FV Flickr Top 5 (2)

Ook deze week heeft de jury zich gebogen over de inzendingen, die de afgelopen week voor vrijdag 24:00 uur ingezonden zijn in onze Flickr-groep. De afgelopen week waren er minder zeer sterke inzendingen dan in de eerste week van onze selectie. Toch haalden 17 inzendingen één of meerdere nominaties van de vier juryleden. Voor het eerst liepen we tegen het probleem op dat ook inzendingen van juryleden werden genomineerd. Deze nominaties hebben we na een korte discussie gewoon laten staan. We hebben de zaak wel zuiver gehouden; geen van de leden heeft een eigen inzending genomineerd, noch hebben zij aan een eventuele discussie daarover deelgenomen.

Weekwinnaar:

Ook deze keer mogen we ons gelukkig prijzen met een uitstekende foto die met de eer van weekwinnaar gaat strijken. We hadden nog even het probleem dat de foto op uitnodiging was geplaatst. De fotograaf zelf was nog geen lid van de groep en zou daardoor automatisch niet verkozen kunnen worden. Gelukkig werd het probleem snel opgelost, Dirk maakte direct gebruik van de uitnodiging om zich bij de groep aan te sluiten.

Vlieland - Vliehors - Eierlandse Gronden boei aangespoeld

“Vlieland – Vliehors – Eierlandse Gronden boei aangespoeld” van Dirk Bruin

Dirk laat zien dat een foto die niet volgens de geldende regels is gemaakt van zeer hoog niveau kan zijn. Een foto waar de centrale compositie goed werkt. Het tegenlicht is mooi in toom gehouden, waardoor de boei goed zichtbaar blijft. Tegelijk wordt het fraaie reliëf van het wad en de schaduw van de boei mooi zichtbaar gemaakt. Qua techniek en qua compositie een erg geslaagde foto.

Tweede plaats:

De tweede plaats wordt ook ingenomen door een nieuw lid.

Running Hiro

“Running Hiro” van Hans Surfer

Hans komt de groep met deze “vliegende haarbal” binnen. De foto straalt één en al actie uit. Een perfecte scherpte en scherpte-diepte onderscheiden deze foto. Voorwaar geen sinecure om een hond die op je af komt rennen precies in focus te krijgen. De fraaie achtergrond maakt de foto af en zorgt dat de hond alle aandacht krijgt die het verdient.

Derde plaats:

In deze foto wordt het gebruik van een 10-stops ND-filter gedemonstreerd.

Strandvoetbal

“Strandvoetbal” van Arumes

Door gebruik te maken van het ND-filter is een lange sluitertijd noodzakelijk. Hierdoor is gelijk de fraaie lucht verklaard. Een lucht die sterk bijdraagt aan deze ijzersterke en toch simpel ogende compositie. De foto blijft je aandacht vragen. Het gebruik van een groothoeklens in combinatie met het ND-filter zorgt voor de “natuurlijke” vignetting.

Vierde en vijfde plaats:

De laatste twee foto’s zijn ex aequo geëindigd.

Zicht over het RWE richting NUON

“Zicht over het RWE richting NUON” van www.greatpicture.nl

De jury vindt dit een ijzersterke foto met veel diepte, een spannende compositie en prachtig licht voor de compositie (personen op de juiste plaats op het juiste moment). Diepte wordt in deze foto niet bereikt door een beperkte scherpte-diepte, maar door de kleurverzadiging in de verschillende onderdelen. De foto is van voor tot achter scherp, hoewel de achtergrond zelfs iets scherper is dan het onderwerp. Maar dat zien we graag door de vingers.

Ja, en / What's Up

“Ja, en / What’s Up” van Pjerry 😉

In deze foto worden de timing en framing (rule of thirds) geprezen. De blik van de kat, recht in de camera, de scherpte en de scherpte-diepte zijn elementen die bijdragen aan de kwaliteit van foto.

Met een dualistisch gevoel konden we een aantal foto’s niet toevoegen aan deze top 5. Dualistisch, omdat het een enorme luxe is om meer kwaliteit te hebben dan je kwijt kunt en dualistisch, omdat we het ook jammer vinden dat niet al die mooie foto’s geen “beloning” krijgen. Toch is dit goed. Dit is de manier om iedereen te stimuleren om de komende week nog betere foto’s in onze Flickr-groep te plaatsen, in de hoop dan wel in de uiteindelijke top-5 te zitten.

Wij danken jullie allen hartelijk voor de mooie inzendingen!

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *