FV Flickr Top 5 (25)

Een jury met één competitie per jaar heeft het toch maar erg eenvoudig. Zij schrijven een inleiding specifiek voor die wedstrijd en je hebt een jaar de tijd om inspiratie op te doen. Hoe anders is het voor die arme jury die iedere week een inleiding moet schrijven. Een dergelijke jury gaat in herhalingen vervallen, dat kan niet missen. Veel/weinig inzendingen; goede inzendingen; nu al zoveel leden; enz., enz. Normaal gebeurt er altijd wel iets waar we over kunnen schrijven. Zo niet deze week, dus er was geen stof. En dat merken jullie nu ook. Het enige dat er te melden is dat dit alweer de 25-ste “competitieweek” is en het andere is dat jullie wat vaker op de fora op deze site zouden moeten komen. Maar ook dat zijn min of meer (bijna) herhalingen. Laten we maar naar de foto’s gaan, daar kunnen we wel wat over zeggen.

Weekwinnaar:

Serious Cowboy

“Serious Cowboy” van awhuitema

Een verrassend portret dat opdoemt uit de rook. De scherpte ligt prima op het gezicht. Het publiek op de achtergrond, dat (bijna) alle ogen op de cowboy heeft gericht, maakt de foto nog sterker. De licht/donkerverhouding is erg mooi. De rook zorgt voor rust en verzacht de drukke achtergrond. En…, je vraagt je af waar die rook vandaan komt. De cowboy blijft er stoïcijns onder, dus het zal niets ernstigs zijn. De plaatsing (net uit het midden), waardoor de cowboy de nodige ruimte krijgt, is goed gekozen. Met andere woorden, een plaat met een goede compositie, mooie kleuren, prima belichting en een hoop spanning. Een eerste plaats waardig.

Tweede plaats:

Moods

“Moods “d’Ardennes” ” van hknatuurfoto (Hans Koster)

In de verte ligt de nevel als een stuwmeer in het dal. Een prachtige stemmingsfoto, waarbij geweldige diepte geschapen wordt door de afwisselend lichte en donkere partijen. “Golvende heuvels” kan je in dit geval heel letterlijk nemen. De POV is uitstekend. Een foto die laat zien dat een mooi landschap ook soms een telelens (200mm) vereist, een groothoekobjectief zou waarschijnlijk een veel minder geslaagd resultaat opgeleverd hebben. De monotone kleur en mist maken dit tot een ware topper.

Derde plaats:

konikpaard / Konik horses

“konikpaard / Konik horses” van Dennis_Smit

Met recht kun je hier zeggen dat de scherpte precies on-spot is. Technisch een zeer knappe foto, met een geringe scherptediepte, fraaie kleuren en op tijd afgedrukt. Het paard komt je groots tegemoet. Met betrekking tot de framing waren de meningen binnen de jury verdeeld. Er bestond ook de neiging om de foto recht te willen zetten, maar dat scheve zou ook wel eens een verborgen kracht kunnen zijn. Het is en blijft gewoon een erg mooie foto. In zijn stream heeft Dennis nog andere foto’s met paarden staan, foto’s die we eigenlijk nog sterker vinden. We denken dat die nog wel in onze groep terecht gaan komen….

Vierde plaats:

Abandoned farmhouse @ Noordpolderzijl

“Abandoned farmhouse @ Noordpolderzijl” van Martijn // Tijntjesmile

Wij denken dat deze boerderij niet abandoned (verlaten) is, maar eerder lonely (eenzaam), but what’s in a name. Een foto waar hij duidelijk over nagedacht heeft. Een panorama-achtige compositie plaatst de boerderij erg mooi in het landschap. Op het juiste moment genomen waardoor er mooi strijklicht aanwezig is, wat zorgt voor een fraai reliëf. Martijn heeft het aan deze componenten te danken dat hij met deze foto in de top 5 staat. De jury was minder enthousiast over de bewerking. Het lijkt dat er aardig met de kleurschuifjes is gespeeld. Het verloop van de kleur tussen lucht en aarde is bijna complementair. Lucht en aarde zijn zowel links als rechts volkomen verschillend. Daarenboven bijt de lucht ook nog voor een belangrijk deel uit. Toch is het een mooie en boeiende, bijna minimalistische foto. Een foto waar wij in ons volgebouwde land nog enige hoop uit kunnen putten.

Vijfde plaats:

R.G.B.

“R.G.B.” van PvRFotografie

Of Pieter het zo heeft neergezet, of dat hij dit gelijk als iets bijzonders zag, maakt eigenlijk niet uit. De kracht komt uit de kleurencombinatie en de bijbehorende goede titel. Als de foto zwart/wit zou zijn, zouden we er vermoedelijk niet naar omkijken. Toch valt er op de compositie niets aan te merken, maar de spanning komt uit de kleuren het minimale en de mooie lijnen. Wij vragen ons af, wie straks de telefoon opneemt, wie er op het bankje gaat zitten en waar zoiets staat. Het is toch mooi, als een ‘simpele” foto dat soort gedachten op kan roepen! We wachten op je volgende foto’s Pieter.

Hartelijk dank voor de inzendingen en over een week zullen we ons weer melden, hopelijk wel met een inleiding.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *