FV Flickr Top 5 (35)

Inleiding

Wat is er mooier dan de weekwinnaar te zijn van de Top 5? Simpel twee maal achter elkaar de winnaar zijn…! Wederom gaat Henny (www.greatpicture.nl) dit keer met de eer strijken, maar nu met een totaal ander type foto.
Het aanbod en de kwaliteit in onze flickrgroep blijven stijgen. Afgezien van de grote productiviteit in de noordelijke provincies van Nederland – die vorige week al vermeld werd – is het aanbod redelijk divers en onvoorspelbaar. Wij zijn erg benieuwd of onze nieuwe dienst –  de evenementenkalender – welke we van de week op de frontpage hebben aangekondigd, dat aanbod een meer voorspelbaar karakter gaat geven. De evenementenkalender is hier te raadplegen, en hier kun je evenementen tippen. Wellicht dat zo’n evenement in de toekomst een aanleiding kan vormen voor een gemeenschappelijk uitje, schroom je niet om met ideeën te komen.

Weekwinnaar:

Untitled
“Music – Groningen” van www.greatpicture.nl

Voor de tweede week op rij als weekwinnaar van de Top 5 eindigen is een mooie prestatie. Een totaal andere foto dan vorige week, wat aangeeft dat Henny menig omstandigheid goed aankan. Het was lastig kiezen tussen de links (een andere geposte foto) en de rechtsgeplaatste zanger. Een soortgelijk dilemma als we vorige week hadden. Toen kozen we de links geplaatste fotograaf, nu de rechtsgeplaatste zanger. Gegeven het feit dat je het onder dit soort omstandigheden moet doen met het licht dat je aangeboden krijgt en dus niet even een softboxje neer kunt zetten om de schaduwen zachter te maken, is hier een briljante foto neergezet. De belichting is meer dan correct uitgevoerd. Werkelijk niets is overbelicht, de detaillering en scherpte zijn goed aanwezig en de zwarte achtergrond geeft een mooie spanning en sfeer aan deze foto met de donker gekleurde zanger. Een knap staaltje werk onder waarschijnlijk erg moeilijke omstandigheden.

Tweede plaats:

Fireman - Hoek van Holland
“Fireman – Hoek van Holland” van ApoJapo1

Een mooie actiefoto van een oefening (?), waarbij je met de neus op de feiten gedrukt wordt. De kracht van twee stralen water (of schuim?) is blijkbaar zo groot dat daar een behoorlijk bataljon mannen voor nodig is. Het bewust gekozen hoge contrast heeft wel als (negatieve) bijwerking dat de detaillering van de brandweermannen eronder heeft geleden en de nevel (of schuim) behoorlijk uitbijt. Voor een z/w compositie geen ramp. Toch verdient het wel een bemerking omdat de foto naar ons idee erdoor heeft ingeboet. De gedeeltelijke kleuring van de slangen op de voorgrond zijn niet erg functioneel (daar wil je de aandacht toch niet hebben?), maar werd door sommige juryleden wel als positief beoordeeld. De diagonaal, nog eens versterkt door de blik van de mannen, in de foto is prachtig. De wazige onderwerpen in de foto (zoals de lantaarnpaal) zorgen voor de nodige diepte en maken het een extra boeiend schouwspel.

Derde plaats:

The fisherman @ Nationaal park De Biesbosch
“The fisherman @ Nationaal park De Biesbosch” van Marcel Tuit

Stuur honderd mensen naar het Biesbosch en negenennegentig komen terug met foto’s van vogels, bomen, poeltjes enz. De honderdste, Marcel in dit geval, heeft ook nog een vissersbootje gespot. Er valt niets aan te merken op deze rustgevende foto. Fraai plaatje van een eenzame visser op jacht naar een mooi visje in het vroegste van de dag. Lekker alleen in de natuur. De visser zit zo’n beetje op een fibonaccipunt. Mooie doortekening in de donkere partijen. Net geen uitbijters en net voldoende tekening in de achtergrond. En, mooi bleekgoud licht, waarbij we ons afvragen of er een kleurfilter (fysiek of softwarematig) is gebruikt. Hoe dan ook, echt of niet, het is erg geslaagd naar onze mening, een prima foto.

Vierde plaats:

Urban crime scene
“Urban crime scene” van Martijn // Tijntjesmile

Van Martijn is altijd wel weer iets aparts te verwachten. Hij schuwt het niet om een hele scène op te zetten. Hij maakt mooi gebruik van hetgeen de omgeving hem biedt, en bouwt deze dan simpel maar fantasierijk om naar een nieuwe werkelijkheid. Ook heeft hij qua licht en kleur de passende sfeer gevonden. Een foto die zo in onze laatste maanduitdaging “Beeldverhalen” kan. Misschien wordt het tijd voor een gesprek van Martijn met het Groninger museum om deze foto in een of andere expositie te hangen.

Vijfde plaats:

Taking a break - Explore
“Taking a break – Explore” van Tom Roeleveld

Met deze extra dik aangezette foto zet Tom een sfeer neer die helemaal bij de titel past. Eenzaam leunt een man op de afzetting langs een boulevard, mijmerend voor zich uitkijkend. Omgeven door een zware vloer en een zware bewolking die op hem drukt. Je vraagt je af wat zijn gedachten zijn, waarom is het zo stil in deze toch zo druk ogende omgeving. De keuze voor z/w is erg mooi, het onderstreept de sfeer. De conversie is erg mooi uitgevoerd. De compositie zou naar ons idee wat beter kunnen, iets minder voorgrond, waardoor het onderwerp iets uit het midden weggetrokken wordt en de invoerende lijnen wat beter gepositioneerd worden. Maar ook in de huidige uitvoering is de foto meer dan een Top 5 positie waard.

Hartelijk dank voor jullie aandacht en ga vooral door met mooie foto’s plaatsen, zowel op Flickr als op onze website. Een website waar we hard aan werken om hem steeds aantrekkelijker te maken, maar daar is jullie hulp bij nodig.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *