FV Flickr Top 5 (31)

De herfst verliest terrein, sterker nog de lente wint deze week. Weliswaar een late lente, van alweer even geleden, maar toch! Is het ons verlangen naar de lente dat deze foto juist nu in onze groep gepost wordt? Nee, dat zal het niet zijn. De herfst loopt inderdaad op zijn eindje, maar er zijn nog steeds mooie herfstfoto’s te maken. Daarnaast wil geen enkele fotograaf de winter overslaan. Het kwakkelweertje van Nederland zorgt er toch maar mooi voor dat we wel vier seizoenen, vier zeer verschillende seizoenen met ieder zijn specifieke schoonheid hebben. Toch wint de lente. Waarom dan? Het is simpel, het laat zich vertalen in klasse. Deze week hebben we met een zeer bijzondere plaat te maken, een foto die je maar heel sporadisch voorbij ziet komen. Zelden (maar het is niet uniek) is de jury ook zo uitgesproken in haar beoordeling, deze week dus wel.

Weekwinnaar:

Late Spring Landscape
“Late Spring Landscape” van Photography D&D

Als je naar deze foto van onze nieuwkomer in de Top 5 kijkt, vraag je je af of je nu naar een foto dan wel naar een schilderij kijkt. Een schilderij dat bijna ingedeeld zou kunnen worden bij de naïeve kunst, met name door de keus van de kleuren en de popperige boompjes. De wolken zijn aangezet, waarschijnlijk door het gebruik van een gradiënt grijsfilter. Het landschap is bijna angstig leeg, op drie boompjes en een onmisbare tractor aan de horizon na. De afwisselende donker- en lichtgebieden geven een erg goede diepte aan de foto. Schuine lijntjes die driehoekjes vormen is volgens de regelen der kunst. Dat lijkt eenvoudig, maar hier is het wel heel erg goed gekozen. De uitsnede is apart. Wie kiest er nu voor vierkant voor dit type foto? Veel is gewaagd in deze foto, maar het pakt allemaal heel erg goed uit. Goed doordacht, zich losrukkend van de norm. Een zeer vette eerste plaats met een score van 23 van de 24 punten in de finale. Nee, over deze foto bestond echt geen enkele twijfel onder de juryleden. Een jurylid zou hem zo in Wognum in het museum willen hangen.

Tweede plaats:

Autumn fairytale
“Autumn fairytale” van hknatuurfoto (Hans Koster)

Hans geeft een mooie presentatie van een beukenbos. Maar hij moest het ons weer even moeilijk maken. Hij post ook nog even een “Speulderbos“, een erg vergelijkbare foto, maar toch weer heel anders. De jury stemt verdeeld… wat gaat het worden, toch maar de “Autumn fairytale”. Maar is dit de beste van de twee? Maak dat maar zelf uit, deze kreeg in ieder geval de meeste stemmen en ging daarom door naar de finale. Daar kwam hij eenvoudig, op gepaste afstand, op de tweede plaats.
Waarom spreekt deze foto zo aan? Wat kale stammen, een klein beetje grond met bruine bladeren. Hier en daar nog een takje met blaadjes. Het is de eenvoud, het mooie mysterieuze licht dat door de bomen valt, de takken met bladeren die juist voorkomen dat de foto saai wordt. Als je wat langer kijkt, wat verder analyseert, dan zie je wel waarom deze foto echt de tweede plaats verdient. Een knappe foto, waartoe maar weinigen in staat zijn om dit zo neer te zetten.

Derde plaats:

Square @ Het Koetshuis
“Square @ Het Koetshuis” van Peter Schenkel

Het is de dag van het spotten met regels. Wie bedenkt het om een zodanig standpunt in te nemen dat de neusgaten vol in beeld komen. Het licht, dat Peter natuurlijk niet in de hand had, is keihard, de schaduw valt totaal verkeerd, zodat de oogkassen donker worden en een vette zwarte streep over de mond loopt. Wat niet mag, maakt deze foto ook nu weer zo sterk. Het lage standpunt is mooi gekozen, het brengt spanning in de foto. De emotie druipt van de foto af, te meer omdat het geconcentreerde gezicht alle aandacht opeist. Het licht op de foto is mooi onder controle gehouden. De onscherpe hand, druk muziek makend. Je ziet de muziek, je voelt de muziek. De jury verwacht volgende keer een uitnodiging, want dit hadden we eigenlijk niet willen missen.

Vierde plaats:

CITY LIGHTS,,, LEEUWARDEN
“CITY LIGHTS,,, LEEUWARDEN” van Wim Hazenhoek.

Hoewel niet de sterkste plaat van Wim die we tot nog toe gezien hebben, is hij toch maar weer goed genoeg om op de vierde plaats te eindigen. Dit soort foto’s is door Wim tot een speciale kunst verheven en hij blijft er ons mee verrassen. De scherpte en belichting zijn weer onberispelijk. De reflectie is erg mooi, maar heeft ook wat storende factoren, waarvan de oranje verkleuring het meeste opvalt. De witte boot rechts paste nog maar net…….

Vijfde plaats:

Untitled
“Untitled” van MatthewDaelman

Zelden hebben we zo lang gediscussieerd over de vijfde plaats. De meningen waren behoorlijk verdeeld. Nadat de stofwolken opgetrokken waren, was het Matthew met zijn “Untitled” (als “title”) die boven kwam drijven.
Licht van de oude meesters. Gewaagd en moedig om zoveel diepzwart voor de donkere partijen te gebruiken. Het licht wordt hierdoor sterk benadrukt en daarmee het onderwerp. Soms zie je de lichtbaan in een donkere ruimte; hier niet. Dat maakt de foto des te dramatischer (er is licht, maar je ziet het niet). De dramatiek zou mogelijk nog kunnen worden versterkt door een wat andere pose van het model.
Matthew heeft veel in huis. Dat bewijst hij weer eens met deze totaal andere foto dan we van hem gewend zijn. We (althans de meesten) denken met een goed resultaat, met toch nog een vijfde plaats als bekroning.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *