FV Flickr Top 5 (36)

We staan aan de vooravond van de kerstdagen. Je zou verwachten dat er dan veel foto’s zijn voorzien van kerst- en nieuwjaarswensen. Dat aantal viel heel erg mee, of moeten we juist zeggen heel erg tegen. Dit soort foto’s is vaak doorspekt van clichés en dus weinig origineel. Het is natuurlijk ook moeilijk om van een onderwerp waar jaarlijks zo ongeveer de meeste kaarten van geproduceerd worden/werden, nog iets origineels te bedenken. Als je al iets origineels bedacht hebt, dan komt vervolgens de uitvoering om de hoek kijken, waarmee we zowel het fotograferen als de nabewerking – een onderdeel dat vaak een zeer belangrijk facet vormt – bedoelen. In ieder geval werd door de jury niet één echte kerst- en/of nieuwsjaarkaart genomineerd. Hoewel enige kerstsfeer te ontdekken is in onze weekwinnaar, willen we dat toch geen kerst-/nieuwjaarskaart noemen. Wat het wel is geworden, kunt u hieronder zien.
De jury wenst jullie allen een erg fijne kerst toe.

Weekwinnaar:

Zoals vroeger.....
“Zoals vroeger…..” van Martijn // Tijntjesmile

Meestal is de weekwinnaar een foto die unaniem door alle juryleden wordt gekozen. Deze week vormt een uitzondering. De lamp aan de rechterkant kwam bij meerdere juryleden terug als zijnde te fel en dus storend. Voor één jurylid zelfs zo storend dat hij niet in zijn eindlijst voorkwam. Als we de lamp even laten voor wat het is, dan zie je wel een geweldige foto met een prachtige compositie, die door de half sepiabewerking een sfeer neerzet die toch wel erg sterk aan “Zoals vroeger……” doet denken. Een nachtopname, met mooie sterrenhemel, de fiets met titel op de juiste plaats in het frame, maakt de foto boeiend, een echte kijkplaat. De scherpte is mooi van voor tot achter en de belichting is uitstekend. Het zou zo een plaatje uit de jaren ’30 kunnen zijn, als die auto’s er niet opstonden.

Tweede plaats:

18dec_Caresse_2711
“18dec_Caresse_2711” van Jeroen Zelle

Een foto die is genomen met één van de allermooiste objectieven die Nikon in haar uitgebreide collectie heeft. Een 85 mm f/1.4 prime staat bekend om zijn sublieme scherpte gekoppeld aan een van de allermooiste bokehs die de huidige stand van zaken op kan leveren. We weten niet precies welke 1.4 is gebruikt, maar dat het mooi is, is wel duidelijk.
De lens is één ding, de fotograaf is het andere, nog heel veel belangrijkere ding. In dit geval komt daar nog een model bij dat ook haar “mannetje” staat. De strakke blik en houding van het model maken deze foto. Alsof ze ongewenst wordt bekeken door iemand van de kant. Door de bijna wegvallende donkere achtergrond komt de foto echt tot zijn recht op een donkere achtergrond. De uitlichting is erg fraai, hoewel we de wat harde schaduw op de schouder een minpuntje vinden. Het sieraad, bij de overigens naakte vrouw, past erg goed bij haar blik. De fraai gekozen kleur maakt deze foto, waar duidelijk erg goed over nagedacht is, af.

Derde plaats:

Under the bridge
“Under the bridge” van PvRFotografie

Of het nu toeval is of niet, ook deze foto is gemaakt met een 85 mm f/1.4 objectief. Alleen is de fabrikant een andere. Pieter heeft even een paar uur mogen spelen met deze Sony SLT-A99V met dit fantastische objectief erop. Laten we het zacht uitdrukken: hij was er wel over te spreken…. Maar ook hier is het weer de fotograaf die bepaalt hoe je het mooie spul inzet. Een extreem lange belichting verzorgt dit prachtig plaatje van één van de bruggen in hartje Utrecht. Een goede belichting en mooi verstild water met een heel apart effect door de stroming onder de brug maken deze topper af. Onder de brug door zien we een interessant schouwspel met o.a., heel subtiel, de graffiti op één van de muren.

Vierde plaats:

Op de wortels van een omgewaaide boom. Invallend zonlicht, daarbij ook diffuus licht door bladeren in de bomen.
“Op de wortels van een omgewaaide boom. Invallend zonlicht, daarbij ook diffuus licht door bladeren in de bomen.” van rikvandenhende

Rik weet een titel te verzinnen die niet meer op één regel past. Het is bijna een volledige beschrijving van wat je ziet en wat de omstandigheden waren. Een foto die je eind december eigenlijk niet meer verwacht, maar dan toch komt…. Het, uitgebreid beschreven, licht in deze foto is zo ontzettend mooi, de scherpte zo perfect, de compositie zo sterk en de kleuren zo mooi, dat je niet anders dan verrukt kunt zijn van deze foto. Allemaal superlatieven, dus dan toch maar dat ene minpuntje; de net iets te sterke zonnevlek links boven, die net iets teveel afleidt in het totaalbeeld. Jammer, maar perfectie is moeilijk, zeker als je in de natuur zit waar je niet alles in de hand hebt.

Vijfde plaats:

banc sale et humide dans la rue.
“banc sale et humide dans la rue.” van fransje 2103

Misschien is Fransje, of France zoals ze altijd ondertekent, wel de meest eigenzinnige fotografe die in onze groep te vinden is. Haar werk is onmiskenbaar van haar hand. Ze heeft een heel eigen stijl, wars van de gevestigde orde. Dat is wat haar zo interessant maakt, maar tegelijkertijd ook zo “tegen” haar werkt. Je bewondert haar of je vindt het maar niets. In ieder geval zal onze jury zich moeilijk unaniem achter haar werk scharen. Aan de andere kant wordt ze ook erg gewaardeerd, zo erg zelfs dat één jurylid een selectie uit haar werk graag in zijn galerij zou hangen, zo hij die zou hebben. Wars van alle gebruiken, wordt duidelijk door aparte kleurstellingen, onscherpte waar je scherpte zou verwachten, aparte kadering, enz. In ieder geval altijd getuigend van een net andere kijk op zaken dan de meesten onder ons hebben. Als je het waardeert, dan vind je het boeiend, intiem en bovenal artistiek. Je vraagt je af hoe ze deze foto nou weer heeft gemaakt. De titel helpt om de foto te verklaren, zonder titel zou het toch een aardig zoekplaatje zijn.
We zijn erg blij dat we haar werk een keer in het zonnetje kunnen zetten.

Hartelijk dank voor jullie aandacht. Nogmaals wensen we jullie een fijne kerst en zijn vol verwachting wat volgende week onze laatste Top 5 (foto’s t/m 27 december) van dit jaar gaat brengen.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *