FV Flickr Top 5 (26)

Het eerste halve jaar Top 5 is een feit. Gezien de commentaren en het aantal “likes” blijkt de formule aan te slaan. Natuurlijk – om te voorkomen dat we inslapen – mag er ook best opbouwende kritiek geleverd worden. In dat half jaar zijn 61 verschillende fotografen in het zonnetje gezet. De top 20 van mensen die het meest in de Top 5 zijn voorgekomen, hadden minimaal 3 vermeldingen. De 11 hoogst geplaatste fotografen behaalden minimaal vier vermeldingen. Aan die getallen moeten niet te harde conclusies verbonden worden, omdat de één meer foto’s plaatst dan de ander, maar toch, als je net als Martijn, negen keer een foto in de top 5 hebt, wil dat wel zeggen dat je – in de ogen van de jury -een zeer verdienstelijke fotograaf bent. Zonder de anderen te kort te willen doen, plaatsen we hier die top 11 (een lijst van 61 mensen is wel erg lang).

Top 11 na 26 weken

In de derde kolom is aangegeven welke plaats ze gemiddeld hebben gescoord. Over een half jaar worden de volgende statistieken gegeven.

Weekwinnaar:

Speedy clouds / Rijnhavenbrug / Rotterdam

“Speedy clouds / Rijnhavenbrug / Rotterdam” van zzapback

Een ultragroothoek, een zeer lange sluitertijd, een klein diafragma en een fotograaf die weet waar hij mee bezig is, zijn de ingrediënten voor deze fraaie avondopname. De focus ligt op de 2 bolsters, maar de gebouwen zijn natuurlijk nog scherp genoeg dankzij de keuzes van brandpuntsafstand en diafragma. Mooie horizontale, diagonale en verticale lijnen kruisen elkaar. Door de groothoek werken de wolken erg mooi mee en geeft de indruk van een explosie achter de middelste torens. De lijnen doen ons denken aan een psychedelische “zoom-foto”, waarbij je de foto in wordt gezogen, maar dan met een rustige en realistische voorgrond.

Tweede plaats:

Beachfun at sunset I

“Beachfun at sunset I” van Guy J.

Een mooie tegenlicht opname met nog net wat details in de silhouetten. Een foto van een prachtige zonsondergang met mooie wolken. Heel erg gewaagd om de vrouw zo dicht aan de rand te plaatsen, maar terecht. Een mooi voorbeeld dat er regels zijn om gebroken te worden. De vrouw is nu de tegenhanger van de zon, waardoor het geheel weer in balans is. Het enige gehoorde punt van kritiek was dat de horizon te hoog ligt en dus de voorgrond wat minder had mogen zijn.

Derde plaats:

breakwater

“breakwater” van Jack Poels

De bewerking van deze foto is zeker origineel te noemen. Een fraai perspectief gevormd door de palen in het zand/water en het afgekalfde zand. De fraaie tonen maken deze foto af. Door de kaarsrechte reflectie van de palen lijkt het alsof we door het water heen kunnen kijken. Een zo gewaagde manier van opmaak zorgt ook voor andere geluiden. Binnen de jury waren er meerdere opmerkingen over een “onplezierige” z/w omzetting, waarbij ook de opmerking kwam dat de foto in kleur wel eens veel mooier zou kunnen zijn. De sterke vignetting aan de bovenzijde werd als overdreven beoordeeld.

Vierde plaats:

They died for us

“They died for us” van Marc Gommans

Op Flickr wordt deze foto zeer goed gewaardeerd met o.a. 2 galeries en 80 favs. Dit heeft geen enkele invloed op de jury, sterker nog, dit werd eigenlijk pas geconstateerd nadat de keuzes al gemaakt waren. Van dit soort oorlogskerkhoven zie je regelmatig foto’s langs komen. Deze foto onderscheidt zich, doordat nu eens niet uitdrukkelijk gebruik gemaakt wordt van de symmetrie in de plaatsing van de kruisen. Een fraaie en knappe compositie. Hier worden de objecten in hun omgeving geplaatst met een fraaie besneeuwde ondergrond en lange slagschaduwen. De scherpte is fraai geplaatst, waardoor de namen op de eerste twee graven te lezen zijn. Door de bewerking wordt een goede sfeer opgeroepen. Maar ook hier werd er commentaar geleverd op diezelfde onnatuurlijk ogende bewerking. Er is duidelijk sterk doorgedrukt en tegengehouden, waardoor je een vreemd lichtverloop krijgt. De schaduwkant is net zo licht als de voorkant, die ondanks de sterke belichting bij de voorste kruizen ook al in de halfschaduw ligt. De vignetting is wat (te) overduidelijk aanwezig en mist subtiliteit. Maar de waarderingen voor deze foto vertellen ons misschien wel dat we te kritisch zijn op die punten.

Vijfde plaats:

Elderly woman in the middle of telling stories

“Elderly woman in the middle of telling stories” van PvRFotografie

De foto is al een verhaal op zich. Technisch een fantastisch portret. Mooi natuurlijk licht en een prachtige kleuromzetting naar bijna zwart/wit. De fraaie harde gradatie benadrukt de lijnen in het doorleefde gezicht en op de armen en handen. Je ziet een vrouw die geleefd heeft en nog midden in het leven staat (zit :)) Het gekozen standpunt en de compositie met nadruk op de grote werkhanden vinden we perfect. Deze vrouw heeft vast iets bijzonders te vertellen, dat kan niet anders. Het randje, dat de indruk van een oude foto op moet roepen werd minder gewaardeerd.

Hartelijk dank voor jullie aandacht en op naar de volgende mijlpaal…. één jaar Top 5.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *