FV Flickr Top 5; 2-40

De FV Flickr Top; 2-40 kenmerkt zich vooral door foto’s die we toch minder frequent in onze groep langs zien komen. Zoals altijd zijn de onderwerpen en gebruikte technieken zeer divers en is onze Top 5 bijna synoniem geworden voor technisch hoog niveau, zeker als je nagaat dat het gros toch echt amateurfotografen/hobbyisten zijn.
De nummer één van deze week – een macro-opname – is op meerder gebieden zeer opvallend te noemen. Niet alleen geeft het ons eens een andere kijk op een pluizenbol, maar is er ook gekozen voor harde kleuren, terwijl juist pasteltinten de trend is bij macro-fotografie. Die eigenzinnigheid komen we bij meerder foto’s tegen: een extreem blauwe brug, belichting langs onder en een scheef geplaatste hinkelbaan met een harde z/w conversie. Dat maakt de foto ook bijzonder, durf van de geldende regels af te stappen en geef dat vleugje eigen inbreng aan je foto’s, zo steek je boven het maaiveld uit. Het is makkelijker gezegd (en geschreven) dan gedaan, daar zijn wij ons allemaal ter degen van bewust, of niet soms?

FV Flickr Top 5; 2-40 Weekwinnaar:

FV Flickr Top 5; 2-40, Weekwinnaar: WATER DROP UNIVERSE ( dandelion)
“WATER DROP UNIVERSE ( dandelion)” van b.beer

De kleuren wat hard aangezet, een achtergrond waarbij je afvraagt waar die vandaan komt (hoe is het standpunt geweest, wat bevindt zich in die achtergrond), twee zaadjes van een paardenbloem (weer eens een heel andere paardenbloem, dan we gewend zijn) en heel veel druppeltjes die als vergrootglazen die speciale achtergrond weergeven zijn de basisingrediënten voor deze wat surrealistisch ogende macro-opname. De scherptediepte (met de scherpte precies in het midden) zorgt voor een mooie 3-dimensionale gewaarwording van het geheel. Macro foto’s kunnen je een wereld voorspiegelen waarvan je snel denkt dat dit niet kan. Deze foto bewijst het tegendeel. Goed gezien en op een knappe wijze vastgelegd in een sterke compositie.

FV Flickr Top 5; 2-40 Runner-Up:

FV Flickr Top 5; 2-40, Runner-Up: Me and the Blue river and a bridge
“Me and the Blue river and a bridge” van nldazuufotografeert.com

Een mooi verstild beeld van deze brug. De blauwe lucht en de weerspiegeling daarvan in het water spelen daarin een sterke rol. Je wordt door de brug van links naar rechts door de foto geleid, terwijl de oever je juist weer de terugweg zorgt. De blauwe kleurschakeringen en het mooie zachte water maken de foto compleet. Door het gekozen standpunt in combinatie met het voorgaande krijg je bijna een spookachtig onwezenlijk gevoel. De brug staat er, daar kan je niet omheen. De achtergrond speelt een bijna ondergeschikte rol en versterkt door de diepte het effect van deze eenzame brug. Een mooi compositie met een brug die lijkt te verdwijnen en opgaat in het blauw. Zo zie je dat je zelfs van een niet al te fraaie brug een foto kunt maken die er toe doet; dit mede door de zeer aparte bewerking natuurlijk.

Derde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-40: Rainin'(4am)
“Rainin'(4am)” van Famouz! (Marco Teunissen)

Hoe passend in deze natte tijd van jaar. Het lijkt wel herfst in plaats van winter. Is dat dan ook de reden van de wat droeve blik van het meisje, waarvan de slee nog op zolder staat en de schaatsen waarschijnlijk dit jaar, of beter deze winter, waarschijnlijk niet meer uit het vet komen? De ogen komen op je af en kijken je door de druppels aftastend aan. Door de z/w conversie wordt dit beeld versterkt en krijgt het een extra nadruk. De scherpte ligt op een prettige wijze op het glas zonder dat het ten koste gaat van het meisje. De foto is vanaf onder belicht, normaliter een taboe in de fotowereld, omdat licht nu eenmaal van boven komt en belichting langs onder spookbeelden oproept. De ingetogen sobere manier waarop het hier is gebeurd, roept juist de perfecte sfeer op die zo mooi met de gehele compositie overeenkomt. Durf eens anders te zijn en taboes naast je neer te leggen om zo tot verrassende resultaten te komen zoals in deze foto!

Vierde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-40: 02/52 Hopscotch Squares
“02/52 Hopscotch Squares” van carlolippens

Hinkelen was vroeger één van de favoriete spelletjes van de kinderen. De oorsprong van dit spel voert ons terug tot de Romeinen, die het gebruikte om hun soldaten te trainen. Het is zeker nog niet uitgebannen, maar staat toch veel lager op de lijst met veel beoefende spelletjes dan weleer.
Carlo heeft deze “hinkelbaan”gespot en er een aantal foto’s geschoten, waarvan bovenstaande in de groep is geplaatst. Misschien niet de mooiste, omdat de meer rechte stand en de betere context van zijn andere foto in de ogen van menigeen hoger zal scoren. Hoewel deze aanname door het aantal fav’s en commentaren sterk tegengesproken wordt. Deze foto is misschien verrassender door de harde z/w conversie, waardoor het lichtspel geaccentueerd wordt, en juist door het iets uit evenwicht plaatsen van de foto. Door de scherpte op de eerste getallen te plaatsen ontstaat er diepte in de foto. Het krijt lijkt levensecht en je zou zo aan het spelletje kunnen beginnen. Goed gezien en je krijgt er allerlei prettige associaties bij. Sommige juryleden vonden de framing wat aan de krappe kant…..

Vijfde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-40: _HSP4617
“_HSP4617” van HerreSchop

Een paard met een pikeur op een sulky op het strand met als achtergrond de aanzwellende golven zorgen altijd voor fraaie foto’s. Je moet al goed je best doen om zo’n foto te “verpesten”. Hier zijn nog wat extra zaken aanwezig die deze foto zeer de moeite waard maken. Het paard komt in haar actie mooi los van het strand en het tafereel is goed gepositioneerd in zijn achtergrond. In dit ogenschijnlijke simpele beeld speelt de kracht van de natuur een centrale rol. Een goed gepakt moment.
De centrale plaatsing is te verantwoorden, maar zal ook vraagtekens oproepen. Het ligt er maar aan wat je uit wilt beelden. De blauwzweem is echter nog wel een puntje van aandacht en doet wat afbreuk aan de foto. Ook op het gebied van scherpte zit er meer in deze foto dan er nu is uitgehaald.

FV Flickr Top 5; 2-40 Eervolle vermelding:

FV Flickr Top 5; 2-40, Eervolle Vermelding: Colorfull Duck

Deel dit

5 antwoorden op “FV Flickr Top 5; 2-40”

    1. Hoi Annemie! Begrijpelijke vraag. Het is wel de intentie dat er nog nieuwe Flickr top 5’s zullen komen. De bestaande juryleden kampen op dit moment echter met een serieus tijdgebrek en eerdere oproepen voor versterking (extra juryleden) hebben vooralsnog onvoldoende opgeleverd. Als de situatie zo blijft gaan we kijken of we de rubriek (al dan niet tijdelijk) in iets andere vorm kunnen voortzetten (b.v. maandelijks in plaats van wekelijks).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *