FV Flickr Top 5 (34)

Inleiding

Voordat wij een apart fenomeen, dat ons deze week trof, noemen, willen we eerst nog even de huidige werkwijze in herinnering roepen. De jury bestaat op dit ogenblik uit vijf leden. Op vrijdag kijken die leden alle ingezonden foto’s van de week daarvoor door. De foto’s die zij de moeite waard vinden worden dan genomineerd. In de praktijk komt dat neer op het feit dat ieder jurylid zo’n acht tot twaalf foto’s voordraagt. De foto’s met de meeste nominaties – meestal (toevallig) weer zo’n stuk of acht tot twaalf – gaan dan door naar de finalepoule. Op dat ogenblik wordt er alleen nog maar gestemd over die foto’s en mag een jurylid een lijst van vijf foto’s aanleveren, voorzien van een motivering. De motiveringen leiden tot de onderstaande kritieken bij de foto’s.  Een foto die door het betreffende jurylid als beste wordt bestempeld, krijgt 6 punten. Elke volgende foto krijgt een punt minder, eindigend bij twee punten voor foto nummer vijf. Alle punten worden vervolgens opgeteld en levert uiteindelijk de Top 5 op die jullie wekelijks aanschouwen. Natuurlijk is er een mogelijkheid, voordat alles definitief wordt, om je mening bij te stellen naar aanleiding van de motiveringen van de andere juryleden. Daarnaast hebben we bij de invoering van dit systeem ook besloten, dat van iedere fotograaf maximaal één foto in de Top 5 vertegenwoordigd mag zijn. Op die manier proberen we de diversiteit meer te waarborgen.
Het komt geregeld voor dat in de nominaties meerdere foto’s van één fotograaf voorkomen. Dat zijn er meestal – eigenlijk alleen maar – twee stuks. Deze week hadden we echter het fenomeen dat van één fotograaf er vier foto’s genomineerd werden! Dit was zo uniek dat we dat even wilden vermelden. Dat diezelfde fotograaf als weekwinnaar eindigt, is toevallig. In het verleden is vaak voorgekomen dat een fotograaf niet in de Top 5 kwam, ondanks meerdere nominaties.

Weekwinnaar:

Untitled
“National Geographic – Noordpolderzijl” van www.greatpicture.nl

Een monochrome foto waar weinig in gebeurt, maar desondanks veel spanning oproept. Waar is zijn camera op gericht? Het antwoord wordt waarschijnlijk duidelijk als je de volgende foto in de stream bekijkt: een rund. Beide foto’s werden genomineerd, maar deze won het afgetekend. Er zit net wat meer detail in de ruimere omgeving, de foto boeit meer. Mooi uitgevoerde belichting, compositie en afwerking. Het enige gehoorde kritiek puntje was het verstorende hekje linksboven.

Tweede plaats:

One Border Collie, One garden hose.
“One Border Collie, One garden hose.” van DennahzD

Deze vrij harde foto tovert een glimlach op je gezicht. De blik van de hond, richting de geliefde waterstraal, is erg goed gevangen in deze originele foto. De dynamiek en vreugde spatten ervan af, de ene druppel scherp, de andere bewegingsonscherpte. Zelfs in de snorharen is dit effect waarneembaar.  Keerzijde is, dat dit alles, samen met de bewerking en harde kleuren, van de foto wel een erg druk geheel maakt. Een mooie binnenkomer van Dennis. Kritiekpunten waren er richting de oververscherping van de foto en het feit dat het jammer gevonden werd dat het tweede oog net teveel onscherpte vertoont. 

Derde plaats:

PPG Farmsum
“PPG Farmsum” van Bram Reinders

Dat Bram een goede fotograaf is die op de punten die hij aanpakt excelleert, is wel bekend. De foto’s van nachtelijke industriële complexen gaan met stappen vooruit. Blijkbaar waart er een erg vriendelijke fee, of een zeer besmettelijke positief virus, rond in het noorden van Nederland. Er zit daar een groep fotografen die wel vaker in onze Top 5 te bewonderen is.
Niet centraal geplaatst maar direct zo in het oog springend, is een verblindend witte (kerst)ster waar te nemen. Bram heeft gekozen voor een lage horizon met veel zwarte hemel. Daarin komen de rookpluimen wel volledig tot hun recht. Erg goed gezien en prachtig uitgevoerd.
De trein aan mooie, goed uitgevoerde foto’s vanuit deze streek heeft ook een nadeel, zoals mag blijken uit een opmerking van een jurylid: “Een soort foto die ik de laatste tijd veel teveel voorbij heb zien komen (en al vaker plaatsen heeft gekregen in de top 5). Dan geef ik liever de ruimte aan een ander… daarbij is de lamp echt zo storend; hij trekt echt ALLE aandacht”.
Wellicht een leuk discussiepunt, vooralsnog kreeg deze (en de volgende) foto genoeg punten van andere juryleden om in de Top 5 terecht te komen.

Vierde plaats:

CITY LIGHTS,, TASMAN TOWER /GRONINGEN#1
“CITY LIGHTS,, TASMAN TOWER /GRONINGEN#1” van Wim Hazenhoek.

In alle soorten van fotografie is wel iets te vinden over uitspreken van de kracht van herhalingen. Deze foto – die zwaar in strijd was met de foto van Bram, maar nipt genoegen moet nemen met een plaatsje lager in onze Top 5 – maakt daar erg sterk gebruik van. Ondanks dat het verschillende voorwerpen zijn, vertoont de vorm grote overeenkomsten. De diagonale plaatsing, versterkt door de steiger/pijpleiding, is een zalfje voor het oog. De donkere lucht vertoont nog veel detail zonder dat het in gevecht is met het hoofdonderwerp.
Natuurlijk, is er na de opmerking bij de foto van Bram, ook hier aanmerkingen te horen. Zo is er kritiek op de lampen die te veel aandacht vragen en de scherpte meer op de steiger, dan op het hoofdonderwerp – De Tasman Tower – ligt.

Vijfde plaats:

Between Calais and Sangatte / Côte d'Opale
“Between Calais and Sangatte / Côte d’Opale” van zzapback

Rob dacht we lappen even alle regels aan mijn laars. Wat “regel van derden” en wat “niets centreren”. We gaan even de wereld laten zien dat dat toch wel een heel beperkte visie is. De palen in het midden, die leiden naar een in het midden geplaatste horizon en dan ook nog eens niet een vierkante foto (zoals op Flickr voorgesteld), wat in dat geval zou “moeten”. De goede fotograaf laat zien, dat de regels hulpmiddelen zijn en als je weet waar je mee bezig bent dat gewoon links kunt laten liggen. Rob is zo’n goede fotograaf, hij kan en mag spotten met de regels. Wat maakt deze plaat zo interessant, een vraag waar je eigenlijk wel even over na mag denken. Zijn het de mooie pasteltinten, is het de perfecte uitvoering, zijn het de contrasten, is het de mystiek van de vager wordende palen? In ieder geval resulteert het in een nietszeggende maar uiterst boeiende foto, een foto die het intensief bestuderen waard is.

Wij danken jullie weer hartelijk voor de aandacht en het steeds groeiende aantal mooie foto’s.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *