FV Flickr Top 5 (37)

De laatste Top 5 van dit jaar. Normaliter een moment om terug te kijken, ware het niet dat we “beloofd” hebben om dat te doen, als we editie 52 van onze Top 5 uitbrengen. Dus we gaan niet praten over de toenames van het niveau, de aantallen, de leden, enz.. Dat komt later.
Deze week werden we wederom met ons eeuwige strijdpunt geconfronteerd: het wel of niet bewerken van foto’s. Bewerken gebeurt altijd, maar in welke mate willen wij – als jury – het nog accepteren. Het blijft een moeilijk grijs gebied en we denken dat er nog heel wat water naar de zee moet stromen voordat we daar echt uit zijn. De foto die de discussie opleverde (zie onder) heeft het in ieder geval gered om deze week in de Top5 te belanden. Maar hoe zou dat volgende week zijn? Zolang we daar geen echte stringente regels voor kunnen schrijven zal de discussie voortduren en dat is misschien maar goed ook!

Weekwinnaar:

Baby, it's cold outside...
“Baby, it’s cold outside…” van jeeeweee

Bij gebrek aan een “echte” winter (tot nog toe, afgezien van een paar dagen), duik ik maar in de oude digitale doos, moet jeeeweee gedacht hebben, toen hij deze foto uit 2009 in onze groep plaatste. Door de blauwe kleur en het gebogen riet voelt de foto extra koud aan. De opdeling van het land is in laagjes: riet, schapen en boerderijpartij, met daar tussenin de sneeuw. In de lucht zien we zo’n soort patroon terug door de wolkenflarden. Alles staat op plek, zelfs de ijzige wind, wat een mooi schouwspel oplevert en precies uitstraalt wat het beoogd uit te moeten stralen. Een sfeervolle foto, die ongetwijfeld koude lichaamsdelen heeft opgeleverd en die we graag de nummer 1 van deze week hebben gemaakt.

Tweede plaats:

Feels like Summer (Explored #17)
“Feels like Summer (Explored #17)” van Lucky Lucas

Om maar wat op te warmen na de erg koude nummer 1, is deze foto “gelukkig” op twee terecht gekomen. De zomerse kleuren en het tafereel vormen een lekker contrast met de vorige foto. Afgezien van het feit dat Lucas behoorlijk lucky was met dit schot, getuigt het ook van vakmanschap. Om tussen al het gras door het reekalf zo scherp op de foto te krijgen is best een uitdaging. Een geslaagde uitdaging die onze nieuwkomer in de groep gelijk een tweede plaats oplevert. De uitdaging wordt nog wat duidelijker als je ziet dat deze scherpe foto is geschoten met een 500mm f/4 op een Nikon cropcamera (dus 750 mm FF-eq.) en gezien de vorm van de foto daarna nog wat gecropt is. Wellicht dat Lucas nog wat over zijn gebruikte techniek kwijt wil, want schieten met deze brandpuntsafstanden/objectief vraagt om speciale vaardigheden. Voor degenen onder ons die deze prachtige lens niet kennen, het ding weegt bijna 4 kg en kost een slordige € 6800,=.

Derde plaats:

Flatlands #1
“Flatlands #1” van Jeffrey Van Daele

Wat heeft deze foto weer een hoop discussie opgeleverd in onze jurypanel. Is dat nou puur panning, is dit door bewerking verkregen of is het een combinatie? We zijn zelfs zover gegaan dat er testfoto’s zijn gemaakt om de argumenten te onderbouwen. Gezien de tags, is er gepand. Maar in de tags staat ook het woordje “grafisch” wat ons weer deed vermoeden dat er ook wat “ondersteuning” door LightRoom is gebruikt. In ieder geval is de panning erg mooi uitgevoerd, waardoor er een opeenstapeling van relatief scherpe banden is ontstaan. Wat de foto uitzonderlijk maakt zijn de mooie kleuren en de minimalistische compositie die is overgebleven. Hoe mooi kunnen gekleurde horizontale strepen zijn? Nou, zo mooi! Weer een heel ander soort winterfoto. Prachtig van kleur en perfect belicht. De laagjes licht/donker zorgen voor diepte, al is dat voor een dergelijke semiabstracte afbeelding niet echt van belang. Heel mooi en strak uitgevoerd. Misschien dat Jeffrey een tipje van de sluier op wil lichten en ons wat van de geheimen achter deze foto wil vertellen.

Vierde plaats:

Untitled
“Untitled” van rikvandenhende

De ene week past de titel niet op één regel, de volgende week heten al zijn foto’s “Untitled”. Maar wat de titel ook is, de foto’s zijn mooi. Het lijkt alsof Rik deze hele serie turnfoto’s in een studio heeft gemaakt. Niets doet vermoeden dat het in een zaal is. De belichting en de uitlichting zijn perfect, de achtergrond is “afwezig” en zelfs de vloer is interessant.  Daardoor heeft de fotograaf alles wat van belang is uit de foto kunnen halen – of beter, er in kunnen stoppen -, alle context is duidelijk te zien zoals houding en concentratie van de turnster en natuurlijk die prachtige magnesiumwolk op de achtergrond. Technisch een perfecte foto. Ook Rik willen we verzoeken om wat toelichting.

Vijfde plaats:

Top Altastenberg
“Top Altastenberg” van NvdHaar

Misschien een wat vreemde eend in onze Top_5_bijt. In eerste instantie denk je aan een “gewone” ansichtkaart, dertien in een dozijn. Zo het al een ansichtkaart is, dan is het toch wel een erg mooie ansichtkaart, waar duidelijk meer over nagedacht is, dan het gros van de kaarten die je overal in de winkels aantreft (hoewel daar zo nu en dan ook erg mooie foto’s bijzitten). De compositie met de boom linksvoor is erg mooi gekozen. Het geeft de foto erg veel diepte, zonder heel clichématig te worden. De belichting is mooi, de kleuren zijn heerlijk. In één van de opmerkingen op Flickr wordt om meer kleur gevraagd. Waarom? Nee, de sfeer is goed, wat ons betreft mogen er veel meer van dit soort ansichtkaarten in de winkel verschijnen,

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *