FV Flickr Top 5 (24)

Het was de week van de “morgens”. Van de 12 foto’s (veel deze week!) die de nominatie voor de finaleronde haalden waren er maar liefst 4 foto’s die als thema de morgen(mist) hadden. Van die vier hebben uiteindelijk twee foto’s de Top 5 gehaald, waaronder de weekwinnaar. Een foto uit de schoenendoos, als je de Exif mag geloven, hoewel daar ook in staat dat de foto om 3:16 ‘s morgens is genomen. In ieder geval is het duidelijk dat de kwaliteit in de breedte (12 stuks in de finaleronde) steeds beter wordt.

Binnen de jury waren we getuigen van een leuk fenomeen. Sinds kort is de jury uitgebreid tot 5 leden. En de scores optellend zagen we dat de nieuwe leden eensgezind andere oordelen hadden dan de “oude rotten”. Welke conclusie daaruit getrokken moet worden (zo het al kan) laten wij graag aan de lezer over, maar we hebben zo wel onze ideeën.

Weekwinnaar:

Boat is ready now

“Boat is ready now” van Machiel Taal

Zoals boven al aangegeven een foto uit de oude schoenendoos. We waren al erg te spreken over de kwaliteit, maar het feit dat de foto al 10 jaar geleden gemaakt werd, geeft er nog eens een extra dimensie aan. Zeker als deze foto echt om 3 uur ‘s morgens is genomen. We zijn wel erg benieuwd naar de technieken die zijn toegepast, wellicht dat Machiel iets van zijn geheimen prijs wil geven. Een knap genomen foto met veel “drama” (sfeer) en een snuifje actie. De boot wordt losgegooid om op avontuur te gaan. De achtergrond, waarin de maan (?) net door de mist prikt en de contouren van een omgevallen boom zichtbaar zijn, maakt de foto echt af. Wat apart zijn de lichte groen/rood verlopen in het water en bij de bomen. Gevolg van een bewerking, of weerkaatsingen in de mist? Het is niet storend en draagt mogelijk zelfs bij aan de sfeer.

Tweede plaats:

Taking a nap between flights.

“Taking a nap between flights.” van PvRFotografie

Iedere fotograaf krijgt de kriebels als een scene als dit zich aandient. Je moet dit op de foto zetten. Dan gaat het er natuurlijk om hoe je dat doet, hoe stel je je compositie samen. Sommige juryleden vonden het net wat te druk, anderen waren daar juist van gecharmeerd. Door de achtergrond heeft de titel nog eens twee betekenissen gekregen. De contrasterende, complementaire kleuren maken de foto erg sterk. De reiziger had zich blijkbaar helemaal voor dit fotomoment gekleed. Door het goede standpunt, is het onderwerp direct duidelijk. De achtergrond geeft een extra dimensie en zorgt dat het ook nog eens een kijkplaat wordt, die strak en doordacht is gekaderd. De belichting is fraai. Wel kreeg de foto nog de opmerking mee dat hij erg korrelig is.

Derde plaats:

Leeuwarden in het blauwe uurtje....

“Leeuwarden in het blauwe uurtje….” van Martijn // Tijntjesmile

Martijn mag weer eens niet ontbreken. Een erg mooie nachtopname welke over zijn geheel scherp oogt. De reflectie in het water doet het goed. De boten breken de reflectie mooi, waardoor de gebouwen niet aan hun weerspiegeling worden “vastgeplakt”. De combinatie van de wat oudere typen boten en de nieuwe gebouwen werd gewaardeerd.

Vierde plaats:

5 Loops

“5 Loops” van B.A.C. Dekker

Dit is deze week de enige foto die van alle juryleden in de finale punten kreeg. Barcode heeft een leuke serie neergezet van de luchtshow. Het was eigenlijk best lastig kiezen tussen al zijn foto’s. Het licht in deze foto, het oplichten van de fraaie staarten achter de straaljagers, werd erg gewaardeerd. De wolken verzorgen een mooie compositie en lijken wel gedeeltelijk gevormd, dan wel meegetrokken te worden door de straaljagers. Hoewel er ook opgemerkt werd dat de wolk het fraaie lijnenspel doorbrak. De keuze voor z/w lijkt ons zeer verantwoord. We hebben het al vaker gezegd dat een groot logo afbreuk doet aan een foto; hier is zelfs zo sterk dat je geneigd bent eerst de scanner te pakken voordat je de foto verder bekijkt.

Vijfde plaats:

- Good morning -

“- Good morning -” van VeroonsVision

Veronica weet ons weer blij te verrassen met een zeer fraai uitgevoerde ochtendfoto. Als je zo’n foto ziet, dan kan je morgen niet meer anders dan goed zijn. Een mooie sfeerplaat genomen vanuit een laag standpunt met boeiende verticale en diagonale lijnen. Opzettelijk geel gemaakt of gehouden, wat goed past in de “gouden” sfeer. Bovendien is de foto een voorbeeld van een BOF (bewust overbelichte foto) die, in tegenstelling to wat je vaak ziet, ook echt meerwaarde haalt uit de overbelichting.

Wij danken jullie voor de aandacht en zijn erg benieuwd wat ons volgende week allemaal weer voor moois gaat brengen.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *