FV Flickr Top 5 (39)

Zoals we vorige week besproken hebben, wordt voor het eerst, naast de Top 5, een aantal eervolle vermeldingen meegenomen. We hebben er deze week voor gekozen om alle foto’s die de nominatie gehaald hebben (2 of meer juryleden stemde voor die foto) in kleiner formaat achter de Top 5 te plaatsen. Jullie worden dus voor het eerst getrakteerd op 10 foto’s, een aantal dat overigens per week zal wisselen.
Vraag is nu wat jullie van de huidige oplossing vinden. Geef zoveel mogelijk commentaar zowel positief opbouwend, als positief kritisch.

Weekwinnaar:

Fog in the valley
“Fog in the valley” van Janneman-D90

In deze serene foto wordt het onderwerp goed geïsoleerd door de langzaam optrekkende mist. Het licht op de bergtoppen links en de mist rechts zorgen voor evenwicht. De boom, vrijwel in het midden, scheidt voorgrond rechts en achtergrond links, waardoor een soort diagonaal ontstaat. De lucht doet iets donker aan, dat zou ontstaan kunnen zijn door de nabewerking, of door gebruik te maken van een gradiënt grijsfilter (GND). Wie weet kunnen we wel dit soort taferelen komende weken thuis vastleggen, alleen de bergen zullen dan ontbreken. Voor de maanduitdaging (“Winter”) zou dit weer een uitkomst zijn.

Tweede plaats:

A Sense of Serenity
“A Sense of Serenity” van RobK1964

Het thema van de week lijkt wel sereniteit. Sereniteit staat onder andere voor helder en kalm. Ook onze tweede foto maakt op dat thema aanspraak en daar was Rob het helemaal mee eens gezien de titel van de foto. Allereerst springen de reflectie en de kleuren in het oog. Vervolgens neem je de fraaie indeling waar, het lijnenspel van horizontalen en verticalen is voortreffelijk. Het restje zonlicht rechts wordt aan de andere kant net overtroffen door het licht van de vuurtoren. Aan het eind van de pier staat een “bezoeker” die misschien ook nog een visje uit het water probeert te halen. Een prachtige foto. Toch zouden we nog graag van de fotograaf willen horen of de kleuren realistisch, dan wel aangedikt zijn.

Derde plaats:

Nederlandse F16
“Nederlandse F16” van rikvandenhende

Rik dacht laat ik er maar bijzetten dat het een Nederlands toestel betreft, zulke vreemde kleuren en tekeningen. Uit inside informatie weten we dat de foto is genomen op een “avondvliegfeest”, waarmee de mooie kleur van de wolken, die perfect bij de F-16 past, verklaard is. Het lijkt of Rik in een naastgelegen straaljager had plaats genomen, zo mooi is het standpunt waaruit deze foto genomen is. Het mag dan ook vreemd overkomen dat de foto gewoon vanaf de grond is gemaakt, terwijl de straaljager laag overkwam. Een 300 mm (480 mm FF-eq.) objectief en een slimme crop zet ons vervolgens totaal op het verkeerde been. Het licht en belichting zijn erg mooi, zelfs van de piloot zijn details waarneembaar. Een indrukwekkende foto die we graag met de derde plaats belonen.

Vierde plaats:

Bw_collection-16
“Bw_collection-16” van pixelmaniac2012

Jim heeft een hele serie met mooie foto’s gemaakt, waarbij hij voor de z/w weergave heeft gekozen. Een goede keuze wat ons betreft. Door de omstandigheden (weinig licht en korte sluitertijd) is de nodige ruis aanwezig, maar bij de z/w versie is dit aanzienlijk minder storend dan in kleur.  Daarnaast geeft z/w conversie extra spanning aan de foto. De foto is genomen met een D7000 op 1/500s en ISO 2500.
Het rondvliegende magnesiumpoeder en de bewegingsonscherpte in de benen benadrukken de actie. De concentratie van de turner is duidelijk, het moment van afdrukken optimaal. De turner hangt als een roofvogel in de lucht, klaar om zijn prooi te grijpen. Volle concentratie en actie, letterlijk “ten voeten uit”. De jury had ook wel wat aanmerkingen en een voorstel. Om met dat laatste te beginnen: als titel “Het moment” wat toch wat meer zegt dan de huidige titel. Verder waren er opmerkingen over de ruis (natuurlijk) en waarschijnlijk iets te veel verscherpt. Maar deze zaken zijn pas echt zichtbaar als je de foto veel groter bekijkt.

Vijfde plaats:

Soft touch
“Soft touch” van mecx65

Ook een serene foto? Jullie mogen het zeggen. Softe kleuren in ieder geval en ook een soort foto die we niet snel in onze Top 5 zullen kiezen. Toch sprak deze ons zodanig aan dat hij nog net een vijfde plaats in de wacht kon slepen. Subtiele tinten en een softfocus-achtige scherpte geven deze foto een bijzondere uitstraling. De diagonale opbouw met het aandachtspunt – de grote bloem – rechts van het midden, oogt plezierig. De donkere verticale stammetjes benadrukken de pasteltinten in de rest van de foto. Het rond de bloemen gedrapeerde groen, ook mooi soft, zorgt voor een fraaie kleurtegenstelling. Mooi gemaakt.

Eervolle vermeldingen

De volgende foto’s (alfabetisch gerangschikt) werden ook genomineerd:

Glow 2012 Niagara Falls

Niagara Falls I

SNOW AND FOG Januari 2010 ( nikon d2h/archive..genomen vanaf de zeedijk bij npz) Vos (Vulpes vulpes)

Dit was dan de eerste nieuwe versie van de Top 5. Wij hopen dat het bevalt, maar dat gaan we uitgebreid horen. Wij danken jullie voor de aandacht.

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *