FV Flickr Top 5 (22)

Het is al diverse keren ter spraken gekomen: gaat het nou om de fotografie of gaat het over de bewerking of over beide. Ondanks dat we wel eens sterk bewerkte foto’s in de top 5 belanden, zijn we als jury toch van mening dat het voornamelijk om de fotografie gaat in deze top 5. De fotobewerking is tegenwoordig echter niet meer los te zien van fotografie. Je verandert de kleurtoon en je krijgt een foto die totaal anders oogt dan het origineel, je wordt meegesleept in een sprookje. Een sprookje dat er in de oorspronkelijke foto helemaal niet was. Vaak hoor je dat een slechte foto niet goed te krijgen is met een bewerking en dat een goede foto juist door de bewerking boven het maaiveld uit gaat steken en promoveert tot een uitstekende plaat. Er is al veel over gediscussieerd en er zal nog veel over gediscussieerd worden, het is namelijk een heel grijs gebied. Ook een Corbijn en Olaf zijn niet vies van een bewerking en als dat zo is, is het dan al niet gelegaliseerd?

Weekwinnaar:

Moods

“Moods” van hknatuurfoto (Hans Koster)

Als je naar deze foto kijkt, snap je een beetje de inleiding. De bijpassende titel verhoogt nog eens de sfeer in deze plaat. De zonnestralen zijn op een fraaie manier vastgelegd en zorgen in combinatie met de mist voor een herfstachtige uitstraling. Een sprookje? Jij mag dat zelf bepalen. De foto is in ieder geval erg mooi uitgevoerd en tilt ons naar een andere wereld.

Tweede plaats:

Last Butterfly

“Last Butterfly” van Jan Linskens

Ook in deze foto is er weer sfeer genoeg. Een erg minimalistisch uitgevoerde plaat, zowel in tonen, als in aanwezige elementen. De compositie is mooi waarbij de vlinder veel ruimte in het geheel krijgt en nog eens extra opvalt door de fraaie lichtval. De achtergrond is rustig en zacht van kleur en komt terug in de kleur van de vlinder. De priemende ogen zijn het toefje op de taart.

Derde plaats:

Grand Finale / Wereldhavendagen 2012 / Rotterdam

“Grand Finale / Wereldhavendagen 2012 / Rotterdam” van zzapback

Het is lastig om een unieke foto te maken van iets wat al duizenden keren gefotografeerd is. Voeg er vuurwerk aan toe en het lijkt gelijk een stuk beter. Het enige puntje van kritiek is dat het vuurwerk uit beeld loopt en (voor zover we dat op dit formaat kunnen zien) wat last lijkt te hebben van CA. De scherpte, onder deze toch wel lastige omstandigheden, is dik voor elkaar. De bewerking is mooi en de soms uitbijtende hoge lichten nemen we graag voor lief.

Vierde plaats:

- Bench with a view -

“- Bench with a view -” van VeroonsVision

Deze foto moet het voor een belangrijk deel van de lucht hebben, die natuurlijk fantastisch is. We vragen ons af of de lucht nog wat aangedikt is (met HDR bijv.). Je doet de foto te kort als je het alleen aan de lucht toeschrijft. Een mooie compositie, goed ogende kleuren en wat interessante details aan de horizon (waardoor de foto diepte krijgt), dragen zeer zeker bij aan het succes van deze foto.

Vijfde plaats:

Voor de verandering wordt de vijfde plaats deze week gedeeld.

wild at heart

“wild at heart” van birgitt surma

Birgitt twijfelde over de publicatie van deze foto. Zelf is ze er minder verrukt over. Als jury delen wij deze mening niet en plaatsen haar foto in de top 5. In onze ogen een goede keuze voor z/w, hoewel er misschien wat te veel aan middentonen aanwezig is. Wat ons erg aanspreekt is het gevoel dat deze foto op ons overbrengt. Laat de wereld maar komen, ik ben vrij, ik geniet. De foto is soft, maar toch scherp genoeg om het onderwerp er goed uit te tillen. De hoogte wordt, naast de bergen, maar dat zouden ook heuvels kunnen zijn, nog eens extra geaccentueerd door de grote gondel die net in de achtergrond is te zien. Het licht, of beter de hoek waaronder het licht valt is ook een positief punt aan deze foto.

i'm watching bewerkt

“i’m watching bewerkt” van Stiinno

Deze foto grijpt eigenlijk ook terug op de inleiding. Stijn heeft deze foto eerder onbewerkt geplaatst. Toen werd hij als mooi en aardig beoordeeld, maar haalde de top 5 niet. Nu heeft hij gekozen voor selectieve kleuren. Niet één kleur maar twee, waardoor het effect toch net iets sterker werkt dan normaal. De sterke oranje en blauwe kleuren dragen daar natuurlijk ook nog aan bij. Dit is niet de enige reden om wel of niet in de top 5 te komen. De geplaatste foto’s van de week spelen een rol, er zijn immers maar vijf plaatsen te vergeven (deze week dus zes), waardoor soms mooie en goede foto’s buiten de boot vallen. De focus is on-spot, essentieel voor een foto zoals deze. De uitsnede is prima gekozen.

Hartelijk dank voor het lezen van onze nieuwe top 5.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *