FV Flickr Top 5 (23)

Van de vijf gekozen foto’s zijn er vier van fotografen die nog niet eerder in onze top 5 zijn voorgekomen. Een erg mooie ontwikkeling. Dit wordt gedeeltelijk veroorzaakt doordat er een aantal groepsleden bijgekomen zijn. Zoals in onderstaand juryrapport te lezen is, hebben we op vrijwel iedere foto ook wel de nodige op- en aanmerkingen. Onze visie, die zeker niet heilig is. Laat het vooral weten als je het daar niet mee eens bent.

Het leek een moeilijke week te gaan worden voor de jury. Twee van de vier juryleden zijn afwezig, en op het laatst meldde de derde zich ziek. In de haast hebben we snel een vijfde jurylid kunnen regelen. Achteraf viel het allemaal nog mee, omdat het zieke jurylid toch nog een bijdrage heeft kunnen leveren, zij het minder dan normaal. Al met al is het ons gelukt een top 5 samen te stellen en dat is waar het om draait.

Weekwinnaar:

Panoramic Sunset

“Panoramic Sunset” van JoramPhoto

De weekwinnaar is een indrukwekkend panorama van een heide tijdens zonsondergang. De zon is slim achter de boom geplaatst, zodat de overige belichtingen geen direct probleem opleverde. Je krijgt een mooi spel van licht en schaduw. Een uitgebalanceerd geheel, waarbij de boom rechts gecompenseerd wordt door de wolken links. Toch hadden we nog wel wat aanmerkingen op deze foto. Niet iedereen kon de vignetting waarderen, ook het deel van de boom die nog net rechts zichtbaar is zou beter weggecropt kunnen zijn. Ondanks dat de zon achter de boom zit heeft de fotograaf niet kunnen voorkomen dat de lucht daar nog behoorlijk uitbijt. Ondanks deze aanmerkingen is de totaalindruk zo positief dat de foto de weekwinnaar is geworden.

Tweede plaats:

De oorzaak van vele conflicten

“De oorzaak van vele conflicten” van L. Schulte

In deze foto komt de vertekening van een groothoeklens mooi naar voren. Jammer dat de gebruikte lens blijkbaar niet volledig compatibel is met de camera. De Exif geeft een groothoek van 0 mm en een diafragma van f/0.0 aan. De titel is van allen tijden en zullen we hier niet verder op ingaan. De foto is mooi, vertelt een verhaal en er is een hoop in te ontdekken. Daarmee komen we direct op de aanmerkingen die binnen de jury speelden. Er is misschien wel te veel te zien in de foto, ondanks dat de Bijbel toch wel echt de hoofdaandacht vestigt, zijn er veel afleidende elementen waar te nemen: de bel, het uitbijtende orgel, de bankjes en het plafond. Het plafond vraagt veel aandacht, maar is ook weer uitstekend symmetrisch geplaatst met mooie kleuren. Kortom een foto waar veel over te zeggen is. O ja, jammer dat het boek beschadigd is met de tekst “Paus”. Het maakt de titel echter nog sterker.

Derde plaats:

Heeeeeelp

“Heeeeeelp” van Stickie66

Dat een macro ook mooi is als niet aan alle basisregels voldaan wordt (herhaling in dit geval), laat deze foto erg duidelijk zien. De achtergrond heeft enkele zeer subtiele kleurnuances, waardoor hij niet saai wordt. De focus is on spot en wat de compositie betreft kunnen we niets anders dan positief zijn. Aan de andere kant zal niet iedereen het snelle scherpte verloop en de grove korrel (ruis) evenveel waarderen en dat bleek ook bij de jury. Help, de titel nog vergeten….. kan het beter?

Vierde plaats:

Lighthouse

“Lighthouse “van Speijk” ” van newmikey

Mike zet met deze vuurtoren een foto neer waarbij ondanks het simpele onderwerp erg veel te zien is. We hebben het dan niet alleen over de zeer fraaie vuurtoren, maar ook over voor- en achtergrond. Op één of andere manier weet de foto erg te boeien. Dat hij boeit kwam ook in de jurering terug. Moet de vuurtoren in het midden staan, moet er zoveel gras op- de voorgrond te zien zijn, is de tonemapping net te veel of juist goed. Punten die voor de ene de foto juist sterk maken ontlokte bij andere(n) juist opmerkingen. Dat is juist goed, zo wordt ons en jullie inzicht groter en daar gaat het om bij fotografie, het blijven boeien.

Vijfde plaats:

Cold flight to the rising sun [Explore]

“Cold flight to the rising sun [Explore]” van CamerOB

Een prachtige foto met heel natuurlijke kleuren. Een mooie compositie met opvallend veel diepte door de perfecte positionering van de zon. De foto loopt al beetje op de zaken vooruit wat het weer betreft, maar dat maakt hem niet minder goed. Laat de winter maar komen zouden we zeggen. De vrieskou betekent ook dat veel vogels ons land verlaten en dat maakt dit plaatje compleet.

Dit is onze keuze van deze week. Wij bedanken jullie voor alle plaatsingen en voor het doorworstelen van dit rapport.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *