FV Flickr Top 5 (27)

Deze week hebben we weer veel nieuwe plaatsingen gehad. Dat we niet alleen de kwantiteit belangrijk vinden, is ondertussen wel bekend. De kwaliteit is waar we echt voor gaan. Nu doet het leuke zich voor dat je heel mooi binnen de jury kunt zien hoe het met de kwaliteit van de week gesteld is. Zijn er maar een paar uitschieters, dan hebben we ook maar erg weinig foto’s na de eerste nominatie. Zo erg zelfs dat we bijna onze top 5 al klaar hebben, we moeten dan bij wijze van spreken alleen nog maar de volgorde bepalen. Is de kwaliteit breder en hoger, dan zie je ook veel meer verschillende keuzes bij de jury ontstaan. Ondanks dat maar 4 van de 5 juryleden deel konden nemen aan de nominatieronde van deze week, hadden we 31 (!) foto’s op onze shortlist staan. Nog maar nauwelijks een shortlist te noemen. Van die 31 gingen er uiteindelijk 10 foto’s naar de finaleronde. Voor sommige erg vervelend. Zo hadden we van één fotograaf twee foto’s in de finaleronde, één daarvan had zelfs de meeste nominaties ontvangen. Toch eindigde die foto als zesde en zien we dus niet terug in onze Top 5. De foto’s die het wel gered hebben zijn:

Weekwinnaar:

Today I saw a flying Toller

“Today I saw a flying Toller” van Hans Surfer

Hans weet ons bijna wel wekelijks te verblijden met mooie, altijd technisch (vrijwel) perfect uitgevoerde hondenfoto’s. Deze week is zijn foto wel heel bijzonder en dat levert hem de eerste plaats op. We nemen een vrij grove korrel waar, waarschijnlijk te wijten aan de ISO 1250 en misschien nog wat cropwerk. Hans heeft deze waarden natuurlijk bewust gekozen, om toch nog op 1/1000 s te kunnen schieten. Een duizendste seconde lijkt een hele korte tijd, maar wij staan er toch wel versteld van, dat met deze sluitertijd een als een dolle op je afspringende hond, zo extreem scherp gevangen kan worden. Techniek van de bovenste plank. Het prettige, vrolijke hondje is precies op het juiste moment vastgelegd, wat in de titel nog eens benadrukt wordt. Wij zetten met alle soorten van genoegen deze foto in onze eregalerij op Flickr.

Tweede plaats:

#tbt #throwback #girl

“#tbt #throwback #girl” van rob stigter

Het is het allemaal net niet. Wij hebben het dan niet over de kwaliteit van deze foto, maar over de techniek en stijl. Hij neigt naar soft-focus, maar is het niet. Het heeft kenmerken van high-key, maar is het niet. Het lijkt wat contrast te missen, maar mist het niet. Het is gewoon een erg mooie foto, mooie kadering, mooi moment met dat open mondje en mooie scherpte. Een pakkende foto die erg goed is uitgevoerd en vooral een foto die boeit. Het mooie natuurlijke licht, de vierkante uitsnede en de blonde wilde krulletjes voor de oogjes, tonen aan, dat het een foto is waarover is nagedacht , met de intentie om hem zo natuurlijk mogelijk te houden. Het enige gehoorde kritiekpunt was dat de OOF deel (m.n. onder en boven) wel onnatuurlijk overkwam. Misschien iets te hard aan het schuifje getrokken?

Derde plaats:

Hoog in een boomstam !

“Hoog in een boomstam !” van rikvandenhende

Rik waarom staat deze foto nog niet in onze nieuwe maanduitdaging “Herfst” (Discussie en Competitie)? Het zal wel zijn omdat Rik andere mensen nog een kans wil geven…. Maar zo eenvoudig gaan we het niet maken, wij verwachten eerdaags deze foto in onze competitie te zien verschijnen! Technisch een gave foto met mooi licht op de paddenstoelen, een mooie DOF en bokeh en erg fraaie kleuren. Over de compositie waren de meningen binnen de jury verdeeld. De meningen liepen van “lovend” via “veel lege ruimte rechts” tot “de paddenstoelen moeten naar beneden vanwege de oriëntatie van de hoedjes”. Wij zijn benieuwd welke meningen de lezers hebben.

Vierde plaats:

Toronto

“Toronto” van MatthewDaelman

Men ziet wel vaker foto’s vanuit een vliegtuig genomen. Echter, zelden zie je dat op deze wijze. Nu Matthew zich even aan zijn kastelen en Urbex kon onttrekken moest hij blijkbaar toch iets anders speciaals doen. En dat is gelukt. De scherpte, of moeten we zeggen het softe van de stad (de wolken zijn nog scherper) en de bijna monochrome blauwe kleur roepen een heel speciale vintage sfeer op. De foto mist daardoor ook wat diepte. De uitsnede met de wolken rondom, de stad centraal met als blikvanger de spits, die (bijna) in het hart van de foto is gesitueerd, maken het geheel tot een fraai schouwspel.

Vijfde plaats:

Panorama Colosseo

“Panorama Colosseo” van JoramPhoto

Joram heeft deze week twee fraaie panoramafoto’s geplaatst. Twee foto’s waarmee hij duidelijk laat zien de techniek te beheersen. Deze  foto, die zo minutieus is dat je hem bijna met een vergrootglas moet bekijken, kon ons het meest bekoren. Er zijn geen/nauwelijks vervormingen waarneembaar en het geheel oogt zeer natuurlijk. Dat is weleens anders bij panoramafoto’s… De mensen zijn kleine details, wat de grootsheid van dit majestueuze bouwwerk nog eens extra benadrukt, zo dat al niet duidelijk was. De lichtval zorgt voor nog een extra levendig detail.

Wij danken jullie hartelijk voor de aandacht en alle mooie inzendingen. En… vergeet de maanduitdaging niet, want wie maakt op dit ogenblik nou geen foto’s met het thema “herfst”.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *