FV Flickr Top 5 (2-5)

Deze week maken een aantal oudgedienden hun opwachting. Wim heeft zijn reis naar Cuba vereeuwigd met een aantal zeer fraaie foto’s. Van het strand – dat deze week de winnaar is geworden – kun je in onze groep buiten deze winnaar nog twee zeer mooie exemplaren bewonderen. De fluweelzachte foto van de typisch Cubaanse “slee” heeft nog eens een keer de eervolle vermeldingen gehaald.
Op het moment dat het op architectuur aankomt – zeker als daar dan ook nog eens symmetrische patronen in te bespeuren zijn – dan worden we al snel geconfronteerd met de altijd perfecte uitvoeringen van Bert. France laat ook weer van zich spreken met wederom een controversiële foto. Wat we daarmee bedoelen moet je maar even onder de foto zelf lezen.
Een Top 5 waar wederom van alles inzit, dus iedereen kan er wel wat van zijn gading uithalen.

Weekwinnaar:

CUBA-VARADERO BEACH
“CUBA-VARADERO BEACH” van Wim Hazenhoek.

Zoals in de inleiding al is gezegd, “moesten” we kiezen uit drie verschillende foto’s. De keuze was dit keer snel gemaakt, unaniem vonden we dit de beste. Waarom dat we dit de beste vonden, ga je zien als je wat langer naar deze foto kijkt. Allerlei details en grappige effecten ontvouwen zich na een korte studietijd. Na de kleurtegenstelling en de hardheid van het licht springen de fonkelende sterrenpuntjes in de inktzwarte hemel in het oog. De wolken lijken qua vorm wel wat op drijvende parasolletjes (herhalingsvorm). De normaal zwarte masten steken licht af tegen de lucht. Links aan de horizon een kleine lichtplek – een andere nederzetting? De wolkenbaan links volgt de vorm van de parasol. Tevens vormen deze wolken een kijklijn naar de boten. Al deze punten bij elkaar vormen het recept voor een interessante foto. De belichting is hard, zelfs op het randje en misschien wel te contrastrijk. Het enige dat ontbreekt, is een tafeltje met een groot glas Cuba Libre en een muzikant met een Spaanse gitaar.

Tweede plaats:

Averbode
“Averbode” van BertBeckers

Na de gitzwarte nachtopname van Wim, pakken we nu een iets vroeger moment op de dag, het blauwe uurtje (die maar een minuut of 10 duurt). We zien hier een foto van de Abdij van Averbode (België) met een perfecte spiegeling in de enkeldiepe vijver voor het gebouw. Het leuke en ook wel bijzondere is, dat je de tegels onder het wateroppervlak ziet liggen. Het gebouw is natuurlijk prachtig uitgelicht en daar is door Bert dankbaar gebruik van gemaakt. In zijn bewerking heeft hij ervoor gezorgd dat de onderkant van het gebouw even sterk verlicht is als de reflectie. Meer naar onder toe in de foto, zien we meer hoe je het echt waarneemt, ca. 1 stop minder licht doordat de weerkaatsing gepolariseerd licht oplevert. Door deze bewerking krijgt de reflectie een grotere impact en schroeft daarmee het niveau van de foto omhoog. Wederom heeft Bert hier weer eens een technisch hoogstandje neergezet.

Derde plaats:

water abstract
“water abstract” van fransje 2103

In de inleiding spraken we al over controversiële foto’s van France. Niet in de zin dat ze aanstootgevend zouden kunnen zijn, want dat zijn ze echt nooit. Nee, controversieel in de betekenis van je hebt wat met haar fotografie of je hebt er totaal niets mee. Lekker, iemand die een eigen stijl heeft en wars van gewoonten en gebruiken. In de jury hadden we twee smaken. De foto kwam helemaal niet in je lijstje voor, of de foto stond op de eerste plaats! Uiteindelijk heeft dit geleid tot de plaats precies in het midden, het geen perfect het gemiddelde standpunt van de jury weergeeft.
Erg abstract kunnen we deze foto niet vinden; eerder realistisch. We zien een vis – een brasem?, dood? – tussen het riet. Je moet wel even de foto tot je door laten werken, maar dat maakt hem echt niet direct abstract. Apart is het camerastandpunt en de kijkrichting. Er ontstaat een wat onwezenlijk en vervreemdend effect. In feite moet het beeld anderhalve slag naar rechts worden gedraaid en met de dan natuurlijke uitsnede zou niet het riet, maar de vis diagonaal in het kader komen. De kleuren zijn zeer natuurlijk, de scherpte ligt op het wateroppervlak. Dankzij de uitsnede wordt iets gewoons tot iets bijzonders en controversieels.

Vierde plaats:

Mandril
“Mandril” van GedeBee

Dieren in een dierentuin vormen een dankbaar, maar vaak niet al te lastig onderwerp. Het internet is dan ook vergeven van dierenplaatjes, van een meestal benedenmaats niveau. Soms springt er één uit, en dat is dan een foto zoals deze. De mandril kijkt recht in dat “enge” eenoogding. Gedachten van de aap laten zich raden, maar zeker weten doen we dat natuurlijk niet. De compositie is vrijwel geheel volgens het boekje, waadoor je blik eigenlijk altijd weer terugkomt bij die bruine ogen met die zwarte puntjes. In technisch opzicht perfect met een mooie scherptediepte. De belichting is zodanig dat de mandril eruit springt. Er is duidelijk met vigneterring gespeeld en de aap is wat lichter gemaakt (tegenhouden in PS-termen). Sommige juryleden vroegen zich af of deze foto dat wel nodig heeft, zeker gezien de mooie uitvoering voor de rest.

Vijfde plaats:

Nopparat Thara longtails
“Nopparat Thara longtails” van phoTom – photography from Stekene

Een foto gemaakt in Thailand, maar het strand zou net zo goed in Europa of zelfs Nederland kunnen liggen gezien de wolkenlucht. Het enige exotische aspect wordt gevormd door de bootjes, die vinden we hier, aan onze kust, normaliter niet. Dat is duidelijk niet de reden van onze keuze (vrijwel nooit is dat overigens de reden). Het is de aparte en heel aantrekkelijke beeldopbouw die de foto een Top 5 plaats heeft bezorgd. Dankzij de donkere wolk rechts boven, die wordt gespiegeld, ontstaat een soort liggende flessenhals, die ergens in het midden begint uit te waaieren naar de buik van de fles. En in die lichtere flessenbuik liggen die bootjes, met ook weer een eigen spiegeling. Het lijkt me dat de fotograaf deze lichtverdeling heeft gezien en er gebruik van heeft gemaakt om tot een boeiende foto te komen

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

Sunrise @ Dutch polder CUBA-DOWNTOWN OLD HAVANA.

Łucznik z jeziora Dzikowo

Allen wederom hartelijk dank voor de aandacht en prettige Pinksterendagen toegewenst.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *