FV Flickr Top 5 (42)

Is de Top 5 ten dode opgeschreven? Een lekkere binnenkomer, maar het zal wel niet zo vaart lopen. Het is echter wel een feit dat het samenstellen van de Top 5 steeds meer tijd vergt en dat dit gepaard gaat aan minder beschikbare tijd bij de juryleden. Twee juryleden studeren dit jaar af, waardoor zij al hun aandacht aan hun studie moeten wijden. Een pluim voor hun inzet in de afgelopen tijd is zeer terecht, want je kon zo goed als altijd op hun bijdrage en inzet rekenen. De andere juryleden worden van tijd tot tijd bedolven onder hun normale werk, waardoor zij zich ook niet altijd vol kunnen inzetten.

Vorige week hadden we er al wat over gezegd, maar zoals meestal bij een algemene oproep kwam er geen respons. Deze week gaan we een aantal mensen persoonlijk benaderen, dus houd je postvak in de gaten. Uiteraard mag je ons ook zelf benaderen. 

Voor het andere probleem, de grote hoeveelheid werk, denken we een oplossing gevonden te hebben: één jurylid doet een quick selectie van een 40-tal foto’s (een prenominatie zeg maar) die de nominatieronde en eventueel daarna de finaleronde ingaan. We gaan deze manier volgende week uittesten.

Weekwinnaar:

A Touching Moment
“A Touching Moment” van RobK1964

Rob verrijkt onze groep al een tijdje met allerlei tegenlichtopnames gemaakt op het station in Den Haag. De foto’s zijn op een zeer eigen wijze opgemaakt. Tot nog toe werd telkens de Top 5 niet gehaald, maar deze week zet Rob dat helemaal recht met een eerste plaats.
De op vele manieren uitlegbare titel spreekt al tot de verbeelding. Zo mooi, dat vingertje en die aandacht in de houding…  De ontzettend lange schaduw van de arm voert naar het vingertje, net zo als de blikrichting van het meisje en natuurlijk ook de blikrichting van haar spiegelbeeld in het treinraam.
Een minpunt vinden we de schuine lijnen van de verticalen. Die leiden een klein beetje af. Een paar graden kanteling naar links zou het al oplossen. Verder vragen we ons af waarom er gekozen is voor 1/2500s in combinatie met ISO 640.

Tweede plaats:

summer memories
“summer memories” van leuntje

In al het fraaie wintergeweld valt deze zomerse foto wel heel erg op. Niet alleen vanwege de zomersfeer, maar ook vanwege de foto natuurlijk. Het thema is niet uniek; iedere fotograaf die ooit in de Provence is geweest, zal wel een lavendelveldje in zijn collectie hebben zitten. Als dat toevallig deze foto is, dan mag je je gelukkig prijzen. Een foto waarmee maar weer eens aangetoond wordt dat niet alleen groothoeklenzen geschikt zijn voor landschapsfotografie. Deze opname is gemaakt met een brandpuntsafstand van 95 mm (142 mm ff-eq.)!
Het kleurenspel is fenomenaal. Het ritme van de rijen lavendel is hypnotiserend. De glooiing in het veld geeft een gevoel van verte. De bomenrand vormt een mooie afsluiting en steekt goed af tegen de verder weg gelegen heuvels. Dit alles samengevoegd met de mooie scherpte in de verte en de boterzachte onscherpte op de voorgrond zorgen voor een unieke plaat. Een Franse impressionist zou het niet mooier kunnen uitbeelden, hoewel die natuurlijk de kleine dissonant linksachter ook met lavendel ingekleurd zou hebben.

Derde plaats:

dreamworld
“dreamworld” van Wilma1812

Wilma is slechtoffer geworden van het feit dat we per fotograaf maar één foto in de Top 5 opnemen. Gelukkig hebben we sinds kort de eervolle vermeldingen, zodat haar prachtige andere foto toch nog in die categorie te bewonderen is. Beide foto’s hadden met hetzelfde gemak op deze plaats kunnen staan. Beide foto’s kenmerken zich door een goed doordachte foto met fraaie lijnen die allemaal kloppen. Beide foto’s zijn technisch perfect uitgevoerd en nabewerkt. Je onderscheiden in de stortvloed van mooie winterfoto’s is knap, je tweemaal onderscheiden is uitzonderlijk. Wilma we zijn blij dat je je bijdrage aan onze groep levert.

Vierde plaats:

The unexpected morning...
“The unexpected morning…” van J@N187

Een uniek visitekaartje voor het buitenland, over één van de belangrijke zaken in o.a. de Gouden Eeuw. Naast onze handelsgeest hadden we energiebronnen, die toen nog echt groen waren en op veel manieren ingezet werden. Bij Kinderdijk werden de molens ingezet voor de bemaling.
Misschien is Kinderdijk wel één van de meest gefotografeerde plaatsen van Nederland. Des te moeilijker om daar dan een foto te maken die opvalt. De opkomende zon, een fraaie wolkenhemel, een zeer goed gekozen standpunt en een mooie nabewerking zorgen dan daar voor. Een foto met een spannend lijnenspel. Het rijtje molens links suggereert diepte. Het vliegtuigspoor achter de wolken wijst richting zon, evenals de wiek van de molen rechts. Maar het sterkst zijn de kromme lijnen. De kromming van het riet langs het bevroren water wordt contra gespiegeld door de tekening in de lucht, waardoor een soort “S” ontstaat. En zie een foto die zich echt onderscheidt van de rest.

Vijfde plaats:

Pointing up [Explored]
“Pointing up” van 50D-Ray

Voor de tweede keer op rij een architectuurfoto van Ray in de Top 5. Terwijl het tegenwoordig vaak usance is om lange sluitertijd opnamen te maken, met “geveegde” wolken tot gevolg, heeft Ray in dit geval gekozen om de zeer aparte schapenwolkjes “intact” te laten. Wat ons betreft een uitstekende keuze, omdat ze zo een fraai contrast vormen met de rechte lijnen. Dit lijnenspel is weer raak met weer veel verschillende diagonalen. Naar ons idee nog sterker dan de foto die we vorige week plaatsten. Vooral de kleuren blauw in combinatie met het donkerrood doen het goed. Ray wat heb je nog meer in petto voor ons?

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

Fieldfare , he had anything lost:) ,his tail upstairs looks funny! pastel colors

Huh? Kinderdijk

Hartelijk dank voor jullie aandacht en houd je brievenbus in de gaten.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *