FV Flickr Top 5 (2-8)

Soms hangt de wereld van toevalligheden aan elkaar. Vaak zie je mensen in groepjes erop uittrekken om bepaalde zaken vast te leggen. Je ziet dan plots meerdere foto’s van hetzelfde onderwerp net iets anders vastgelegd. Zo zou je denken dat afgelopen week Marcel Tuit naar de hometown van zzapback getrokken was en dat ze samen op de kade foto’s hebben staan maken. Echter Marcel was daar met zijn broer Martijn en niet met Rob. Twee “gelijke” foto’s die toch wel wezenlijk verschillend zijn levert extra discussie op binnen de jury en…. dat is leuk. Deze week heeft Marcel “gewonnen” volgende keer zal de onberispelijke kwaliteit van de foto’s van Rob wel weer zegevieren.
De winnaar van deze week doet in eerste instantie denken aan een foto genomen met een smartphone, met daarover heen een Instagram effectje. De foto boeit en je kijkt wat beter. Dan valt je op dat de kwaliteit onmogelijk van een smartphone kan zijn, zo goed en mooi uitgevoerd. Inderdaad, een fantastische 5DIII is het gebruikte toestel met daarop een 35mm f/1.4 L geschroefd. Om dit fantastische effect te verkrijgen had Yannick de f/1.4 ook nodig.
Verder deze week wel een opmerkelijk vliegtuigje, opzettelijk gebruik van de vertekening van een groothoek en een mooie nachtopname. Genoeg om weer eens echt van te genieten.

De eervolle vermeldingen hadden deze week ook weer zo winnaars kunnen zijn. Maar we vragen ons toch af waarom die macro niet in onze maanduitdaging staat?

Weekwinnaar:

Nessa Vanessa
“Nessa Vanessa” van Tjele

Bij de inleiding is deze foto al ter spraken gekomen. Een Canon 5DIII met een 35mm f/1.4 L @ f/1.4, 1/125s en ISO 400. Een gewaagde keuze, die niet voor iedereen direct voor de hand ligt. De opname zelf is ook gewaagd. Niet vanwege het onderwerp, maar wel door het onderwerp op deze manier tegen het licht te plaatsen. Net even buiten het boekje denken en doen, kan interessante opvallende foto’s opleveren. Een aparte bewerking vormen de softe tonen en het kleurenpalet, die samen met de geringe scherptediepte, prachtig bij een dergelijke scène passen.
De wat schuine camerastand wekt de indruk alsof het een snapshot (met een smartphone) betreft, zoals ook al aangegeven in de inleiding. Compositorisch mooi gedaan, met de blik richting handen en het gelaat afstekend tegen de donkere gordijnen. We hebben nog wel één puntje van kritiek: de benen afgesneden door het felle licht, was beter naar ons idee, niet zichtbaar geweest Dat had je kunnen bereiken door ze bijvoorbeeld onder de deken te (ver)stoppen…

Tweede plaats:

T-28 Trojan
“T-28 Trojan” van Joram Janssen

Het gebruik van vignetting komen we steeds vaker tegen. Vroeger kon je bijna niet anders, doordat de gebruikte techniek je dat oplegde. Tegenwoordig komt vignetting nog voor, zeker bij grote diafragma’s in combinatie met wat goedkopere objectieven (of verkeerde filters, zonnekappen, enz.), maar meestal wordt het er in de bewerking ingebracht, zoals hier absoluut het geval moet zijn. De gebruikte lens heeft namelijk nauwelijks vignetting bij de gebruikte brandpuntsafstand.
Het doel van vignetting is duidelijk: extra aandacht op je onderwerp vestigen en soms wat minder geslaagde foto’s toch die extra push geven waardoor de kwaliteit wat gemaskeerd wordt. Dat heeft deze foto in ieder geval niet nodig, hoewel de vignetting doordat het beperkt is ingezet niet onplezierig oogt in dit geval.
Het lijkt een beetje op een architectuurfoto van een vliegtuig. Er zit wel een mooie opbouw in de foto: tegen de afwisselende horizontale lagen van de achtergrond (donkere wolk, lichte wolk, donker groen, licht groen en de donkere startbaan) steekt het vliegtuig sterk af. De propeller strepen vallen precies goed, welke in combinatie met de rook actie toevoegt aan de foto. We vragen ons af hoeveel foto’s Joram heeft gemaakt, voordat de propeller op exact de goede plaats “stond”.

Derde plaats:

Pole 17 @ Rotterdam
“Pole 17 @ Rotterdam” van Marcel Tuit

Dus niet samen op stap met Rob (de foto uit de eervolle vermeldingen). Het gaf ons toch wel wat hoofdbrekens welke foto uiteindelijk in de Top 5 terecht zou komen. Twee dezelfde, maar toch zo verschillende foto’s. De ene LE (zzapback) met wollig water en een zachte lucht. De andere met een “gewone” sluitertijd van 1/13s (ook niet echt snel, maar wel heel anders). De onberispelijke afwerking van de foto van Rob (altijd een klasse apart) maakte het ons nog eens extra moeilijk. Bij Rob, ogen de flatgebouwen ook hoger, iets meer zoals je het zou willen, doordat er meer afstand tot de bomen is genomen.
Toch zijn de uitsnede (iets meer panorama), het wat “levende” water de andere loop van de kade en de context (paal 17 met zijn fraaie spiegeling, het schip) de uiteindelijke doorslaggevende factoren geweest die voor de huidige keus hebben gezorgd. Het lijnenspel is prettig. Met je ogen volg je van paal 17 de kade naar achteren om daar over te steken naar de andere oever. Valt je blik eerst op het MS Rotterdam en de gebouwen, dan beland je vandaar uiteindelijk weer bij paal 17. De grootste scherpte ligt op paal 17, maar die is ook als hoofdonderwerp gekozen. De achtergrond komt echter voldoende scherp over. Alleen jammer, dat de Erasmusbrug net een beetje wordt afgedekt. De meer conventionele foto heeft deze keer “gewonnen”.

Vierde plaats:

CIITY LIGHTS -GRONINGEN GROTEMARKT
“CIITY LIGHTS -GRONINGEN GROTEMARKT” van Wim Hazenhoek

Het is altijd fijn om foto’s van Wim langs te zien komen in onze groep. Deze “doggy’s view” op Groningen is daar weer een voorbeeld van. Niet direct spectaculair, maar wel weer verzorgd tot in alle details. Door een goed gekozen standpunt vullen de prominente palen de leegte van het plein en de ketting zorgt voor een aparte lijnvoering. Scherpte, belichting en kleurtjes zijn (natuurlijk) prima in orde.

Vijfde plaats:

Wide Angle Challenge
“Wide Angle Challenge” van bartfincken

We hebben hierboven al genoeg gezegd over vignetting. In deze foto is het prominent aanwezig, naar de mening van bepaalde juryleden te…. De foto is een echte challenge. Een eekhoorn van zo dichtbij vastleggen is een kunst en vraagt veel geduld. Geschoten met 24 mm (38,5 mm FF-eq) op ongeveer 40 cm afstand zorgt voor een vertekening die het goed doet in deze foto. Gelukkig knabbelt hij (of zij) onverstoorbaar voort. De scherpte ligt precies goed rond de ogen. De door beweging onscherpe voorpoot (foto genomen met 1/80s) laat zien dat de eekhoorn vol in actie is.

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

Phyllobius argentatus ( groene snuitkever ) in our garden... +60 seconds... De Rotterdam / Westerkade

 Urban style Lonely

Jammer dat we niets kunnen/willen zeggen over de eervolle vermeldingen, want wat is er een hoop over te zeggen en wat zijn ze mooi….
Dank voor jullie aandacht.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *