FV Flickr Top 5 (2-7)

Deze week zien we veel winnaars die we niet zo vaak in de Top 5 tegenkomen, met uitzondering van Bert, die al voor de negende keer een plaats in de Top 5 weet te veroveren.
Deze week – net als vorige week – wint een macro-opname, en wel een macro-opname van een paardenbloem. Een bloem waarvan sommige al hun portie hadden gehad dit jaar, zo bleek uit één van de eerder geplaatste reacties. Toch denken we dat deze “er nog wel bij kan”. De foto is echt heel bijzonder zoals je verderop kunt zien. Het is ook vrij uitzonderlijk dat de foto door alle juryleden als winnaar werd aangewezen, ondanks de heftige concurrentie van BertBeckers, die toch telkens ons weer weet te verblijden met wel erg uitzonderlijk opnames.
Als jury blijven we ons plezierig verbazen over de diversiteit binnen de groep. Ondanks die diversiteit waren we toch vrij unaniem, waardoor er maar één foto terecht is gekomen bij de eervolle vermeldingen. Om in aanmerking te komen voor een vermelding, is de voorwaarde dat een foto niet alleen de finale ronde moet halen (8 stuks deze week, en dat is ook al weinig), maar in de finaleronde ook punten moet scoren.

Weekwinnaar:

Paardenbloem
“Paardenbloem” van hetty m

Dat de foto samenvalt met de nieuwe maanduitdaging – macro en close-up – is toeval. Dat de foto de eerste plaats haalt geenszins. Er is – in de ogen van de jury – werkelijk niets negatiefs op deze foto aan te merken. Een boeiend schouwspel (er is zowel rust als beweging), een perfecte compositie met mooie diagonale lijnen, een fantastische uit- en belichting en tot slot een scherptediepte en focuspunt die boven alle kritieken zijn verheven. Er is al eerder dit jaar vastgesteld dat een simpele paardenbloem mooie foto’s kan opleveren, maar dit is echt een toppertje. De draadjes van de pluisjes dansen als het ware rond de knop. Op deze manier weergegeven is het een genot om de wereld van het hele kleine te betreden.

Tweede plaats:

St Pauls Cathedral
“St Pauls Cathedral” van BertBeckers

Bert heeft zijn blauwe serie van Londen al met ons gedeeld op het forum in zijn speciale blauwe draadje. Londen is vanaf hier te zien. De enige echt bezwaarlijke opmerking op zijn foto’s is, dat hij er te weinig heeft gemaakt…
Zijn bewerking is apart. Dat blijkt uit verschillende foto’s. Het blauwe uurtje heeft een ander tintje dan je normaal ziet, maar dit werkt goed voor deze strakke foto. De kathedraal is genomen vanaf de “andere kant” van de Theems, met op de voorgrond de futuristisch ogende “Milennium footbridge”. De lijnen lopen naar het kleine verticale hart van de foto, de kathedraal en een peiler van de brug.
Het is moeilijk vast te stellen wat deze foto net even interessanter maakt dan veel anderen met hetzelfde thema. In de eerste plaats natuurlijk is de in ieder opzicht zeer verzorgde opname- en bewerkingstechniek hier debet aan, maar misschien komt het ook een beetje door de licht/donker afwisselingen van het perfect geplaatste lijnenspel, dat beetje lichtweerkaatsing op de onderkant van de wolken en het wittere licht op St. Paul’s.

Derde plaats:

Times Square at night
“Times Square at night” van Tom Roeleveld

De grote steden doen het goed deze week. Het is op onze site maar een kleine stap om de afstand van Londen naar New York te overbruggen. De grote stad is eigenlijk ook de enige overeenkomst met de vorige foto. De sfeer die “Times Square at night” uitstraalt is op geen enkele manier te vergelijken met “St Pauls Cathedral“. Als je wilt kun je er zelfs de volksaard in terugzien. Het statige Engeland versus de losgeslagen VS, met zijn overdaad aan lichtreclames (althans in de grote stad).
De foto lijkt en passant vanuit de heup geschoten, maar in werkelijkheid is hij samengesteld uit 3 foto’s die genomen zijn met een Samyang 14 mm objectief. De fotograaf heeft hiervoor gekozen om een zo groot mogelijk dramatisch effect te verkrijgen. Dat is gelukt…. Het is een prachtig beeld van het New Yorkse nacht- en straatleven. Tom staat op een niet al te veilige plek. Desondanks gunt de NYPD hem geen blik waardig, dus wat hij deed was kennelijk niet al te bezwaarlijk…

Vierde plaats:

Stuck in the middle
“Stuck in the middle” van Raymond-8868

Raymond gaf ons de keus uit twee foto’s over dit onderwerp. Lastig kiezen, maar de keus is op deze gevallen. De foto ansich is niet echt uniek, want een bijna vergelijkbare foto zijn we al eerder tegengekomen. Deze is echter wel heel strak uitgevoerd en kleurrijk. Hoewel de kleuren niet door alle juryleden even positief gewaardeerd werden, doet het staalblauw het goed in combinatie met het fel oranje. Zoals vaak bij architectuur foto’s krijgt de kijker een sterk lijnenspel voorgeschoteld. De verticale oranje gevellijnen lijken als stralen uit te waaieren, mede door een perfect gekozen camerastandpunt.

Vijfde plaats:

Common Chiffchaff
“Common Chiffchaff” van Jeffrey Van Daele

High-key opnames, mits goed uitgevoerd, hebben altijd iets sereens over zich. Je waant je niet op deze wereld en je zou zo onderdeel willen uitmaken van het tafereel. Dankzij de vele onscherpe appelbloesems op de voorgrond is dit zo’n fraaie opname geworden. Gelukkig kijkt de Tjiftjaf net even boven de bloesem uit en werpt dan ook nog een “blik over de schouder”. Een prima pose, die op het goede moment werd vastgelegd. Je zou wat kunnen mekkeren over de uitsnede, maar zo’n vogeltje gaat nooit precies daar zitten waar je hem hebben wil en we weten niet hoe het origineel eruit ziet. Misschien toch een puntje van aandacht.

Eervolle vermelding:

We moeten het deze week maar met één eervolle vermelding stellen. Een gevolg van de eensgezindheid van de jury.

no title

Met deze selectie zullen we de week weer door moeten komen. Allen dank voor jullie aandacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *