitgebeeld. Alsof de dames hangen in een bar, waarbij de borrel vervangen is door een slangetje voor een nog grotere impact. We weten niet wanneer de foto gemaakt is, maar hij zou zo uit één of andere oude Tv-serie kunnen komen. Het extreme z/w verstrekt dit effect nog eens extra.
Dit effect is verkregen door een 400 ASA film (ja, het is een film, geen digitale foto) te pushen naar ISO 1600. Dat wil zeggen dat de film onderbelicht en overontwikkeld is. Dit kan op diverse manieren, hetzij door temperatuurverhoging, hetzij door langer te ontwikkelen, hetzij door beide. Het heeft vooral tot gevolg dat er een verlies van grijstonen optreedt in de donkere partijen, en de korrel grover wordt en duidelijker aanwezig. Deze foto krijgt daardoor wel een hele fijne sfeer. Het tragikomische karakter van de foto wordt nog versterkt door de korte kamerjas (badjas) die door de lange dame wordt gedragen en de lange jas van de kortere dame. Een fraai tijdsbeeld. Voor wie geïnteresseerd is in deze techniek is hier wat meer te vinden. Extra voorbeelden zijn hier voorhanden.

Tweede plaats:

Kroncong Toegoe Modern
“Kroncong Toegoe Modern” van Peter Schenkel

Kroncong Toegoe Modern, speelt oude Kroncong liederen volgens Toegoenese traditie met moderne instrumenten; vandaar de toevoeging modern. Toegoe is een plaats op het eiland Java in de buurt van Jakarta. Zij maken al eeuwen hun eigen kroncongmuziek op originele instrumenten. Deze in menig opzicht kleurige band is uniek in Nederland.
Peter heeft ze op een erg fraaie manier weten vast te leggen. De focus haarscherp op de voorste zanger. Het tegenlicht, dat als prachtig strijklicht dienst doet, de kleine DOF en een goed gekozen standpunt zorgen voor een interessante, mooie foto waarbij het andere bandlid er plezierig onscherp op komt te staan.
Binnen de jury ontstond nog even een discussie over de witbalans. Wellicht dat dit ook de indruk was die je daar ter plaatse op zou doen. Wij waren er niet, dus we weten het ook niet. Wat is jouw mening, is hij goed zo, of heeft het nog te veel kunstlichtkleur?

Derde plaats:

Doel kerncentrale / nuclear plant #2
“Doel kerncentrale / nuclear plant #2” van Adrie_v

Juist nu we een uitgebreide discussie voeren op het forum over uitsneden en croppen, komt Adrie met deze foto voor de dag. Een vierkante crop; een niet meest voor de hand liggende crop in onze ogen. Maar misschien is dat één van de dingen die deze foto meer bijzonder maakt.
De foto is duidelijk in scene gezet. Waarschijnlijk met een behoorlijke studiolamp of flitser die voor de harde schaduwen zorgt (de paaltjes en koeltorens doen vermoeden dat het natuurlijk licht van de andere kant komt), een flitser met warme toon naast de fotograaf om de deur aan de binnenkant uit te lichten, een “terrasje” voor de deur en de koeltorens als interessant uitzicht. Die koeltorens zullen wel niet door Adrie neergezet zijn….
De foto vertelt een verhaal. Iedereen zal daar zijn eigen invulling aan geven, maar het zou zo het voorland kunnen zijn dat kerncentrales met zich meebrengen: een relatief saai landschap “opgefleurd” door een vervallen woning. Maar geef vooral je eigen invulling aan het verhaal.

Vierde plaats:

He saw her and thinks....
“He saw her and thinks….” van zilverbat.

Geschoten met een 50mm prime, ISO 1600 en f/2.8. Dat waren de instellingen om deze plaat met alleen omgevingslicht vast te leggen. Gelukkig staat erbij dat hij gemaakt is in een café in Den Haag, anders zou de foto volgens ons zo een still uit een filmscène kunnen zijn. De blikken zijn zo fraai dat je denkt dat het geënsceneerd is, maar toch is het gewoon uit het dagelijkse leven gegrepen. Zo fraai vastgelegd, precies op het juiste moment. De blik van de man spreekt boekdelen, de vrouw heeft er even nog geen oog voor, maar wie weet…. De scherpte ligt exact op haar ogen, de post processing heeft voor een verder softe foto gezorgd. De DOF zorgt dat je eerste aandacht op de vrouw gevestigd wordt, om direct verder te gaan richting de man die net niet meer scherp is. In de inleiding hadden we het over foto’s met inhoud, ondertussen zal wel duidelijk geworden zijn wat we bedoelden…

Vijfde plaats:

mijmeringen
“mijmeringen” van roberke

Bekijk deze foto eens op zijn grootste formaat en laat hem eens op je inwerken. Je wordt automatisch meegevoerd en allerlei beelden zullen zich voor je ogen afspelen. Al snel ontdekt je hoeveel meer in deze foto zit dan je op het eerste gezicht zou denken. Een droomachtige foto. Subtiel en kunstzinnig samengesteld uit diverse beelden. Flarden tekst, krassen, bladeren of zijn het vlinders, een man die lijkt op een guerrillastrijder, of is het gewoon een arbeider. Het zijn herinneringen van de centraal geplaatste hoofdpersoon. Persoonlijke beelden, die voor een vreemde moeilijk te bevatten zijn. Intrigerend en mooi gemaakt. Een waardige afsluiter van deze Top 5: foto’s met inhoud……

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

Winter in Wijk bij Duurstede

Chinees Nieuwjaar Bocht van Ameland Groningen

We zijn benieuwd wat volgende week ons gaat brengen, jij ook?

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *