FV Flickr Top 5 (38)

De Top 5 bestaat deze week weer uit een zeer gevarieerd aanbod. Er was een duidelijk gat tussen de eerste twee en de rest. De nummer één had zelfs maar een puntje meer gescoord dan de nummer twee van deze week, een verschil dat ruim binnen de “foutenmarge” valt. Hetzelfde verhaal geldt eigenlijk voor de andere drie foto’s. De punten lagen allemaal zo dicht bij elkaar dat de vijfde foto net zo goed op de derde plaats had kunnen eindigen. Omdat het toch lekker is om een eerste tot en met een vijfde plaats toe te kennen zetten we toch deze Top 5 neer.
Een gedachte waar we al langer mee spelen is de volgende. Elke week zijn er wel foto’s die we eigenlijk toch in onze Top 5 zouden willen hebben, maar die het net niet halen. Om deze foto’s toch een beetje credits te geven, zouden we die op het eind als eervolle vermelding (zonder verdere tekst en op alfabetische volgorde) kunnen zetten. Hiervoor moeten we wel jullie mening weten. Is de Top 5 zoals hij nu is goed, of moeten er nog een aantal eervolle vermeldingen bij?

Weekwinnaar:

Chelsey-9969
“Chelsey-9969” van Acqua & Sapone

Dat Stefan weet hoe je modellen het best op de foto krijgt heeft hij ons eerder laten zien. Hij behoort ongetwijfeld tot de beste portretfotografen in onze groep. Bij deze foto van Chelsey is ongetwijfeld onder controleerbare omstandigheden gebruik gemaakt van meerdere lichtbronnen. De uitlichting is mooi, schaduwen zijn zacht, tekening is volop aanwezig. De stofuitdrukkingen komen goed tot hun recht. De scherpte is perfect. Door de capuchon is de bijna centrale plaatsing van haar hoofd erg goed te verdedigen en misschien zelfs noodzakelijk.. We hadden eigenlijk maar één klein kritiekpuntje: aan de linkerkant is de belichting van de capuchon op, of net over het randje. Maar nu zijn we echt zout op slakken aan het leggen.

Tweede plaats:

DSC_3629
“DSC_3629” (arms) van pixelmaniac2012

Vorige week plaatste Jim de gekleurde (originele) versie van deze foto. Omdat de foto’s al op het forum langs waren gekomen, wisten we van het bestaan van deze z/w-versie. We vonden het jammer dat Jim gekozen had voor de gekleurde versie, een versie die we echt minder beoordeelden. Deze week is het goedgemaakt en dat heeft direct geleid tot een bijna eerste plaats. De zwarte achtergrond geeft kracht aan de foto, de kadering is goed gekozen bij de diagonaal geplaatste armen. Jim “oefent” flink op dit type fotografie en we hebben hem in het afgelopen jaar sterk zien groeien. Zijn nieuwe reeks, in dit specialisme, is daar een stille getuige van.
Een mooie foto die terecht hoog eindigt in onze Top 5. We zijn erg benieuwd wat er nog meer gaat komen.

Derde plaats:

Marte Röling Kunstwerk... staalcontructie rotonde Eemshaven gebied
“Marte Röling Kunstwerk… staalcontructie rotonde Eemshaven gebied” van jeeeweee

Jan begint stilaan een vaste kracht te worden in onze top 5. Dat hij van meerdere markten thuis is getuige deze totaal andere foto, dan we normaal van zijn hand zien. Het kunstwerk is zodanig gefotografeerd dat het een futuristische uitstraling krijgt. De lange sluitertijd zorgt voor de mooie lucht die het plaatje afmaakt. De kleuren zijn goed in harmonie. Dit scherpe fraaie lijnenspel hebben we beloond met een derde plaats.  

Vierde plaats:

Brussels Airport
“Brussels Airport” van rikvandenhende

Speciale POV’s (point of view) zijn in deze week. Rik heeft ook zijn belofte waargemaakt en de foto voorzien van een herkenbare titel. Alles in de foto is door de speciale kijk op de zaak uit zijn proporties getrokken. De klaprozen en het gras zijn immens, terwijl het grote vliegtuig de proporties heeft aangenomen van de lichtpalen. Om de belichting voor elkaar te krijgen, zodat de lucht niet uitbijt, is de voorgrond met een invulflits uitgelicht. Veelal geeft dit een lelijk effect, maar niet in deze foto. Hier is het zo subtiel uitgevoerd, dat het precies de benodigde hoeveelheid licht verzorgt. De scherpte van het vliegtuig had net een slagje beter gekund, maar dat zien we graag door de vingers.

Vijfde plaats:

Saigon 2012 meisje
“Saigon 2012 meisje” van Thus-landscapes-forms-pictures

Een heel gevoelig en menselijk portret. Hieraan is niets geposeerd, wat ook al blijkt uit het type lens: een 135 mm objectief ( ca. 200 mm. eq.), Mooi van kleur, licht en scherpte. Kijkt ze zedig naar beneden, of is ze aan het werk? Een markt misschien, een verkoopstalletje? Voor ons is het inderdaad een beeld van Vietnam, ver weg, maar toch ook zo dichtbij. Er waren wel wat opmerkingen over de uitbijtende lucht (waardoor de foto “slechts” op de vijfde plaats eindigt). Andere juryleden konden zich echter niet voorstellen, hoe je, met het aanwezige natuurlijke licht, zowel de lucht als het gezicht precies correct belicht krijgt.

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *