FV Flickr Top 5 (2-9)

Architectonische foto’s zijn veelal strak. Je ziet vaak dat er door de makers dynamiek in gebracht wordt door het gebruik van een grijsfilter. Wolken gaan dan langs de hemel razen en het statische wordt opgeheven, of in ieder geval wordt er een spanningsveld ingebracht. Als je nog een stap verder gaat, een 1000x grijsfilter, dan kun je zelfs gebouwen in volle glorie nemen, zonder “vervelende” passanten. Het strakke statige gebouw naast de dynamiek van de lucht. Wie kan ons dat beter laten zien dan Rob?
Maar er zijn ook andere oplossingen mogelijk. Je schiet met een “normale” sluitertijd (1/80s), maar die sluitertijd is nog net te lang om de beweging van een passant te bevriezen. Wederom een samenspel van een statisch star gebouw (in dit geval een wat groot woord) versus de dynamiek van de passant. Een erg mooie vinding wat ons betreft, die we beloond hebben met een eerste plaats.

Verder deze week opvallend veel foto’s in portretstand. Dat mocht de diversiteit echter weer niet drukken: dynamiek (een kind gooit water), strak en stijf (de mooi gekleurde energievoorziening), en een minimalistische simpele fles in het water, waarbij we ons hele verhalen voor kunnen stellen. Nemen we dan daar nog de fraaie eervolle vermeldingen bij dan hebben we weer genoeg te bekijken deze week.

Weekwinnaar:

IMG_5819
“IMG_5819” van francisca-s

Francisca weet ons, met haar verrassende fotografie, altijd wel weer voor “problemen” te plaatsen. Waar moeten we haar foto nou bij indelen – als we dat al zouden moeten -. Het is straatfotografie, maar ook architectuur en heeft als achtergrond een landschap/zeegezicht. Omdat we toch alles willen benoemen zullen we het maar op landschappelijk architectonische straatfotografie houden. De foto is in de horizontalen en verticalen mooi uitgelijnd, ondanks het feit dat de maakster, al dan niet opzettelijk, niet geheel in het midden stond. Door deze lichte asymmetrie wordt de foto nog interessanter, het krijgt meer diepte. Het iets bewegingsonscherpe silhouet van de doelbewust door het beeld lopende jonge vrouw, verleent spanning aan een toch al mooie foto, en tilt hem ver boven het maaiveld uit. De zachte kleurtinten steken sterk af tegen het diepe zwart. Als je dit zo ziet, denk je toch eigenlijk: “wat is fotografie eenvoudig”; was het maar zo……

Tweede plaats:

Splash
“Splash” van phoTom

Aan Tom valt deze week de eer ten beurt om zowel een foto in de Top 5 als bij de eervolle vermeldingen te hebben. Beide zwart-wit foto’s, beide erg fraai uitgevoerd.
Geen groter plezier dan rotzooien met water, of het nou hier in het Westen is of in Verweggistan (Thailand), kinderen genieten daarvan. Dat genieten spat van deze foto; dit jongetje heeft al heel wat over zich heen gekregen en zint duidelijk op wraak. Zijn opponent of doelwit (de fotograaf?) zal er van lusten. Het is een geweldige actiefoto; zo prachtig precies op het juiste moment gemaakt. Qua houding is het joch aan het eind van z’n achterwaartse zwaai en komt dreigend op je af. Het water gutst door de beweging al uit de emmer. Een heerlijke plaat om naar te kijken en om te ontleden. De belichtingstijd is perfect gekozen. De scherpte ligt goed en de zwart-wit omzetting is voortreffelijk.

Derde plaats:

- Energy -
“- Energy -” van VeroonsVision

We zien wel vaker foto’s van elektriciteitsmasten, die we dan moeten opbergen in het dertien-in-een-dozijn-laatje. Soms komt er echter wel iets interessants langs waaronder deze foto zeker geschaard mag worden.
De foto heeft iets onheilspellends, iets “War of the worlds”-achtigs. Stalen monsters die door het lage landschap op je toegestapt komen. De roodgekleurde hemel is waarschijnlijk mede debet aan dit gevoel. Vaak zie je deze elektriciteitsmasten in lijn geplaatst. Door ze min of meer naast elkaar te zetten, zoals hier, wordt niet alleen vrijwel het hele beeld gevuld, maar ontstaat ook een interessant lijnenspel en wordt de dieptewerking vergroot. Een goed gekozen standpunt. Jammer alleen van de lichte artefacten, die zo hier en daar zichtbaar zijn in de lucht.

Vierde plaats:

[P] Valmy / Grande Arche / Paris
“[P] Valmy / Grande Arche / Paris” van zzapback

Of het nu Londen, Rotterdam of Parijs is, Rob weet overal met behulp van zijn sterke ND-filter de mensenmassa “op te lossen”. Compositorisch een moeilijke foto. De voorgrond met de ronde lijnen is sterk aanwezig, maar even aanwezig is de rechtlijnige achtergrond. Je kan er bijna twee foto’s uithalen. En dan is er nog die P-zuil, zo prominent in het midden. Aan de ene kant lijkt het een beetje een rommeltje, aan de ander kant (nee, Ferry Mingele zit niet in de jury…) toont de foto als geheel een modern stadsbeeld. Technisch in ieder opzicht perfect uitgevoerd. Toch vragen we ons af of dit soort foto’s niet nog sterker wordt met bijvoorbeeld één figuur bij die P-paal of liever nog op de trap. Maar ja, dan moet je die lange sluitertijden vergeten, of een levend standbeeld inhuren…. We zien Rob dat niet zo snel doen, want dit soort foto’s is ook een beetje zijn handelsmerk/uitdaging …

Vijfde plaats:

Żubrówka
“Żubrówka” van Martijn  Tijntjesmile

Hoe weinig onderwerp heb je nodig om een interessante foto te maken? Hoe weinig onderwerp heb je nodig om toch nog een boodschap/verhaal in je foto te stoppen? Martijn lukt dat, een foto met een boodschap, wij kunnen er in ieder geval van alles bij verzinnen. Het lijkt (wederom) zo’n simpel plaatje, maar de fotograaf is weloverwogen te werk gegaan. De vage horizon ligt op 1/3 van het geheel. Het blauwe etiket van de fles ligt op 1/3 van de linkerkant en op 1/3 van de onderkant. Vooral voor een (soort) minimalistische foto is het nuttig de “sterke” punten te kennen. Dankzij de lange belichtingstijd (30 s) is het een verstilde en sfeervolle foto geworden. De bovenranden van het schuim op de voorgrond hebben bewegingsonscherpte door de wind. Hierdoor komt de volle scherpte en de aandacht nog meer bij de fles te liggen (die gelukkig wel erg vast schijnt te liggen). De lichtverdeling is mooi, evenals de bijna monochrome kleurtoon.

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

'El Kroppo' at the BlueSunday in Gorinchem - Holland. airshow-5

Prikkels

Een mooie Top 5 met foto’s die eigenlijk in elke volgorde weergegeven had kunnen worden. Alleen de foto van Francisca tekende zich duidelijk – qua verkregen punten – af. De rest was echt een nek aan nek race.

Dank voor de aandacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *