FV Flickr Top 5 (29)

De week zien we veel bekenden terug in onze top 5. Heeft dat met de smaak van de juryleden te maken? Zijn we eenzijdig in onze beoordelingen? Gezien de reacties die we wekelijks krijgen, zal dat niet het geval zijn. Vaak zien we in de commentaren staan dat het 5 totaal verschillende foto’s selecteerden. Dus als onze smaak de oorzaak is, dan is die smaak toch zeker erg divers. Afgezien van het feit dat er vaak veel mooie foto’s geplaatst worden – veel meer dan wij in onze top 5 kunnen plaatsen – denken we, dat er een aantal fotografen zijn die toch net wat meer brengen en daardoor wat vaker in onze top 5 terugkomen. Laat je hierdoor niet ontmoedigen, maar zie het als een uitdaging om boven hun en jouw niveau uit te stijgen. Inspiratie kun je meer dan genoeg halen uit onze mooie Flickr-groep.

Weekwinnaar:

Louvre

“Louvre” van BertBeckers

In deze foto van het Louvre, dat oud en nieuw op een bijzondere wijze verbindt, laat Bert weer eens zien hoe je nou eigenlijk architectuur hoort te fotograferen. Dit gebouw, dat al zo vaak gefotografeerd is, wordt hier op een mooie originele manier neergezet. De kijker wordt getrakteerd op een perfect lijnenspel. Twee van de lijnen, en niet meer, om het spannend te houden, starten exact in een hoek. De horizontale lijn aan de onderkant loopt ook echt horizontaal. Perfectie tot in de details. De bijna monochrome foto roept een fraaie sfeer op. Wederom is Bert het gelukt om een foto neer te zetten zonder mensen die afbreuk aan het geheel zouden (kunnen) doen. We vinden het alleen jammer dat we toch nog wat artefacten waar kunnen nemen, zoals (waarschijnlijk een flare) rechts boven in de lucht.

Tweede plaats:

Moments of romance

“Moments of romance” van marco paint

Een perfect gekozen titel voor een mooi gecomponeerde scherpe foto. De DOF is fraai, waardoor het gaas, dat normaal gesproken erg storend is in “dierentuinfoto’s”, hier juist een toegevoegde waarde geeft met misschien een diepere betekenis: Romantiek, ook in gevangenschap…. De vogels zijn ondanks de tegenlichtopname nog goed te herkennen. Kortom: de sfeer is prachtig, een foto om verliefd op te worden….

Derde plaats:

-

“-” van birgitt surma

De foto wordt boeiend door de “verboden” compositie met het hoofdonderwerp in het midden (waar sommige juryleden ook kritiek op hadden). De vogels en de lichtere baan links in lucht zorgen dat je automatisch bij het onderwerp uitkomt. De verschillen in (on)scherpte zijn intrigerend. Ongetwijfeld een foto waar de nodige bewerkingen op los zijn gelaten. Meerdere foto’s? Wellicht, wellicht gewoon PS of was het echt zo? We weten het niet. Feit is dat het een fraaie foto is die je doet denken waar het meisje naar onderweg is en of waar ze naar kijkt. Een enkel minpuntje: het model lijkt geen armen te hebben…

Vierde plaats:

Golden autumn

“Golden autumn” van hknatuurfoto (Hans Koster)

Het mooie van de herfst is bijna voorbij. Hoewel we daar buiten hard mee geconfronteerd worden, kunnen we er binnen nog volop van genieten, mede dankzij deze foto van Hans. Een zeer geraffineerde foto van puur sfeer en kleur. Meer dan 80% is onscherp, maar wel een prachtige onscherpte. De herfstzon spat eruit. De verschillende kleuren van de paar scherpe beukenblaadjes geven net dat beetje spanning dat we zoeken. De aanwezigheid van de donkere plekken in de achtergrond vonden we een minpunt, vooral de vlek bovenin, net als het grote gele vlak dat iets te veel om aandacht schreeuwt.

Vijfde plaats:

Hof van B

“Hof van B” van MatthewDaelman

Matthew begint ondertussen al een oude bekende te worden in onze top 5. Met zijn Hof van B kon hij nog net aanschuiven in ons rijtje. Een mooi vastgelegde lichtval. De aandacht ligt sterk in het centrale lichte gedeelte waar de trappen omheen kronkelen. De schaduwpartijen hebben net genoeg doortekening. Je monitor moet goed afgesteld zijn, anders mis je heel veel detail. Daar schuilt ook de kracht: een “zoekplaatje”, waarin je blijft ontdekken.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *