FV Flickr Top 5 (30)

Het wordt saai, maar ook deze week hadden we weer te maken met een groot aantal sterke inzendingen. Mooie, echt mooie foto’s vielen daardoor buiten de boot. Daar staat natuurlijk tegenover dat we naar ons idee een Top 5 hebben kunnen samenstellen die weer erg de moeite waard is. Een Top 5 met twee nieuwe fotografen in de gelederen. Beide “nieuwelingen” hebben hun heil gezocht aan het strand. Beide fotografen hebben een foto die te maken heeft met het ruwe weer dat onze kust kan teisteren. Toch zijn beide foto’s totaal verschillend, zo verschillend als eigenlijk alle 5 de foto’s in deze Top 5 zijn. Eén van de sterke punten naar onze mening: een diverse groep fotografen in onze Flickr-groep.

Weekwinnaar:

AZTEC MAIDEN drifted ashore on the beach at Wijk aan Zee

“AZTEC MAIDEN drifted ashore on the beach at Wijk aan Zee” van Oort2.nl

Peter heeft de bijna één jaar oude foto nieuw leven ingeblazen door hem in onze groep te plaatsen. Een gedenkwaardig moment dat zo’n groot schip op een zandbank loopt en gelukkig zonder verdere schade aan te richten weer los komt. De timing, met de opspattende golf en wat meeuwen als entourage is perfect. Een indrukwekkende foto die we met een eerste plaats waarderen.

Tweede plaats:

Sunrise @ PPG industries

“Sunrise @ PPG industries” van Martijn // Tijntjesmile

Na één week van afwezigheid is onze recordhouder weer terug met een ijzersterke foto. Het lijkt wel of hij alle elementen naar zijn hand heeft weten te zetten. Het water is spiegelglad en verzorgt een perfecte reflectie; de rook verzorgt prachtige pluimen die enerzijds grauw, dik en massief zijn en anderzijds fraai opgelicht worden door de net ontwakende zon; het kleurverloop in de lucht (en dus ook in het water) maakt de foto af. Het contrast van dit fraaie natuurfenomeen zorgt dat zelfs het lelijke industriële complex een mooi schouwspel wordt. De kadering is goed gekozen, een foto waar we alleen waardering voor uit kunnen spreken.

Derde plaats:

Brave Beachwalkers

“Brave Beachwalkers” van RobK1964

De tweede nieuwkomer in onze Top 5 is Rob. Een fraaie titel begeleidt deze zwaar aangezette foto, waarin alles aanwezig is om een spannend schouwspel te bieden. Knetterhard licht en een laagstaande zon. Een fantastische wolkenpartij met centraal een zich boven zee uitstortende regenbui. Twee figuren en een hond die dit tafereel binnenstappen. De belichting en perspectief zijn fraai. De ultieme scherpte ligt wel erg in de voorgrond. De vraag is of dit al dan niet opzettelijk is. Het is wel de voorgrond die je verder de foto intrekt.

Vierde plaats:

one hundred years

“one hundred years” van Spinool

Een pakkende z/w foto waaraan een droevige mededeling wordt gekoppeld. Is dit beter uit te drukken dan in een zo contrastrijke foto, waarbij de veel te vroege dood ook nog eens gekoppeld wordt aan het nieuwe leven? Heel mooi licht (ondanks de uitbijter op het voorhoofd), heel verstild, prachtig vastgelegd. De lichtvlek links – haren, een baard? – maakt de gewaagde compositie mogelijk. Datzelfde licht, dat door sommige juryleden erg werd gewaardeerd, zorgde ook voor opmerkingen dat het juist de foto slechter maakt/verstoort. Namens de jury en de crew van Technyx willen we Richard van harte condoleren.

Vijfde plaats:

Autumn 2012 (V), Amsterdamse Waterleidingduinen

“Autumn 2012 (V), Amsterdamse Waterleidingduinen” van Pjerry 😉

Jammer genoeg is het in de Amsterdamse Waterleidingduinen niet echt een uitdaging om een vos mooi vast te leggen. De vossen zijn daar, door de mensen die ze allerlei voedsel toestoppen, bijna verworden tot huisdieren. Toch heeft deze foto een aantal kenmerken, dat het rechtvaardigt dat hij in onze Top 5 terecht is gekomen. Het is een foto met een fraaie DOF en mooie compositie, waarbij de blik van de vos op het juiste moment en scherp is gevangen. De kleuren werden door een jurylid (gezien op een laptop) als soft en grauw gekarakteriseerd.

Wij danken jullie hartelijk voor de mooie inzendingen en het lezen van dit juryrapport.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *