FV Flickr Top 5 (33)

Deze week verwelkomen we vijf nieuwe namen in onze Top 5. Het zijn echter niet allemaal nieuwe leden, sommigen hebben zich al een tijd geleden aangemeld bij onze groep. Toch is er een aantal dat zich nog maar kort geleden aangesloot. Zoals de winnaar voor wie geldt, dat dit zijn eerste wapenfeit is. Het is goed voor onze groep dat er steeds nieuwe fotografen van dit niveau bijkomen.

Zoals waarschijnlijk bekend zijn we gestart met een serie die fotolocaties behandelen. De eerste ging over Ford Eben Emael en aan de tweede (wellicht een wat verrassende locatie) wordt op dit ogenblik gewerkt. Er staat ook een sjabloon in de steigers, om het voor alle leden makkelijk te maken locaties toe te voegen aan het forum. Goede en mooie locaties halen het dan misschien tot een front pageartikel.
In onze Flickr-groep verschijnen zulke mooie foto’s (als voorbeeld noemen we even het noorden van Nederland, maar er zijn er veel meer) dat het absoluut de moeite waard is, dat deze fotografen hun plekjes gaan delen met anderen. Op die manier bouwen we een mooie database op, die Nederland en België (en misschien wel ver daarbuiten) aardig op de kaart gaan zetten op het gebied van fotografie.

Weekwinnaar:

Fallen Giant
“Fallen Giant” van EMS-fotografie.nl

Zoals boven al gezegd is deze foto van Ernie wel een heel erg sterke binnenkomer. We kunnen nog wel meer van hem verwachten, zoals je zelf kunt zien als je even naar zijn site doorklikt.
De titel dekt volledig de lading. Het lijkt een gigantisch grote paddenstoel die bezweken is door natuurgeweld. Dit beeld wordt tevens versterkt door het rechtopstaande takje aan de linkerkant wat lijkt op een boom. Een fraaie DOF en (zachte) scherpte, mooie kleuren en fluweelzachte bokeh is allemaal te vinden in deze foto. Ondanks de eerste plaats waren er ook wat aanmerkingen: de afleidende witte vlekken; een misschien toch niet optimale compositie en een jurylid vroeg zich af of het takje niet juist een negatief element is (kerstsfeertje) en beter weggehaald had kunnen worden, 

Tweede plaats:

Early morning mist
“Early morning mist” van Christiaan Spaan

Een wat klassiek thema, dat hier op subtiele wijze uitgevoerd is. De overgang van de lucht in de mist op de ondergrond, het verloop aan kleur in de lucht en in de mist. De compositie en kadering kunnen zo in de leerboeken als voorbeeld hoe je dit soort zaken aan hoort te pakken. De foto heeft ons wel een jurylid gekost, want die is met zijn hengel de foto ingestapt om te kijken of de snoekbaarzen willen bijten. We hopen dat hij voor volgende week weer terug is.

Derde plaats:

Artemis & Mercedes (43) Oostende voor Anker 2012 3 Foto's - 3 Photo's
“Artemis & Mercedes (43) Oostende voor Anker 2012” van Johnny Cooman

Eenvoudig maar toch zo interessant om naar te kijken en te blijven kijken. Mooie kleuren, erg fraaie bewerking en een mooie compositie zijn termen die in je opkomen. Johnny heeft een ijzersterke serie neergezet van dit evenement, waarbij de ene foto nog mooier is dan de andere. Het enige verstorende element in dit windgeweld vinden we de motorboot op de achtergrond.

Vierde plaats:

Zeehond
“Zeehond” van Niek Nijgh

Je zou de zeehond bijna als huisdier adopteren, zo innemend is deze foto. Maar wellicht is het beter om dit soort zaken aan zeehondencrèche van Pieterburen over te laten. Lekker genietend in het zonnetje, één en al tevredenheid uitstralend, poseert het beest hier voor Niek. Door de gekozen scherpte en kleur van de zeehond steekt hij goed af tegen de onscherpe blauwe achtergrond. Een brandpuntsafstand van ruim 500 mm (eq.) was nodig om dit tafereel vast te leggen. Wellicht is er ook nog wat gecropt, maar dat weten we niet. Het kader (zeker niet unaniem) en de ruis (verscherpen, croppen) waren wel kritiekpunten binnen de jury.

Vijfde plaats:

Hoping time can be frozen
“Hoping time can be frozen” van Robert Weijers

Een erg minimalistische foto, waarbij ieder golfje door de lange sluitertijd (60 seconden) is “weggepoetst”. De horizon is alleen maar waarneembaar door een zeer subtiele overgang in kleur of beter gezegd lichtsterkte. Het gebrek aan diepte wordt perfect opgelost door de plaatsing van de palen in het kader. Je wordt de foto ingevoerd, maar waarheen? Een plaat die helemaal af is.

Dit zijn de keuzes van deze week. Hartelijk dank voor alle aandacht.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *