FV Flickr Top 5 (41)

Waar bij de start, driekwart jaar geleden, op circa 75 tot net over de honderd foto’s (in de goede weken) per week werden geplaatst, zitten we nu al een aantal weken zeer ruim boven deze aantallen. Afgelopen week waren het ruim 200 foto’s. Zoals het er naar uitziet (met ca. 1 lid per dag erbij, wat neerkomt op een verdubbeling van het aantal leden in een jaar tijd) gaat dit aantal alleen nog maar verder groeien. Dit gaat een beetje ten kosten van een goede, gedegen selectie. We kijken minder lang naar de foto bij een eerste selectie, beoordelen dus oppervlakkiger, maar daarnaast divergeert de mening van de jury ook meer bij zo’n groot aanbod. Nog meer tijd erin stoppen is geen optie, dus hebben we deze week intern gesproken over verschillende mogelijke scenario’s. Punten die hierbij aan de orde kwamen waren o.a.: alleen recent gemaakte foto’s meenemen; het aantal awards mee laten bepalen; max. één foto per dag posten. Het eerste punt lijkt onuitvoerbaar, de andere punten zouden een optie kunnen zijn. Graag horen wij van jullie wat ideeën hoe deze uitdaging aan te pakken.

Tevens willen wij een oproep plaatsen voor een jurylid, afgelopen week is er een plaats vacant geworden. Overigens zou een flinke uitbreiding van juryleden ook een optie kunnen zijn, zodat niet iedere week dezelfde leden de selectie uit hoeven te voeren.

Weekwinnaar:

IMG02
“IMG02” van Maarten Bloemers

De winnende foto van deze week is wel een zeer bijzonder fraaie serene plaat van een gebouw (la defense, Grande Arche?) met een donker figuur en zwarte vogels. Door alle juryleden hogelijk gewaardeerd. Een compositorisch zeer boeiende foto met een uitgekiend lijnenspel. De kracht van de foto zit ‘m in dat ene donkere figuurtje, mooi geplaatst op het snijpunt van de meest opvallende lijnen. De foto straalt eenzaamheid uit. Het enige gezelschap wordt gevormd door de duiven en de mussen. Licht en belichting zijn fraai. Zwart/wit is een perfecte keuze voor deze sfeervolle foto. Over het geven van passende titels hebben we het al vaker gehad. Naast deze IMG02 hadden we nog een 4-tal “Untitled”, 3 x Baardman en nog een hoop nummers uit de camera. Frapper toujours zullen we maar zeggen.

Tweede plaats:

Monastery of the Bright Saint
“Monastery of the Bright Saint” van Canon_1956

Een foto om direct verliefd op te worden. Zo fraai is de tone mapping (of HDR?) in deze foto uitgevoerd. Je wordt getroffen door de mooie natuurlijke kleuren, die doen denken aan de oude meesters, en het prachtige licht. De vormgeving met de vele “ronde” lijnen is aantrekkelijk. Toch is deze foto op afstand tweede geworden, wat vooral veroorzaakt wordt doordat de laatste puntjes niet op alle i’s gezet zijn, ondanks dat er duidelijk veel zorg aan deze foto is besteed. We hadden graag nog wat lenscorrecties toegepast zien worden; er is net wat teveel kromming is te vinden in lijnen waar geen kromming zou moeten zijn. Echt storend is dit in de pilaar links. Desondanks een foto waar je best wat vaker naar kunt kijken.

Derde plaats:

INDUSTRIAL SHAPES AT NIGHT,
“INDUSTRIAL SHAPES AT NIGHT,” van Wim Hazenhoek.

Een nieuw hoogstandje van Wim. De belichting is een voorbeeld van hoe het gedaan behoord te worden. Zowel de industrie op de achtergrond, als de felle lichten op de voorgrond zijn perfect onder controle. De scherpte is perfect ondanks dat het een opname van 10 seconden betreft. Indringender, dan deze mededeling van de Havendienst, kan een boodschap niet overkomen. Het bord is gewaagd groot in beeld gebracht met op de achtergrond een figurerende industrie. De kleuren spatten van het scherm. De rookpluimen en het water (ijs?) met de weerspiegelingen zorgen ervoor dat de foto niet al te statisch overkomt.

Vierde plaats:

Baardman (Panurus biarmicus)
“Baardman (Panurus biarmicus)” van Dennis_Smit

Eén van de Baardmannen van Dennis. Hij heeft er in het totaal drie gepost, wat weer aanleiding geeft tot de nodige verwarring bij de jury… welke Baardman bedoel je?…. Daar staat wel tegenover dat Dennis een schat aan informatie bij “zijn vogels” geeft, zodat je niet alleen hoeft te genieten van een mooie foto, maar tegelijkertijd je kennis kunt verrijken.
De kleuren van de omgeving en de vogel harmoniëren wonderlijk mooi. Zich vasthoudend aan het puntje van het riet, verwacht je dat de vogel er ieder moment af kan vallen. De DOF en scherpte zijn boven iedere twijfel verheven. Het licht en de belichting maken deze mooie natuurfoto af.

Vijfde plaats:

Arrowhead
“Arrowhead” van 50D-Ray

Een statisch gebouw fotograferen alsof het een sneltrein is, is een kunst apart. Het is Ray uitstekend gelukt. Er is geen haaks op het kader geplaatste lijn te vinden. Alles loopt diagonaal in vier verschillende richtingen, met een ronde lijn op het sterke punt. De “bewogen” wolken verhogen het snelheidsgevoel. Mooi gecomponeerde foto.
Een punt waar Ray weinig aan kan doen is de moiré die op sommige vergrotingen zichtbaar is. Gelukkig is er een groot origineel bij geplaatst waar het niet/nauwelijks optreedt. We hopen dat de lucht er deze keer niet ingeplakt is (doet wat afbreuk aan de fotografie an sich). We kunnen het niet zien, want de Exif-info is niet toegankelijk.

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

Achterom / Centrum / Den Haag Don't judge

Wierum... in the winter

Dit was Top 5 inclusief drie eervolle vermeldingen van deze week, waaruit de klasse van onze groep weer eens duidelijk blijkt.
We willen toch nog even de gelegenheid ten baat nemen om eenieder te wijzen op onze maanduitdaging Winter. Nog enkele dagen resten om je foto’s in te sturen. Op dit ogenblik hebben we 8 deelnemers met in het totaal 17 foto’s. Die aantallen moeten minstens verdubbeld kunnen worden.
Dank voor jullie aandacht.

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *