FV Flickr Top 5 (32)

Een foto die nog net het mooie licht meepikt van de nazomer (planten), een analoog aandoende z/w foto in hartje winter (mensen), een stelletje Schotse Hooglanders op een rij (dieren), een portretfoto (studio) en een experimentele foto van een uiteenspattende zeepbel vormen deze week onze Top 5. Wederom van veel markten thuis, hoewel we daar absoluut niet op aangestuurd hebben. In onze finalepoule was het aantal categorieën natuurlijk nog veel omvangrijker. Stilleven, architectuur, mist (in diverse vormen) en urban kwamen in die poule ook voor. Opvallend was het dat de echte herfstfoto’s ontbraken. Maar laten we ook eerlijk zijn, we kijken uit naar de eerste foto’s met sneeuw en ijs, wie weet, is het over een paar weken al zo ver.

Weekwinnaar:

The camera captures light, our minds capture images
“The camera captures light, our minds capture images” van PeterJ©

Achter deze diepzinnige titel gaat een erg mooie foto schuil. Sepia wordt vaak misbruikt, hier voegt het echt de warmte toe waar deze foto om vraagt. Het (tegen)licht is knap gevangen in de scherpe aren, die compositorisch op een mooie plaats in de foto zijn gezet. De schaduwwerking en de goed gekozen scherptediepte zorgen dat deze foto boven zijn eigen maaiveld uitstijgt. Mooie bewerkt, weloverwogen gefotografeerd, een eerste plaats waardig naar de mening van de jury.

Tweede plaats:

marlboro women
“marlboro women” van rikvandenhende

Hartje winter 2009. De foto ademt de kou uit, koude die ons wederom ten deel zal vallen in de komende maanden. De vrouw zal zich waarschijnlijk nooit bewust zijn geweest dat er een foto van haar gemaakt is, noch dat die foto in een Top 5 zou belanden. Rik heeft het tafereel vastgelegd met een 300 mm objectief (480 mm eq.) met een sluitertijd van 1/200 seconden. Als hij daar geen statief voor gebruikt heeft is dat onder deze omstandigheden een behoorlijke klus. We menen ook wat onscherpte (verschillende soorten) waar te nemen. De z/w conversie is mooi uitgevoerd met nog net voldoende doortekening in de schaduwen en optimaal gebruik makend van het tegenlicht dat als een prachtige gloed in de rook en als een omlijsting van de vrouw te zien is. De foto doet erg analoog aan en dat bedoelen we (bij een z/w foto) als een compliment.

Derde plaats:

Two times three plus one
“Two times three plus one” van ToonS VisioN

Antoon kwam bij wijze van toeval deze Hooglanders tegen en moest dus direct naar zijn camera grijpen, echter niet zonder de nodige voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.
De compositie is fraai, 3 beesten vooraan, mooi in focus, 3 beesten erachter, goed herkenbaar maar ook echt uit focus, het tafereel wordt afgesloten door een vage “generaal” (natuurlijk met een ander uniform) die zijn troepen overziet. Door het hogere camerastandpunt en het wat nevelige weer ontstaan lagen, die diepte geven aan de foto. De generaal had wat lager mogen staan en was op het forum (interessant, want Antoon heeft nog veel meer mooie foto’s neergezet) ook onderwerp van discussie. De stoottroepen vooraan hadden we graag iets helderder en krachtiger gezien. Punten waarmee de foto nog echt aan impact kan winnen.

Vierde plaats:

Anne-Tjitske 1
“Anne-Tjitske 1” van Stiinno

Deze dame heeft wel eens eerder de Top 5 gehaald (toen had ze alleen een andere kleur ogen). Of het aan het model ligt of aan de fotograaf, laten we even in het midden. In ieder geval is Stijn druk bezig met studiofotografie en heeft voorafgaand aan deze sessie nog wat adviezen ingewonnen. Wel beschouwd is het totale forum dus een beetje eigenaar van deze foto.
Dat hij de goede ideeën uit de adviezen heeft gehaald is duidelijk. Er zijn nog punten van kritiek (half afgesneden lichaamsdelen), maar die wegen niet op tegen de totaalindruk die deze foto maakt. Een mooie pose en uitstraling, een goede uitlichting (met beperkte middelen) en belichting, maken het een erg plezierige foto om te bekijken. We adviseren Stijn om vooral door te gaan op zijn weg vol ontdekkingen.

Vijfde plaats:

Bubbleburst
“Bubbleburst” van Martijn // Tijntjesmile

Als onderdeel van zijn set “Experimental” is Martijn nu bezig met fraaie opnames van het “leven” van zeepbellen. De serie is nog klein, maar meer dan de moeite waard. Uit zijn opmerkingen is op te maken dat er nog wel een aantal foto’s zullen volgen, te meer omdat Martijn, als perfectionist, nog niet geheel tevreden is. Mooie kleuren en HET moment zijn de ingrediënten die deze foto erg mooi maken. Ook hier weer een perfecte uit- en belichting. De scherpte en scherptediepte zijn van eenzelfde topniveau. Een foto waar gewoon niets op aan te merken is, of het zou moeten zijn dat we nog net twee druppeltjes aan de rechterkant missen… Dit soort foto’s verklaart ook gelijk de oorsprong van een wijnglas. Martijn, we kijken vol belangstelling uit naar de foto’s die gaan volgen.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *