FV Flickr Top 5 (3)

Deze week moesten we kiezen uit 66 inzendingen in onze Flickr-groep, waarover de jury erg te spreken was. De mooie inzendingen brachten echter wel een ander probleem met zich mee. Er moest een flinke discussie gevoerd worden, voordat we tot ons uiteindelijke lijstje van vijf kwamen. Dit werd mede veroorzaakt doordat een aantal inzenders meerdere mooie foto’s plaatsten. Vanwege de diversiteit in de selectie kozen juryleden dan één van zijn/haar foto’s, maar jammer genoeg wel een andere. Uiteindelijk hebben deze discussies geleid tot een beter inzicht in de genomineerde foto’s en zijn we uiteindelijk tot onze keuze gekomen. Een keuze die er naar onze mening wederom mag zijn, een groot compliment voor de groep.

De weekwinnaar:

Een foto die tijdens de discussie steeds verder kwam bovendrijven en uiteindelijk welverdiend gaat strijken met de eer van weekwinnaar.

Trading Post Bluff, Utah

“Trading Post Bluff, Utah” van www.eduardvanmil.com

Miste Eduard vorige week maar net de top 5, deze week slaat hij ijzersterk terug met een eerste plaats. Zoals al gezegd was de jury unaniem lovend over deze foto. Een perfecte boeiende compositie, mooie belichting, western-look (mede door die belichting) en goede lenskeuze, waren de “superlatieven”die langs kwamen. “Een urbex-foto buiten”…….. als dit zou bestaan.

Tweede plaats:

Hans Vink houdt ervan om onze groep regelmatig te verrijken met een serie themafoto’s van hoog niveau. Dit keer heeft hij weer zijn geliefde Noordwijker strand gekozen en daar een “tennisveld” onder de naam “-Game, set & match-“, naar toe gesleept. Hij heeft in zijn foto’s op verdienstelijke wijze verschillende technieken toegepast, hoewel dit punt aanleiding gaf voor discussies. Hij maakt in de serie op krachtige wijze gebruik van de natuurlijke elementen als lucht/wolken, duinen, strand en water. Uiteindelijk heeft de jury gekozen voor de volgende foto:

-Game, set & match-

“-Game, set & match-” van www.hansvink.nl

Met enige fantasie kun je je hier voorstellen dat de wedstrijd afgelopen is, wat recht doet aan de titel van de foto. Net als de rest van zijn serie knalt de originaliteit van de foto, is de compositie sterk en heeft het een sterk verhaal. Technisch zijn de foto’s ook nagenoeg volmaakt. 

Derde plaats:

Donna Da Yettta heeft duidelijk de banden met een fotostudio aangehaald. Dat is terug te vinden in het werk dat ze momenteel laat zien. Ondanks het mooie werk, zijn er toch nog wel wat aanmerkingen op de foto die we hebben gekozen. Dit kostte uiteindelijk een hogere klassering dan de huidige derde plaats, maar laten we wel wezen, een derde plaats is een erg mooie plaats.

Anna

“Anna” van Donna Da Yettta 

Het eerste dat opvalt, is het selectieve kleurgebruik. Maar waar normaal het onderwerp ingekleurd wordt, heeft Donna hier gekozen om juist het onderwerp niet in te kleuren, m.u.v. de ogen. Het linkeroog van het model is haarscherp, het andere oog is scherp genoeg. Hierdoor komt de indringende en intrigerende blik goed uit.  De belichting is erg mooi.

Er waren echter ook kanttekeningen. Het duidelijke studiolicht, m.n. in het linkeroog, doet afbreuk aan het jungle-effect van de foto. Het storende grijze vlakje linksonder en de niet perfecte inkleuring van de bladeren aan de randen, zorgde dat deze foto uiteindelijk met een derde plaats tevreden moet zijn. 

Vierde plaats:

De enigszins cliché matige foto die toch wel een aantal zaken extra biedt dan de “normale cliché”, al is het maar dat je er boter, kaas en eieren mee kunt spelen, werd beloond met een vierde plaats. De jury was erg verdeeld over deze foto. Waar voor de ene de felle kleuren juist één van de criteria was om deze foto te kiezen, viel hij juist om diezelfde reden bij andere juryleden af.

tic-tac-toe

“tic-tac-toe” van betuwefotograaf 

Vooral het sterke punt van deze foto, de fraaie condensstrepen in de lucht en het water, zorgde voor de nominaties. De felle kleuren werden daarbij geprezen. Een vierde plaats misstaat deze foto absoluut niet.

Vijfde plaats:

AWHuitema verraste ons met een zeer fraaie z/w foto, die uiteindelijk op de vijfde plaats terecht kwam.

Abandoned house

“Abandoned house” van awhuitema

Ondanks het minder interessante onderwerp is hier toch een foto neergezet die het onderwerp wel interessant maakt. Een fraaie bewerking, die misschien nog wel iets beter kan, en een mooie belichting zijn opmerkingen die gemaakt werden. Een knappe foto, waar je in eerste instantie overheen kijkt, maar steeds sterker werkt naarmate je hem meer ziet. De nieuwsgierigheid wordt gewekt door de weerspiegeling in de ramen; wat gebeurt binnen, wat is buiten… 

Dit is onze selectie van deze week. Een selectie die, zoals ik al aangaf, bij ons wat meer discussie opgeleverd heeft dan afgelopen weken. Een zeer positief teken en we zien dan ook vol verwachting uit wat komende week ons gaat brengen.

Er is aan ons gevraagd om de complete lijst met nominaties bekend te maken. Na intern overleg hebben we besloten dat niet te doen. Echter als de roep om dit welbekend te maken groter wordt, wie zijn wij dan….

Veel succes komende week. 

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *